Kultur- og fritidsfaciliteter på Papirøen
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
-
at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter, hvilke kultur- og fritidsfaciliteter forvaltningen skal arbejde videre med på Papirøen (f.eks. svømmefacilitet og havnebad, udstillingsfacilitet, bibliotek, makerlab samt gadekultur og foreningslokaler på øen).
Problemstilling
Borgerrepræsentationen besluttede med Budget 2016, at der skal udvikles forslag til kultur- og fritidsfaciliteter på Christiansholm (Papirøen), og muligheden for en svømmefacilitet og et havnebad skal undersøges. Sagen indgår i forhandlingerne om Budget 2017.
Løsning
Papirøen rummer en unik mulighed for at skabe et nyt kulturelt samlingspunkt i København. Det er politisk besluttet, at der kan anvendes op til 10.000 m2 til offentlige formål på en af de mest fremtrædende placeringer i København.
Papirøen er gennem tiden blandt andet blevet brugt til forskellige industrielle formål men blev i 2012 åbnet op for offentligheden. Papirøen er blevet en folkelig attraktion, hvor københavnere på tværs af generationer opsøger madkultur, events og et dynamisk by- og kulturliv ved havnen. Det er i lyset af denne forvandling til et kulturelt samlingspunkt med både kant og folkelig appel, at Kultur- og Fritidsforvaltningen har arbejdet med kultur- og fritidsfaciliteter for øen.
Ambitionen for kultur- og fritidslivet på Papirøen har afsæt i følgende pejlemærker:
- Noget ekstraordinært til det ekstraordinære: Med udvikling af Papirøen er der en ekstraordinær mulighed for at skabe en spektakulær kulturdestination i midten af København.
- Papirøen for folket: Fremtidens kultur- og fritidstilbud på øen skal spejle Københavns storbyliv som en folkedestination og samtidig have plads til det særlige.
- Papirøen for samskabelse og synergi: Papirøen skal udvikles som en sammenhængende destination, hvor de enkelte institutioner tænkes på tværs, så de giver mere tilbage sammen end hver for sig.
- Kulturliv ude og inde: Kulturlivet på Papirøen skal opleves både i byrummet, på kajkanten og i de respektive institutioner og bygninger.
- Rammer for hverdagskultur- og events: Papirøen skal fortsat skabe rammerne omkring hverdagskulturen og samtidig skabe plads til events og begivenheder med større rækkevidde og kortere varighed.
- Kulturfaciliteter på Papirøen: Faciliteterne skal have en særlig forbindelse til stedet og havnen og dermed ”give noget tilbage til øen”
Forslag til kultur- og fritidsfaciliteter på Papirøen
Med afsæt i pejlemærkerne for kultur- og fritidslivet på Papirøen er der udviklet en række idéer til faciliteter på øen. Dette er sket med udgangspunkt i en tidligere idékonkurrence og i dialog med en række kulturinteressenter.
Forslagene er ikke finansierede og en realisering forudsætter køb af byggeret.
Svømmefacilitet og havnebad (i størrelsesordenen 3.500 m2)
Sigtet for svømmefaciliteten og havnebadet er at tage det bedste fra byens vandtilbud, eksempelvis vandkulturhuse og havnebade og samle dette i én attraktion. Faciliteten skal være bydækkende og et varetegn udadtil med unikke rammer for vandaktiviteter og i tæt samspil med havneløbet. Samtidig skal faciliteten give plads til motion, læring, leg og wellness. Faciliteten skal, i lighed med andre kommunale anlæg, rumme gratis udendørs faciliteter og indendørs faciliteter, der benyttes mod betaling.
Udstillingsfacilitet (i størrelsesordenen 2.900 m2)
En fleksibel udstillingshal, der både kan favne udstillinger i internationalt format og lokalt forankrede arrangementer. Faciliteten skal have sit omdrejningspunkt om et "blackbox"-rum til større udstillinger og med supplerende funktioner og lokaler. Faciliteten skal dels være et åbent samlingssted, hvor særligt unge kommer og ”hænger ud” og dels danne ramme om de store udstillingsformater, der i de senere år er udviklet og turnerer i metropolerne, f.eks. Bowie-udstillingen. København har pt. ikke en facilitet, der kan rumme disse formater.
Bibliotek (i størrelsesordenen 1.000-3.000 m2)
Et nyt bibliotek med en særlig havne- og ungeprofil. Biblioteket skal, som alle andre biblioteker, være gratis og åbent for alle men samtidig have en særlig profil omkring havnen og de unge. Hermed kan biblioteket spille sammen med lokalområdet og lokalområdets institutioner – særligt de kunstneriske uddannelser.
Makerlab (i størrelsesordenen 600-1.800 m2)
Et mødested for københavnere med skabertrang. En klynge af værksteder, der kombinerer traditionelle værksteder til træ, metal, m.m. med adgangen til nye digitale produktionsformer såsom 3D printning, laserskæring og CNC-fræsning med mere. Her er faciliteterne til, at københavnerne kan skabe deres idéer eller blive vejledt og lære håndværket.
Gadekultur og foreningsliv (i størrelsesordenen 500- 800 m2)
Foreningslokaler til kultur skabt af københavnerne selv. Lokalerne kan tænkes sammen med udstillingsfaciliteten, bibliotek eller makerlab, så der kan skabes symbiose mellem kulturinstitutionerne og kulturaktiviteter skabt nedefra. Der skal være en særlig havne- og vandprofil på mange af faciliteterne.
Flydende kultur- og fritidstilbud
Rundt om Papirøen er der planlagt en træbrygge og promenade, der er oplagt at få i spil. Her er mulighed for i kortere eller længere tid at tilkoble flydende kultur- og fritidstilbud igangsat af Københavns foreningsliv. I dag spirer der idéer som flydende læsesal, maritime nyttehaver, flydende teater og kajak- og rotilbud. Der er yderligere mulighed for mindre lokaler langs træbryggen til f.eks. maritime foreninger.
Inspiration og samarbejdsmuligheder
Papirøens kultur- og fritidsliv skal være en kulturel smeltedigel med inspiration fra f.eks. Bavnehøjanlægget, herunder Streetmekka på Kgs. Enghave og Kødbyen på Vesterbro. Begge steder favner et helt særligt kulturmiljø af vidt forskellige brugere og aktiviteter, der fletter sig ind i hinandens hverdag og tilsammen danner et levende sted med sin egen profil og stemning.
Bavnehøjanlægget, herunder Streetmekka og Kødbyen på Vesterbro spejler både lokalområdets karakteristika og tilbyder samtidig bydækkende kultur- og fritidstilbud. Med de mange forskellige typer aktører på Papirøen er der mulighed for lignende synergier og skabelsen af en særlig stemning på øen.
Papirøen har en central placering i midten af København, og nogle af byens store kulturaktører er placeret tæt på øen. Overfor Papirøen ligger Skuespilhuset. Ved siden af er Operaen, og i baglandet til øen er mange af byens kreative uddannelser placeret. Samarbejdsmulighederne er her oplagte at tænke ind fra start i udviklingen af kultur- og fritidslivet på øen.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
På baggrund af Kultur- og Fritidsudvalgets drøftelser og tilkendegivelser vil Kultur- og Fritidsforvaltningen arbejde videre med udvikling af forslag til kultur- og fritidsfaciliteter på Papirøen. Sagen forelægges igen for KFU 23. juni 2016 med hensigt om stillingtagen til Budget 2017.
Carsten Haurum
/Mads Kamp Hansen
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 19. maj 2016:
Kultur- og Fritidsudvalget drøftede sagen.
På baggrund af Kultur- og Fritidsudvalgets drøftelser og tilkendegivelser arbejder Kultur- og Fritidsforvaltningen videre med udvikling af forslag til kultur- og fritidsfaciliteter på Papirøen. Sagen forelægges for Kultur- og Fritidsudvalget den 23. juni 2016 med henblik på at forslagene kan indgå i de kommende forhandlinger om budget 2017.