Biblioteksprogrammet "Styrk borgerne"
Kultur-og Fritidsudvalget orienteres om status på biblioteksprogrammet "Styrk borgerne".
Indstilling og beslutning
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at Kultur- og Fritidsudvalget tager status for "Styrk borgerne" til efterretning.
Problemstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen har siden september arbejdet med opstilling af mål samt plan og organisering af programmet de næste år frem.
Løsning
Organiseringen er fastlagt, og der er udarbejdet overordnede foreløbige mål for det samlede program, når det afsluttes i 2018 (bilag 1.) Der er identificeret en række effektiviseringsinitiativer, der påbegyndes i 2015, mens programmets rammer og indhold endnu ikke er endelig fastlagt. Kultur- og Fritidsudvalget vil blive orienteret om udviklingen.
Programmet er organiseret i 11 større projekter, der skal realisere de enkelte dele af det samlede program. De 11 projekter er følgende:
- Analyse og forslag til skolesamarbejde
- Bibliotekssystem
- Borgerinddragelse
- Borgerservice på biblioteker
- Borgerservice SOF og BIF
- Digitalisering og Kassation
- Kompetenceudvikling
- Kontaktcenter
- Ny Biblioteksbetjening
- Nye målgrupper & ydelser og Service2GO
- Skole- og gymnasiebetjening / Læsekampagner
Der er lagt stor vægt på lokal forankring og på, at projekterne konkretiseres og gennemføres af medarbejderne. Der er nedsat et midlertidigt MED-udvalg for programmet.
Yderligere information om organiseringen af de enkelte projekter kan ses på https://bibliotek.kk.dk/blog/biblioteksstrategi-2014-2019.Biblioteksbetjening af folkeskoler
Et enkelt projekt adskiller sig ved udelukkende at være en analyseindsats. Der er afsat penge i programmet til at gennemføre en analyse af fremtidigt samarbejde mellem biblioteker og folkeskoler. Resultatet fremlægges for Kultur- og Fritidsudvalget og Børne- og Ungdomsudvalget.
Kultur- og Fritidsforvaltningen har indledt drøftelser med Børne- og Ungdomsforvaltningen med henblik på at igangsætte en fælles analyse af scenarier for et fremtidigt forpligtende samarbejde på folkeskole- og biblioteksområdet. Med Folkeskolereformen omdannes skolebibliotekerne til pædagogiske læringscentre, og det er en anledning til at gentænke den fremtidige biblioteksbetjening af lærere og skoleelever. Kultur- og Fritidsforvaltningen ønsker bl.a. at undersøge mulighederne for at etablere en fysisk platform på udvalgte skoler for at tilbyde særligt målrettede kultur- og foreningsaktiviteter til børnene.
En sådan samlokalisering kan give mulighed for en bedre udnyttelse af fysiske faciliteter og flere tilbud til borgere. De fysiske faciliteter kan f.eks. også anvendes til at tilbyde borgerservice og arrangementer og flere studiepladser med adgang i selvbetjente åbningstider.
I løbet af 2015 iværksættes en omlægning af biblioteksbetjeningen, så der indføres mere målrettet betjening og langt flere opsøgende indsatser gennem mere selvbetjening og ved at flytte medarbejdere fra den faste vagtbemanding til de nye opgaver. En del af bemandingen flyttes til et nyoprettet biblioteksfagligt kontaktcenter, der åbner i 2015.
Der igangsættes også en indsats for at skabe en bedre og mere relevant materialesamling, der er mere overskuelig og tilgængelig for borgerne. Dette forudsætter en omlægning af alle interne processer i håndteringen af materialesamlingen og en omfattende udlugning i materialerne, og indebærer at slidte og uaktuelle materialer bortskaffes, og overskydende eksemplarer sælges til borgerne. Der er særligt blik på materialekategorier med stærkt faldende udlån som cd’er og dvd’er. Desuden fokuseres på materialer som f.eks. tidsskrifter, der kan erstattes gennem digitalisering eller allerede findes i digital udgave. Denne indsats kan give mere plads på bibliotekerne til læsepladser og aktiviteter.
På borgerserviceområdet sker der også en omlægning, jf. bilag 2, som indebærer mere borgernær service i bydelene blandt andet på yderligere to biblioteker - Brønshøj og Sundby. Socialt udsatte tilbydes mere målrettet og helhedsorienteret betjening i udvalgte borgerindgange i Socialforvaltningen og Beskæftigelsesforvaltningen. Desuden opgraderes Borgerservice Indre By og de borgerserviceindgange, der allerede eksisterer på bibliotekerne.
Omlægningen af biblioteksbetjening og arbejdsprocesser skal bidrage til at skabe bedre og mere effektive biblioteker.
Der er tale om en omfattende forandringsproces med ændrede arbejdsopgaver og nye kompetenceprofiler. Derfor er der afsat mange ressourcer til kompetenceudvikling, samtidig med at der er et stærkt ledelsesfokus på trivslen.
Økonomi
Videre proces
Carsten Haurum
/Jakob Heide Petersen
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 19. februar 2015:
Indstillingen blev godkendt, idet Kultur- og Fritidsudvalget bliver orienteret om programmets videre implementering.