Kultur- og Fritidsudvalgets statusredegørelse til inklusionspolitikken, 2012
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har bedt Kultur- og Fritidsudvalget udarbejde en statusredegørelse for 2012 for inklusionspolitikken.
Indstilling og beslutning
- at Kultur- og Fritidsudvalget godkender bilag 1 som Kultur- og Fritidsudvalgets statusredegørelse for 2012 for inklusionspolitikken.
Problemstilling
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har vedtaget en inklusionspolitik for 2011-2014. På den baggrund har Beskæftigelses- og Integrationsudvalget anmodet Kultur- og Fritidsudvalget om at udarbejde den årlige statusredegørelse på integrationsområdet. Kultur- og Fritidsudvalgets reviderede handleplan til inklusionspolitikken blev vedtaget den 5. maj 2011.
Løsning
Statusredegørelsen (bilag 1) lægger sig tæt op af Kultur- og Fritidsudvalgets handleplan for inklusionspolitikken (bilag 2). Desuden nævnes de fokuspunkter i forhold til integration, som Kultur- og Fritidsudvalget fremover vil arbejde med i henhold til den nye kultur- og fritidspolitik.
Redegørelsen beskriver hvilke udfordringer, der eksisterer i forhold til integration på kultur- og fritidsområdet, herunder sociale, økonomiske og sproglige barrierer i forhold til etniske minoriteters deltagelse i kultur- og fritidslivet, etniske minoritetspigers særligt lave deltagelse i foreningslivet, manglen på frivillige med etnisk minoritetsbaggrund, inddragelsen af etniske minoritetsforældre, og de frivillige foreninger og kultur- og idrætsinstitutioners manglende ressourcer og kompetencer til at arbejde med socialt udsatte børn og unge.
Derudover nævnes hvilke initiativer, som findes i Kultur- og Fritidsforvaltningen for at imødekomme disse udfordringer set i forhold til målene i inklusionspolitikken, herunder det daglige arbejde på kulturhusene, idrætsanlæggene og bibliotekerne (fx medborgercentre og læsegrupper), basisdriften af Integration & Fritid samt de særlige integrationsmidler, og projekterne ForeningsGuiderne, ForeningsGuide Q, KulturGuiderne, FerieCamps, Minipartnerskaber, CSR-partnerskaber, Foreningsdage, Bavnehøj/Sjælør-projektet, Udvidede åbningstider og aktivitetsmedarbejdere på idrætsanlæg og ProjektVærkstedets længerevarende forløb for etniske minoritetsforeninger.
En stor del af de beskrevne initiativer er kun midlertidigt finansieret. Integrationsområdet under Kultur- og Fritidsudvalget er i høj grad karakteriseret ved få varige midler og mange midlertidige projekter. Dette giver udfordringer i forhold til en mere langsigtet strategisk planlægning af integrationsarbejdet på kultur- og fritidsområdet.
I kommunens inklusionsbarometer måler ganske få af indikatorerne specifikt på områder, der er påvirket af kultur- og fritidslivet. Det er derfor ikke muligt for Kultur- og Fritidsforvaltningen at kommentere på udviklingen i barometerindikatorerne. Til gengæld viser målinger i Københavnerbarometeret under Børne- og Ungdomsforvaltningen, at foreningsdeltagelsen blandt etniske minoritetsbørn og -unge er steget moderat siden 2009.
Udover en nærmere beskrivelse af de enkelte indsatser og resultater, som er iværksat og opnået i 2012, lægger statusredegørelsen op til at følgende indsatser med fordel kan sættes i værk, såfremt Beskæftigelses- og Integrationsudvalget ønsker en øget integrationsindsats på kultur- og fritidsområdet:
- Sikring af basisniveau til inklusion på kultur- og fritidsområdet (fortsættelse af Integration & Fritid, ForeningsGuiderne, FerieCamps og KulturGuiderne) (op til 11 mio. årligt)
- Pulje til kompetenceudvikling af medarbejdere på idrætsanlæg, kulturhuse og biblioteker, der ofte oplever problemer med uroskabende børn og unge. (0,5 mio. årligt).
- Videreudvikling af ForeningsGuideQ (som udløber medio 2012), så der udvikles et overbygningsmodul til Bydelsmor-uddannelsen og andre lignende indsatser (0,5 mio. kr. årligt)
- Videreførelse af CSR-partnerskaber med fokus på matchning af virksomheder og foreninger, der arbejder med integration (1 mio. kr. årligt).
- Rådgivning målrettet etniske minoritetsforeninger (0,5 mio. kr. årligt til en foreningskonsulent med dette speciale).
- BiblioteksGuider, som er frivillige, der guider etniske minoritetsfamilier til bibliotekernes tilbud (1 mio. kr. årligt).
- NaturGuider, som er frivillige, der guider etniske minoritetsbørn og -unge til naturoplevelser og naturforeninger (1 mio. kr. årligt).
- De lokale helte, som er et opkvalificeringsforløb med henblik på at få flere frivillige med anden etniske baggrund end dansk (1 mio. kr. årligt).
- FerieCamps i flere bydele. Udvide projektet til at omfatte yderligere tre bydele, idet flere lokale aktører efterspørger FerieCamp i deres bydel ( 2,5 mio. kr. årligt).
- Øgede åbningstider og/eller aktivitetsmedarbejdere på idrætsanlæg og biblioteker (op til 2 mio. årligt).
Økonomi
Der er ingen økonomiske konsekvenser knyttet til denne indstilling.
Videre proces
Statusredegørelsen for inklusionspolitikken sendes til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget senest den 1. maj 2012. I september 2012 forelægges Borgerrepræsentationen den samlede statusredegørelse fra alle udvalg.
Beslutning
Indstillingen blev godkendt.