Mødedato: 19.05.2020, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Styrket frivillighed i København

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til indsatsen Styrket frivillighed i København, herunder en fornyelse af bevillingen til Cph Volunteers.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter, at der udarbejdes et budgetnotet til budget 2021 vedrørende indsatsen Styrket frivillighed i København, herunder Cph Volunteers.

Problemstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen (KFF) driver frivilligkorpset Cph Volunteers med 1.700 aktive frivillige samt den digitale frivillighedsplatform iVolunteer (jf. bilag 1). Desuden besidder KFF specialiserede kompetencer og 10 års erfaring inden for frivillighed og indtager dermed en central rolle i Københavns Kommunes frivillighedsindsats.

Bevillingen til Cph Volunteers er reduceret i 2020/2021 og bortfalder med udgangen af 2022.

Cph Volunteers benyttes i dag årligt af op mod 100 events i alle dele af Københavns kulturliv, herunder både store, enkeltstående events, fx EM herrefodbold (2020, nu aflyst), C40 topmøde (2019), VM i herrehåndbold (2019), ITS World Congress (2018), VM i ishockey (2018) m.fl. - og tilbagevendende festivaler, fx CPH STAGE, Copenhagen Cooking & Food Festival, Royal Run, Copenhagen Pride Parade, Copenhagen Photo Festival m.fl.

Løsning

Cph Volunteers og iVolunteer finansieres af en servicebevilling på 1,5 mio. kr. i 2018, faldende til 1 mio. kr. i 2019 og 0,6 mio. kr. i henholdsvis 2020 og 2021.

Forudsætningen for den reducerede bevilling var et væsentligt bidrag fra øgede indtægter til driften. Der arbejdes fortsat på, at driften af iVolunteer og Cph Volunteers integreres i kernedriften. Ligeledes var det forventningen, at Cph Volunteers og iVolunteer med fordel kunne udbredes til de øvrige forvaltninger i Københavns Kommune. 

KFF har endnu ikke nået målet. Når iVolunteer ikke er mere udbredt, skyldes det, at systemet i løbet af 2020 skal gennemgå en nødvendig teknisk tilpasning og en nødvendig opdatering, som følge af nye skærpede persondatabehandlingsregler samt derudover uventede fejl i systemet.

På trods af de nævnte udfordringer i forankringen af frivillighedsområdet, vurderer KFF, at forvaltningens styrkepositioner indenfor frivillighed med fordel kan udnyttes. Med en tillægsbevilling i 2021 samt en permanent bevilling fra 2022 og frem har KFF mulighed for at fortsætte med at matche frivillige med op mod 100 eller flere events hvert år og derudover iværksætte strategien for Styrket frivillighed i København (bilag 1), som indeholder følgende seks udviklingsspor:

  1. Udbredelse af Cph Volunteers og iVolunteer til andre forvaltninger. Cph Volunteers, iVolunteer og KFFs viden om frivillighed kan anvendes som afsæt til en mere tværgående og koordineret indsats for frivillighed forankret i forvaltningen. Målet vil være at skabe en bred og sammenhængende frivillighedsindsats på tværs af kultur og fx integration, det sociale område, miljøområdet samt sundhed og omsorg. KFF er i dag særligt i dialog med Socialforvaltningen om at anvende Cph Volunteers og iVolunteer.

     

  2. Øget lokal anvendelse af Cph Volunteers og iVolunteer i KFFs bydelsenheder. På samme måde som det vil være muligt at udbrede Cph Volunteers og iVolunteer til andre forvaltninger, vil det også være muligt at udbrede indsatsen til KFFs bydelsenheder. Der er et potentiale i, at bydelene i højere grad organiserer det lokale frivillighedsarbejde i KFFs institutioner og i hele bydelen ”mellem bygningerne”.

     

  3. Flere events og frivillige i Cph Volunteers. Der er i dag ca. 1.700 aktive frivillige i Cph Volunteers, hvilket har været svagt faldende siden 2017. Gennem en målrettet rekruttering, en styrket PR-indsats og opsøgende arbejde til flere af hovedstadsområdets kultur- og idrætsevents samt borgere og frivilliggrupper vurderes det muligt at øge antallet af aktive frivillige og antallet af events, der benytter Cph Volunteers, betragteligt. Ligeledes er der interesse fra Wonderful Copenhagen om samarbejde omkring megaevents.

     

  4. Et landsdækkende iVolunteer i OS2 regi. KFF lader driften og udviklingen af iVolunteer overgå til det offentlige digitaliseringsfællesskab OS2. Dermed åbnes der op for, at andre kommuner let kan tilslutte sig iVolunteer og via et partnerskab kan bidrage til en fortsat stabil drift og videreudvikling af iVolunteer.

     

  5. Etablering af videnscenter for frivillighed - viden, sammenhængskraft og partnerskaber. Ved at styrke de fire foregående indsatser vil Kultur Ø/DIT:KBH opnå en særlig status som et stærkt videnscenter for frivillighed. Dermed får KFF og Københavns Kommune et samlende center, der vil kunne bidrage med rådgivning, viden og netværk.

     

  6. iVolunteer som festival- og eventpakker. Det er muligt at tilbyde festivaler, kulturinstitutioner og frivillige organisationer i København en samlet pakke til understøttelse og organisering af ad hoc frivillighed – herunder benyttelse af avancerede funktioner i iVolunteer, rådgivning, brugersupport mv. Dermed kan Cph Volunteers anvendes mere lokalt og bredere, end det gør i dag.

Der ansøges om en tillægsbevilling i 2021 på 800 t/kr. til drift, IT-udvikling og netværksarbejde, projektledelse, mødeomkostninger, materialer, annoncering mm.

Der ansøges desuden om en varig bevilling fra 2022 på 900 t/kr. til at forankre KFFs frivillighedsindsats og dermed skabe et centrum for frivillighed.

Det er forudsat, at kun det nuværende aktivitetsniveau i Cph Volunteers er dækket. Evt. øgede omkostninger forbundet med øget aktivitet, skal fremover finansieres gennem indtægter på brugerbetaling og administrationsgebyr fra større og ressourcetunge events, salg af konsulentydelser og gennem samdriftsmodeller, der effektiviserer driften.

Særligt målrettede indsatser, fx i andre forvaltninger, skal finansieres med enten brugerbetaling eller en selvstændig bevilling. 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Hvis Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, udarbejder forvaltningen et budgetnotat vedrørende styrket frivillighed i København til forhandlingerne om budget 2021.

Mette Touborg

  / Christina Midjord

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 19. maj 2020: 

Der blev begæret afstemning om indstillingen.

Et flertal (Henrik Appel Esbensen, Tue Hækkerup, Jonas Bjørn Jensen, Jens Kjær Christensen, Maria Frej, Franciska Rosenkilde, Kim Hjerrild, Flemming Steen Munch og Christopher Røhl Andersen) stemte for forslaget.

Et mindretal (Karina Bergmann) stemte imod.

Indstillingen blev således godkendt, og Kultur- og Fritidsforvaltningen udarbejder et budgetnotat på baggrund af Kultur- og Fritidsudvalgets drøftelser og tilkendegivelser. 

 

Karina Bergmann ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: "Vi ønsker at tilkendegive allerede på nuværende tidspunkt at vi er imod dette forslag. Vi går naturligvis ind for frivillig, men her er der tale om et centralistisk forslag, der har groet i forvaltningens baghave og som de prøver at fremme, selvom politikerne har valgt ikke at prioritere denne indsats ved de sidste forhandlinger. I stedet bør man udlægge arbejdet med frivillighed til sociale organisationer og ngo'er, så kommune og forvaltning ikke konkurrerer med dem. Man kan med fordel se på FRAK/Fritidsakademiet, der har gode erfaringer med at få unge med anden etnisk herkomst i lønnet fritidsarbejde efter de har arbejdet frivilligt, også inden for eventområdet." 

Til top