Mødedato: 19.02.2015, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Godkendelse af erhvervs- og vækstpolitik samt Kultur- og Fritidsudvalgets bidrag hertil

Se alle bilag

Kultur-og Fritidsudvalget skal tage stilling til revideret erhvervs- og vækstpolitik for Københavns Kommune samt Kultur- og Fritidsforvaltningens bidrag til politikken.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, 
  1. at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter Kultur- og Fritidsforvaltningens bidrag til erhvervs- og vækstpolitikken 
  2. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender de indsatsområder og resultatmål, som vedrører Kultur- og Fritidsudvalgets ansvarsområder, i Københavns Kommunes kommende samlede erhvervs- og vækstpolitik.

Problemstilling

Kultur- og Fritidsudvalget behandlede udkast til en samlet erhvervs- og vækstpolitik for Københavns Kommune den 21. august 2014. Politikken har herefter været i høring og er blevet revideret (bilag 1).

Politikken skal nu behandles i Kultur- og Fritidsudvalget, Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget, inden den sendes til endelig vedtagelse i Borgerrepræsentationen. 

Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til Kultur- og Fritidsforvaltningens bidrag til erhvervs- og vækstpolitikken samt godkende de indsatsområder og resultatmål i politikken, som vedrører Kultur- og Fritidsudvalgets ansvarsområder.

Løsning

Kultur- og Fritidsudvalget bidrager til vækstskabelsen i København, især ved at skabe en attraktiv storby, at styrke de kreative erhverv, ved internationaliserings- og turismeindsatser samt indsatser inden for smart citizen.

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter nedenstående muligheder for at bidrage til erhvervs- og vækstpolitikken.

Attraktiv storby
Kultur- og Fritidsudvalget er med til at skabe en attraktiv storby med et varierende og levende kultur- og fritidsliv samt en effektiv og let tilgængelig borgerservice. Dermed bidrager udvalget til at opfylde målet i erhvervs- og vækstpolitikken om, at København skal være en af de tre bedste byer i Europa at bo i.

Derudover er Kultur- og Fritidsforvaltningen en primær aktør i københavnermålet storbykultur, som har fokus på, at København også i fremtiden forbliver attraktiv. Forvaltningen vil fortsat arbejde med Københavns storbykultur, herunder med fokus på udvikling og innovation.

Kreativ vækst
Kreative erhverv er en af Københavns styrkepositioner og skaber vækst og arbejdspladser i byen. Kreative erhverv udgør 12 pct. af den private beskæftigelse i Københavns Kommune og stod i 2013 for 28 pct. af alle nye arbejdspladser i den private sektor. Samtidig er de kreative erhverv med til at skabe innovation og øge produktiviteten i andre brancher, ligesom de bidrager til at udvikle København som by.

De kreative erhverv er fremhævet i erhvervs- og vækstpolitikken som en af de primære vækstfaktorer i København på linje med grøn og sund vækst, ligesom de kreative indgår som konkret fyrtårnsprojekt i handleplanen.

Kultur- og Fritidsudvalget har gennem flere år bidraget til at styrke de kreative erhverv, fx til brancheunderstøttende events, inkubatorer, finansiering især indenfor tech, film og tv, gastronomi, arkitektur og design, oplevelsesøkonomi samt generelt inden for det kreative vækstlag og kreative iværksættere.

Kultur- og Fritidsforvaltningen vil forsat arbejde med at styrke de kreative erhverv, især inden for ovennævnte områder. Forvaltningen vil derudover arbejde for at styrke de kreative erhverv generelt, herunder ved at arbejde for flere innovative indkøb i kommunen, at stille København til rådighed som testlab, at tiltrække finansiering, at styrke forretningsmæssige kompetencer hos kreative aktører, at styrke oplevelsesøkonomien og øge synergien på tværs af brancher.  

Internationalisering
Internationalisering indgår i erhvervs- og vækstpolitikken som et særligt indsatsområde, herunder tiltrækning af internationale investeringer, virksomheder, højtuddannet arbejdskraft og turister.

Kultur- og Fritidsudvalget bidrager til internationaliseringen via international borgerservice i International House som en central faktor for Hovedstadens attraktivitet. International House indgår konkret som fyrtårnsprojekt i handleplanen for 2015som del af den regionale indsats ’Greater Copenhagen’. Gennem partnerskaber med kommuner i Region Hovedstaden og Region Sjælland skal International House være den regionale indgang til services for internationale talenter. Dette betyder, at virksomheder og universiteter i de to regioner får bedre mulighed for at tiltrække og fastholde den efterspurgte arbejdskraft og bidrage til vækst- og jobskabelse i begge regioner.

Forvaltningen ønsker at styrke servicen til internationale borgere, fx ved at styrke den telefoniske service samt forbedre services til opskrivning til skoler og daginstitutioner, at sikre at de internationale borgere får tilknytning til kultur-og fritidslivet. Derudover ønsker forvaltningen at styrke såvel de internationale services og de regionale samarbejder.

Turisme
Københavns Kommune har en vision om at tiltrække flere turister til Hovedstadsregionen. Det skaber vækst og arbejdspladser og derfor indgår turismeindsatsen som central faktor under internationaliseringsdagsordenen.

Kultur- og Fritidsudvalgets museer og kulturinstitutioner spiller en vigtig rolle i tiltrækning af turister til København. Med Københavns kommunes overtagelse af Københavns Turistinformation har Kultur- og Fritidsforvaltningen fået en rolle, som kan bruges til at skabe større synergi til kulturlivet og byens brand.

Kultur- og Fritidsforvaltningen ønsker at gøre K
øbenhavnernes hverdagsliv til en attraktion i sig selv. Der kan udvikles kulturpakker ud fra temaer som det grønne, maritime, gastronomiske eller demokratiske København. Det viser byen fra en anderledes side over for turister. Kulturinstitutionerne skal i højere grad inddrages i turismeindsatsen, fx via madlavningskurser, deltagelse i folkekøkkener, oplevelsesruter på cykler mv.

Smartcity/smart citizen
København er førende på digitaliseringsområdet. 91 pct. af den skriftlige kommunikation mellem borger og kommune er digital, og Københavnerne er nogle af de mest it-parate i verden. Det giver en styrkeposition, som Københavns Kommune kan udnytte endnu mere. Udover at have fokus på digital kommunikation og service, har København et fokus på udvikling af smarte løsninger i byens infrastruktur.  

Kultur- og Fritidsforvaltningen arbejder med begrebet smart citizen som udtryk for den digitale borgerkontakt. Med Københavns Borgerservice har forvaltningen en naturlig platform for at videreudvikle digitale tjenester, ikke bare i forhold til borgerne, men også på andre felter, fx turismekontakten (smart tourism).

Kultur- og Fritidsforvaltningen vil arbejde videre med smart citizen og smarttourism-løsninger.

Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget godkender de ovennævnte indsatser som udvalgets bidrag til erhvervs- og vækstpolitikken.

Kultur- og Fritidsudvalget skal derudover godkende de indsatsområder og resultatmål, som vedrører Kultur- og Fritidsudvalgets ansvarsområder, i Københavns Kommunes kommende samlede erhvervs- og vækstpolitik. Da politikken ikke udpeger resultatmål, der direkte berører Kultur- og Fritidsudvalgets ansvarsområder, skal udvalget alene tage stilling til de indsatsområder, som udvalget kan bidrage til via ovennævnte indsatser i Kultur- og Fritidsforvaltningen. 

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget godkender følgende indsatsområder i erhvervs- og vækstpolitikken.

1. Bæredygtig byudvikling og attraktiv by
2. Innovativ efterspørgsel og høj vækst i eksisterende virksomheder
3.Internationalisering og internationale bysamarbejder

Hvert år udarbejdes en handleplan, som indeholder fyrtårnsindsatser og øvrige projekter under hvert område. Handleplanen for 2015 behandles som selvstændigt punkt på Kultur- og Fritidsudvalgets møde den 19. februar. Forslag til konkrete initiativer i Kultur- og Fritidsforvaltningen i relation til handleplanen og erhvervs- og vækstpolitikken behandles ligeledes som selvstændigt punkt på Kultur- og Fritidsudvalgets møde den 19. februar.  

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser

Videre proces

Erhvervs- og vækstpolitikken vil efter fagudvalgenes behandling blive forelagt Borgerrepræsentationen med henblik på en endelig vedtagelse.

 

Carsten Haurum    /
                                        Aravni Elisabeth Jakobsen
        

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 19. februar 2015:


Dagsordenens punkter 12, 13 og 14 blev behandlet under eet.

Kultur- og Fritidsudvalget fremhævede vigtigheden af, at forvaltningens/institutionernes informationer og digitale løsninger også præsenteres på engelsk samt at introduktionen til foreningslivet bliver prioriteret.

Der blev begæret afstemning om indstillingen inkl. følgende tilføjelse:
"Kultur- og Fritidsudvalget bidrager til den kreative vækst, ved at støtte op om de aktiviteter og tilbud, som målgruppen for den kreative vækst identificerer sig med og synes gør byen attraktiv at bo og arbejde i."

Et flertal (Trine Schaltz, Rune Dybvad, Tue Hækkerup, Simon Strange, Rikke Lauritzen, Allan Ahmad, Carl Christian Ebbesen, Michael Gatten, Jens-Kristian Lütken og Andreas Pourkamali) stemte for indstillingen inkl. tilføjelsen.
Et mindretal (Lilian Parker Kaule) stemte imod.

Indstillingen inkl. tilføjelsen blev således godkendt.

Rikke Lauritzen og Allan Ahmad tog forbehold.

Lilian Parker Kaule ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: "LA finder erhvervs- og vækstpolitikken uambitiøs og så gerne at kommunen orienterer sig efter gode rammevilkår for erhvervslivet generelt, fremfor at favorisere fx kreative erhverv."

Til top