Mødedato: 19.05.2020, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Godkendelse af lejeaftale for Ingerslevsgade 44 og overdragelse af midlertidig brugsret til en forening

Se alle bilag

Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til indgåelse af standardlejeaftale for lejemålet og overdragelse af brugsret til foreningen MAD.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at forvaltningen forlænger reservationslejen af Ingerslevsgade 44, så den løber til den 31. august 2020 fremfor 30. juni 2020.
  2. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at forvaltningen indgår en brugsaftale med foreningen Komitéen for MAD Symposium om etablering og drift af aktiviteter i ejendommen Ingerslevsgade 44, såfremt Ankestyrelsen godkender grundlaget for aftalen.

Problemstilling

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede den 19. december 2019, at lade Kultur- og Fritidsforvaltningen overtage lejemålet Ingerslevsgade 44 i perioden 1. januar 2020 til 30. juni 2020 med henblik på at etablere et kommunalt madhus.

Foreningen Komitéen for MAD Symposium (MAD) har tilkendegivet, at foreningen ønsker at etablere et madhus i lejemålet. Forvaltningen har udarbejdet et udkast til en brugsaftale, der beskriver brugsretten og dens forudsætninger og har bedt kommunens advokat (Horten) om en vurdering af aftalens juridiske grundlag.

Horten vurderer, at det er muligt at etablere et madhus, der ligger inden for rammerne af kommunalfuldmagten. Horten konkluderer dog, at der er usikkerhed om dele af det juridiske grundlag vedrørende lokalitetsprincippet og aftalens længde. Samlet set vurderer Horten således, at sagen bør forelægges Ankestyrelsen til afgørelse.

Løsning

Forlængelse af reservationsleje frem til 31. august 2020

Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) har den 7. maj 2020 kontaktet Kultur- og Fritidsforvaltningen med et ønske om at anvende ejendommen til midlertidig børneinstitution. Som følge af Sundhedsmyndighedernes retningslinjer til børneinstitutioner i forbindelse med Covid-19 er der et øget kapacitetsbehov, som BUF forsøger at afhjælpe ved at finde alternative lokationer til midlertidige børneinstitutioner frem til 31. juli. BUF har overfor Kultur- og Fritidsforvaltningen udtrykt stor interesse for bygningen, men forvaltningen har ikke modtaget en endelig bekræftelse fra BUF.

Den nuværende reservation af lejemålet løber frem til 30. juni 2020. Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslår, at reservationen forlænges til den 31.august 2020. Forlængelsen skal sikre ro omkring BUFs anvendelse af ejendommen frem til 31. juli og en efterfølgende overdragelse af brugsretten til MAD. Derudover vil en forlængelse give mere tid til at få den nødvendige afklaring af det juridiske grundlag for aftalen med MAD fra Ankestyrelsen.

Såfremt BUF ønsker at anvende bygningen, vil forlængelsen ikke have økonomiske konsekvenser, da BUFs dækning af lejeudgifter i perioden medio maj til 31. juli medfører, at de allerede afsatte midler kan overføres til at dække lejeudgifter i august. 

Etablering af madhus

Kultur- og Fritidsforvaltningen har været i dialog med foreningen MAD om etablering af et madhus i lejemålet. Madhuset skal understøtte de politiske visioner i Københavns Kommunes Mad- og Måltidsstrategi og bl.a. have fokus på madkvalitet og bæredygtighed i private og professionelle køkkener.

Madhuset kan realiseres ved, at forvaltningen indgår en standardlejeaftale med Københavns Ejendomme og herefter stiller lejemålet til rådighed for MAD gennem en brugsaftale, hvor MAD overtager alle forvaltningens forpligtelser og udgifter forbundet med lejemålet, herunder betaling af basisleje og forbrug.

Foreningen MADs formål er, ifølge de foreløbige vedtægter, bl.a. at udforske og videndele gastronomiens potentiale og virkemidler i forhold til at skabe konkret, bæredygtig samfundsforandring til gavn for miljøet, den sociale og kreative udvikling, samt at formidle viden om mad, miljø og lederskab i restaurationsbranchen og til offentligheden både nationalt og globalt, herunder potentielt at etablere uddannelsesprogrammer.

Hortens konklusioner

Horten vurderer, at det er muligt at etablere et madhus, der ligger inden for rammerne af kommunalfuldmagten. Der er dog en række betingelser, der skal sikres opfyldt, i forhold til om aktiviteterne er lovlige kommunale formål, udformningen af MADs vedtægter, kommunalfuldmagtens lokalitetsprincip og brugsaftalens udformning. Hertil kommer, at der ikke er praksis på området. Samlet set vurderer Horten således, at sagen bør forelægges Tilsynet til afgørelse. Der henvises til bilag 1 for Hortens vurdering.

Horten giver udtryk for, at det er usikkert, hvorvidt aftalen er i overensstemmelse med lokalitetsprincippet, som betyder, at foreningen MAD’s aktiviteter som udgangspunkt skal være begrundet i hensyn til borgerne i Københavns Kommune. Dette vedrører særligt de aktiviteter, der søger at understøtte nationale og internationale målgrupper, og som derfor ikke alene henvender sig til borgerne i Københavns Kommune eller den københavnske madscene.

Horten anfører i den forbindelse, at en række forhold taler for, at kommunens støtte til MAD er i overensstemmelse med lokalitetsprincippet. Det er navnlig, at det i praksis i visse tilfælde har været accepteret, at der ydes et (begrænset) kommunalt tilskud til løsningen af opgaver af national eller international interesse, at Københavns Kommune som landets hovedstad i et vist omfang også kan varetage opgaver af national karakter, at kommunalfuldmagten er en dynamisk størrelse, og at der kan argumenteres for, at kommuner også bør løfte opgaven vedrørende bæredygtig madproduktion nu og i fremtiden.

Imod taler, omvendt, at det almindeligvis ikke er en lovlig kommunal opgave at varetage opgaver med et nationalt og globalt sigte, at der ikke findes praksis fra tilsynsmyndighederne, hvor opgavefordelingsprincippet er fraveget i relation til den type opgaver, som varetages af MAD og, at staten i forbindelse med sin støtte til MADs nationale og globale formål ikke har koblet støtten med en forudsætning om, at MAD, for at opnå sine formål, skal have en særlig tilknytning til København.

Videre forløb

På baggrund af ovenstående har forvaltningen forelagt aftalen for Ankestyrelsen, med et ønske om en afklaring af tvivlsspørgsmål, inden aftalen med MAD indgås.

Såfremt Ankestyrelsen vurderer, at der er tale om lovlige kommunale aktiviteter, vil forvaltningen indgå en standardleje aftale med Københavns Ejendomme, og indgå en brugsaftale for seks år med MAD.

Hvis Tilsynets udtalelse går imod Hortens og forvaltningens vurdering, træder forvaltningen ud af lejemålet.

MAD kan herefter forhandle en aftale med Københavns Ejendomme på markedsvilkår, når ejendommen sendes i udbud.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser for forvaltningen.

Videre proces

Godkender Kultur- og Fritidsudvalget indstillingen, vil forvaltningen meddele Københavns Ejendomme, at reservationslejen ønskes forlænget frem til 31. august.

Såfremt afgørelsen fra Ankestyrelsen efterfølgende muliggør det, vil forvaltningen meddele Københavns Ejendomme, at forvaltningen ønsker at overtage lejemålet på en ubegrænset lejeaftale. Forvaltningen vil herefter indgå en 6-årig brugsaftale med foreningen MAD.

Mette Touborg 

 

                                                      /Mads Kamp Hansen

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 19. maj 2020: 

Der blev begæret afstemning om indstillingen. 

Et flertal (Henrik Appel Esbensen, Tue Hækkerup, Jonas Bjørn Jensen, Jens Kjær Christensen, Maria Frej, Franciska Rosenkilde, Kim Hjerrild og Christopher Røhl Andersen) stemte for indstillingen. 

Et mindretal (Karina Bergmann) stemte imod.

Flemming Steen Munch undlod at stemme.

Kultur- og Fritidsforvaltningen oplyste, at forlængelsen af reservationslejen med 2 måneder medfører udgifter på ca. 120.000 kr., som finansieres af udvalgets disponible midler. Dette skyldes, at Børne- og Ungdomsforvaltningen alligevel ikke ønsker at anvende bygningen. 

 

Karina Bergmann anmodede om et notat, der belyser den gennemførte proces mv. 

Karina Bergmann ønskede tilført beslutningsprotokollen: "Det Konservative Folkeparti finder det forkasteligt at et politisk flertal først afsætter 0,3 mio. kr. for at lade et kommunalt lejemål stå tomt indtil man har fundet den "rette" lejer, for derefter at forlænge perioden for 120.000 kr. fordi lejeren ikke er klar til at rykke ind. Vi mener der mangler transparens omkring udbudet af lejemålet ift. proces og hvilke aktører der har ansøgt. Det afventer vi på skrift." 

 

Til top