Mødedato: 19.02.2004, kl. 16:00

Ny organisering af Huset i Magstræde

Ny organisering af Huset i Magstræde

Kultur- og Fritidsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 19. februar 2004

 

 

Sager til beslutning

 

8.      Ny organisering af Huset i Magstræde

(KFU  55/2004)

 

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

at Kultur- og Fritidsudvalget godkender den fremtidige profil for Huset i Magstræde som storbyspillested med flere scener

at Kultur- og Fritidsudvalget bemyndiger forvaltningen til at fortsætte de igangværende forhandlinger om den fremtidige organisering af Huset i Magstræde med henblik på at endelig indstilling om organisering og driftskontrakt kan forelægges Kultur- og Fritidsudvalget inden sommerferien 2004.

 

 

RESUME

Kultur og Fritidsudvalget behandlede på sit møde den 13. november 2003 Kultur- og Fritidsforvaltningens indstilling vedrørende Huset i Magstrædes fremtidige organisering og drift (KFU 326/2003). Kultur- og Fritidsudvalget udsatte sagen med henblik på, at forvaltningen skulle foretage yderligere undersøgelser.
Forvaltningen har på den baggrund haft yderligere drøftelser med initiativgruppen bag oprettelsen af "Musik I Centrum". Forvaltningen har endvidere fra Husets nuværende styringsgruppe modtaget et oplæg der beskriver en videreførelse af Husets nuværende aktiviteter og visioner om Husets fremtidige drift.

Endelig har forvaltningen fået foretaget en markedsvurdering med henblik på eventuelt salg eller udlejning af ejendommen, samt undersøgt mulighederne for konvertering til beboelse.

På baggrund af dette anbefaler Kultur- og Fritidsforvaltningen, at Huset organiseres som et spillested med flere scener, at Huset drives af f.eks. en erhvervsdrivende fond og at der indgås en driftskontrakt mellem Kultur- og Fritidsforvaltningen og Huset.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

1.      Historik

Kultur og Fritidsudvalget behandlede på sit møde den 13. november 2003 Kultur- og Fritidsforvaltningens indstilling vedrørende Huset i Magstrædes fremtidige organisering og drift (KFU 326/2003), herunder stiftelsen af den erhvervsdrivende fond "Musik I Centrum". Kultur- og Fritidsudvalget udsatte sagen med henblik på, at forvaltningen skulle foretage yderligere undersøgelser.


Forvaltningen har på baggrund af ovenstående haft yderligere drøftelser med initiativgruppen bag oprettelsen af "Musik I Centrum" (Bilag 1).


Forvaltningen har endvidere fra Husets nuværende styringsgruppe modtaget et oplæg der beskriver en videreførelse af Husets nuværende aktiviteter og visioner om Husets fremtidige drift (bilag 2).

Endelig har forvaltningen fået foretaget en markedsvurdering med henblik på eventuelt salg eller udlejning af ejendommen, samt undersøgt mulighederne for konvertering til beboelse (fortrolige bilag 3,4 og 5).

 

2.      Oplæg til koncept for Huset

Huset i Magstræde har gennem længere tid befundet sig i en situation, hvor stedets kunstneriske og kulturelle profil ikke er tydelig nok, og hvor de unikke rammer og den centrale placering, som stedet udgør, ikke udnyttes optimalt. Kultur- og Fritidsforvaltningen har fra en række personer i ledelsen af Copenhagen Jazzfestival og Copenhagen Jazzhouse modtaget og drøftet et forslag til et helhedskoncept for Huset. Konceptet tager udgangspunkt i en række af de eksisterende aktiviteter og tilbud Huset rummer i dag. Samtidig videreudvikler og skærper konceptet Husets musikprofil, så det kan udvikles til et storbyspillested med flere scener.

Der lægges op til, at Huset drives som et stærkt kulturelt og kunstnerisk centrum, hvor armslængdeprincippet styrkes ved at den kunstneriske og økonomiske ledelse lægges ud til en erhvervsdrivende fond og en forening med fælles interesse i at sikre et højt kunstnerisk niveau med bred publikumsappel.

Initiativtagerne bag "Musik i Centrum" (MIC) har i dialog med forvaltningen udarbejdet et oplæg med koncept/forslag for Husets fremtidige organisering, drift og kunstneriske profil. Forslaget om etablering af et storbyspillested med flere scener tager udgangspunkt i de musikforeninger, der i dag laver arrangementer i Huset. Husets nuværende aktiviteter fastholdes i nogen grad, men musikken skal være Husets kerne. Husets øvrige tilbud skal sammentænkes med det udvidede musiktilbud. Huset skal være et kulturelt kraftcenter med tilbud der byder på kvalitet og mangfoldighed for københavnerne.

Organisering

Det centrale i konceptet er, at Huset drives af en erhvervsdrivende fond, som indgår en tidsbegrænset driftskontrakt med Kultur- og Fritidsforvaltningen. Københavns Kommune forbliver ejer af Huset, og den erhvervsdrivende fond får status af lejer af Huset.

 

Det er endvidere i oplægget forudsat, at Københavns kommune stifter den erhvervsdrivende fond, idet det herved bliver muligt at anvende eksisterende inventar mv. i Huset som 'apportindskud' til finansiering af fondens grundkapital.  Modellen er kendt fra konstruktionen omkring spillestedet 'Pumpehuset', som blev etableret som erhvervsdrivende fond med henblik på videre drift af spillestedet, med driftstilskud fra Københavns kommune. 

 

I organiseringen af Huset ligger også, at der stiftes en forening, der får ansvaret for den kunstneriske udvikling og kvalitet i Huset. Via stærk fælles interesse for musikken og Husets muligheder løftes Husets nuværende kunstneriske niveau. I Kultur- og Fritidsforvaltningens notat af 13. november 2003 (bilag 6), redegør forvaltningen for fordelene ved at organisere stedet som erhvervsdrivende fond.

Ledige lokaler

Lokaler der frigøres ved Kultur- og Fritidsforvaltningen, Kunst & Kulturs flytning fra Huset udlejes til relevante kulturelle foreninger og organisationer samt til kulturerhverv. Udlejningen skal sikre et indtægtsgrundlag f or den kunstneriske og kulturelle drift af Huset, og samtidig medvirke til at generere et kreativt og dynamisk miljø i forbindelse med Husets kulturelle drift. Udlejningen varetages af den erhvervsdrivende fond i samarbejde med foreningen. Indtægten tilfalder den erhvervsdrivende fond, ligesom det i dag er institutionen Huset, der oppebærer indtægten ved videreudlejning af lokaler og faciliteter i Huset.
En række lokaler vil herudover kunne danne ramme for aktiviteter for medborgerne i Indre By. Eksempelvis kan lokaler gennem udlejning anvendes til møde- og foreningsaktiviteter for Indre Bys borgere.

Arrangementer i aften- og nattetimerne

Oplægget fra initiativgruppen lægger ikke op til at natdiskotek skal være en del af konceptet eller indtægtsgrundlaget i Huset. Muligheden for at afholde koncerter mv. i nattetimerne – herunder særligt i weekenderne - afskrives ikke fuldstændigt. Da der i tidligere sammenhænge har været klager fra beboerne i området over støjgener fra Huset, har der været særlig opmærksomhed omkring dette forhold. I tilfælde af at man som en del af Husets fremtidige drift ønsker arrangementer i aften- og nattetimerne, skal dette naturligvis foregå under hensyntagen til beboerne i området og i henhold til Miljøkontrollens krav vedr. støjniveau.

Økonomi

I oplægget anbefales at Københavns Kommune yder et samlet årligt driftstilskud på 2,42 mio. kr. til den kunstneriske drift af Huset. Beløbet svarer til Husets nuværende samlede årlige driftstilskud (1,67 mio. kr. i driftstilskud, 750.000 kr. der på nuværende tidspunkt betales i skatter og afgifter, samt renteudgifter på et afdragsfrit lån). I budgettet til oplægget (underbilag til bilag 1), estimeres det, at de nuværende lejeindtægter, der indgår i Husets driftsbudget, kan øges fra 1,75 mio. kr. til ca. 2 mio. kr. årligt. Samtidig forventes det, at den nuværende omsætning i Husets cafeer kan øges fra budgetteret 2,5 mio. kr.  til 4,4 mio. kr. årligt.

Kultur- og Fritidsforvaltningen må tage et forbehold for ejendomsomkostningerne, idet der i den foreslåede model ikke er taget endelig stilling til ansvar for udvendig vedligeholdelse. Såfremt indstillingen tiltrædes, vil vilkårene for udlejning mv. samt den hermed forbundne økonomi, fremgå som særskilt afsnit i den endelige indstilling om fremtidig organisering af Huset i Magstræde.

Kultur- og Fritidsforvaltningen betragter det omvendt som en forudsætning, at omorganiseringen af Huset kan foregå indenfor den eksisterende nettobudgetramme.

På baggrund af Kultur- og Fritidsforvaltningen, Kunst & Kulturs fraflytning fra Huset, vil der være manglende lejeindtægter i 2004. Kunst & Kulturs husleje var årligt ca. 670.000 kr. En yderligere nedgang i lejeindtægterne skyldes, at der endnu ikke er truffet beslutning om Husets fremtid.

Styringsgruppens oplæg

Styringsgruppen i Huset, der er sammensat af repræsentanter for personalet, faste lejere, foreninger i Huset samt enkeltbrugere, har udarbejdet et oplæg der beskriver de nuværende aktiviteter i Huset, samt skitserer visioner for den fremtidige drift.


Organisering

Der er i forslaget ikke skitseret en organiseringsform. Styringsgruppen stillede i forbindelse med kommunaliseringen af Byens Huse forslag om omdannelse til selvejende institution, men i det forelagte forslag lægges der vægt på det kulturelle indhold frem for organisering af Huset.

 

Nuværende aktiviteter og ny kulturel profil/koncept for Huset

Huset karakteriseres i oplægget som et kulturhus der med sin centrale placering siden etableringen har haft som mål at skabe rum for kulturudøverne i vækstlagene. Konceptet for Huset skal tage udgangspunkt i dets eksisterende aktiviteter og udvikle disse. Huset skal ikke være ramme for etableret kunst og kultur, men tilbyde et bredt kulturtilbud, hvor kunstnere søger grænser og afprøver nye retninger og rumme et kulturtilbud hvor der er noget for alle.
Visionen er forankret i en målsætning om at Huset skal være for hele det kulturelle vækstlag i Københavns musikkultur, samt understøtte andre kunstarter hvor det er muligt. Der tages udgangspunkt i de eksisterende aktiviteter, herunder de faste lejere – SpiseHuset, Husets Biograf samt teatret Plan B, der skal sikre et bredt kulturtilbud samt medvirke til at skabe større interesse for Husets kulturelle tilbud.

Ny anvendelse af ledige lokaler

Kunst & Kulturs lokaler er blevet frigjort pr. 1. februar 2004. Forslaget fra Styringsgruppen lægger op til, at der primært udlejes til kulturelle foreninger, samt animationsværkstedet Anima.

Tilknytning af nye kulturelle organisationer og musikforeninger i de ledige lokaler skal medvirke til at udvikle det eksisterende musikalske koncept, suppleret med andre kulturelle tilbud og aktiviteter.

Et antal ledige lokaler skal samtidig disponeres til mødelokaler for at imødekomme efterspørgslen efter mødelokaler i Indre By.

 

Økonomi

Huset nuværende årlige driftstilskud er 1,67 mio. kr. eksklusiv ejendomsomkostninger. Den foreslåede model realiseres inden for denne ramme.

I forslaget skitseres det, at en udlicitering af caféen vil kunne generere ca. 480.000 kr. årligt, der vil kunne anvendes til øget markedsføring og kulturelle aktiviteter.

 

Udlejning af ledige lokaler

Uanset hvilken af de to modeller der vælges som fremtidig driftsform for Huset, vil u dlejning af de lokaler der er blevet ledige ved Kunst & Kulturs flytning, dvs. for- og sidehusets 2. og 3. sal samt baghusets 2. sal, være op til den nye ledelse af Huset. Det vægtes uanset valget af model, at der i den fremtidige organisering primært lejes ud til foreninger mv. med et kulturelt sigte eller forankring. Flere foreninger og andre indenfor kulturelle eller kunstneriske områder, har henvendt sig med ønske om at leje lokaler i Huset, såfremt der etableres et samlet miljø i og omkring Huset.

 

Salg, udlejning eller konvertering af ejendommen

Forvaltningen har på foranledning af Kultur- og Fritidsudvalgets forespørgsel fået foretaget en vurdering af ejendommens værdi ved evt. salg og udlejning samt mulighederne for evt. konvertering til beboelse (bilagene 3, 4 og 5). Notaterne indeholder bl.a. oplysninger om forventede indtægter ved evt. salg og udlejning af ejendommen, hvorfor notaterne i medfør af offentlighedslovens § 13, stk. 1, nr. 5 er fortrolige (hensynet til kommunens økonomiske interesse).

 

Kultur- og Fritidsforvaltningens vurdering

Forvaltningen har på baggrund af drøftelserne med initiativgruppen bag Musik I Centrum og oplægget fra Husets nuværende styringsgruppe vurderet den fremtidige drift af Huset.

Forvaltningen vurderer at Musik I Centrums oplæg til fremtidigt koncept for Huset, er et kulturelt stærkt koncept, der skønnes at kunne opfylde et behov i det københavnske musikmiljø. I forslaget lægges der vægt på Husets placering, indretning med mulighed for flere scener samt at en række lokaler kan anvendes til kulturelle foreninger og kulturerhverv, hvilket skønnes at kunne generere et alsidigt kreativt miljø. Samtidig er der tale om et koncept der både tager udgangspunkt i Husets nuværende aktiviteter, en videreudvikling og en fornyelse af disse. Huset vil således kunne blive en central institution i det københavnske kulturliv, med en langt skarpere profil og større publikumsappel end det er tilfældet i dag, og med en organisering der sikrer armslængdeprincippet.

Det er dog vigtigt at understrege, at fondskonstruktionen kun er en mulighed. Etableringen af Huset med det beskrevne indhold mv. kan også lade sig gøre gennem oprettelsen af en foreningskonstruktion eller lignende. Således er selve organisationsmodellen ikke afgørende for Kultur- og Fritidsforvaltningens vurdering af mulighederne for at etablere et spillested med det i bilag 1 beskrevne indhold. Forvaltningen anmoder derfor om bemyndigelse til at fortsætte de igangværende forhandlinger, med henblik på at endelig indstilling om den fremtidige organisering (og herunder eventuelt stiftelse af en erhvervsdrivende fond) og forslag til driftskontrakt kan forelægges Kultur- og Fritidsudvalget inden sommerferien 2004.

 

MILJØVURDERING

Der er ingen miljømæssige konsekvenser forbundet med indstillingen.

 

ØKONOMI

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

 

ANDRE KONSEKVENSER

 

HØRING

Der foretages ikke høring i sagen

 

BILAG

1.      Musik I Centrum. Juni 2003.

2.      Styringsgruppens forslag. Vedtaget af styringsgruppen den 21. januar 2004.

3.      Fortroligt: Notat af 4. februar 2004 vedr. markedsvurdering af salg og udlejning af Huset i Magstræde fra Ejendomsdrift.

4.      Fortroligt: Summarisk vurdering af Huset i Magstræde ved Sadolin & Albæk A/S

5.      Fortroligt: Skrivelse vedrørende planmæssige forhold ved konvertering til boliger fra Byggesagsafdelingens 1. kontor.

6.      Notat af 13. november 2003 vedrørende forvaltningens anbefaling af fremtidig drift af Huset som en erhvervsdrivende fond.

 

Carsten Haurum

/Merete Evers

 


 


Til top