Fremtidens kulturhuse i København
Fremtidens kulturhuse i København
Kultur- og Fritidsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde torsdag den 19. februar 2004
Sager til beslutning
7. Fremtidens kulturhuse i København
(KFU 53/2004)
INDSTILLING
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller til Kultur- og Fritidsudvalget,
· at den beskrevne model for fremtidens kultur- og medborgerhuse i København drøftes og sendes i høring hos alle kultur- og medborgerhusene. Høringsfristen fastsættes til 13. april kl. 12. På baggrund af høringssvarene fremsætter Kultur- og Fritidsforvaltningen indstilling om modellen på Kultur- og Fritidsudvalgets møde 29. april 2004.
· at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at de kultur- og medborgerhuse, der måtte ønske det, på nuværende tidspunkt kan iværksætte en bortforpagtningsproces af cafédrift/serveringsvirksomhed,
· at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter en sammenlægning af medborgerhuset Blågården og Kulturhuset Kapelvej 44 på adressen Nørre Allé 7, samt flytning af Nørre Allé medborgerhus til Blågårds Plads 3, samt sender dette forslag til høring hos alle kultur- og medborgerhusene. Høringsfristen fastsættes til 13. april kl. 12. På baggrund af høringssvarene fremsætter Kultur- og Fritidsforvaltningen indstilling herom på Kultur- og Fritidsudvalgets møde 29. april 2004.
RESUME
På baggrund af to temadrøftelser i KFU, henholdsvis den 4. december 2003 og 29. januar 2004, foreligger nu Kultur- og Fritidsforvaltningens indstilling i dele af de drøftede emner. Indstillingen tager udgangspunkt i den opsamling af den første temadrøftelse, som blev fremlagt som bilagsmateriale på udvalgets møde 29. januar.
Indstillingen indeholder forslag om beslutninger, der e r centrale for det videre arbejde med at sikre en model for fremtidens kultur- og medborgerhuse i København:
1. Model for fremtidens kultur- og medborgerhus i København, herunder vilkår mv. for cafédrift
2. Sammenlægning af enkelte huse med henblik på økonomiske og ydelsesmæssige prioriteringer
Modellen indeholder kontrakt- og resultatstyring som det bærende element i relationen mellem udvalg/forvaltning og det enkelte medborgerhus.
SAGSBESKRIVELSE
På baggrund af to temadrøftelser i KFU, henholdsvis den 4. december 2003 og 29. januar 2004, foreligger nu Kultur- og Fritidsforvaltningens indstilling i dele af de drøftede emner. Indstillingen tager udgangspunkt i den opsamling af den første temadrøftelse, som blev fremlagt som bilagsmateriale på udvalgets møde 29. januar.
Indstillingen indeholder forslag om beslutninger, der er centrale for det videre arbejde med at sikre en model for fremtidens kultur- og medborgerhuse i København:
1. Model for fremtidens kultur- og medborgerhus i København, herunder vilkår mv. for cafédrift
2. Sammenlægning af enkelte huse mhp. økonomiske og ydelsesmæssige prioriteringer
Modellen indeholder kontrakt- og resultatstyring som det bærende element i relationen mellem udvalg/forvaltning og det enkelte medborgerhus.
Forudsætninger i
modellen
I kontraktstyringen skal gives mulighed for, at udvalgets prioriteringer og målsætninger skal være bærende for det konkrete kulturelle tilbud i det enkelte hus, samtidig med at der i de kulturelle indholdsmæssige elementer i kontrakten skal tages højde for lokalområdets øvrige kulturelle tilbud mv. Samtidig sikres en brugerstyring med et reelt ansvar og konkrete opgaver.
Model for fremtidens kultur- og medborgerhuse
Alle kultur- og medborgerhuse skal organiseres med en brugerbestyrelse. Det er en forudsætning, at brugerne af det enkelte hus altid udgør et flertal i bestyrelsen. Bestyrelsen sammensættes af minimum
a. 4 brugerrepræsentanter, valgt under valgmøde
b. 1 medarbejderrepræsentant, valgt af personalet
c.
2 repræsentanter fra øvrige lokale kultur- eller
fritidstilbud, udpeget af Kultur- og Fritidsforvaltningen efter nærmere samråd
med den stedlige leder og bestyrelse.
Brugerrepræsentanter
Brugerrepræsentanterne skal være i overtal i bestyrelsen. Brugerrepræsentanterne vælges på et valgmøde, ligesom det er praksis i dag i medborgerhusene.
Personalerepræsentant
Personalet bør være repræsenteret i bestyrelsen. Personalerepræsentanten vælges af og blandt medarbejderne i det enkelte hus.
Repræsentanter fra det øvrige lokale kultur- og fritidsliv
For at sikre koordination af og samarbejde om kultur- og fritidstilbuddene i lokalområdet, kan der i bestyrelserne sidde repræsentanter fra institutioner, foreninger og/eller kulturinstitutionerne i lokalområdet. Disse repræsentanters rolle i bestyrelserne er at sikre kontakter og samarbejdsrelationer til medborgerhusets lokale samarbejdspartnere. Herved sikres helhedstænkning indenfor kulturområdet, i tråd med metodikken og anvendelsen af det kulturelle landkort mv.
Der fastlægges ikke en øvre grænse for antallet af medlemmer. Antallet af bestyrelsesmedlemmer kan variere fra hus til hus, alt efter lokale forhold, kulturel profil og eksempelvis størrelsen på lokalområdet/bydelen.
Det er en forudsætning, at brugermedlemmerne altid har flertal i bestyrelsen.
Bestyrelsen fastlægger selv sin forretningsorden. Valgperioden for bestyrelsen bør følge kontraktperioden. Et bestyrelsesmedlem kan højst sidde i to på hinanden følgende valgperioder.
Bestyrelsens kompetencer
Bestyrelsen opererer indenfor rammerne af den til enhver tid
gældende kontrakt mellem huset og Kultur- og Fritidsforvaltningen, samt
indenfor rammerne af Borgerrepræsentationens og Kultur- og Fritidsudvalgets
overordnede målsætninger for kultur- og medborgerhusområdet. Derudover har
bestyrelsen følgende opgaver og kompetencer:
· Bestyrelsen fastsætter principper for husets kulturelle indhold og organisering
· Bestyrelsen godkender og fastlægger principper for husets målgruppe, særlige indsats og rolle i lokalområdet
· Bestyrelsen godkender husets budget
· Bestyrelsen fastlægger ordensregler, åbningstider mv.
· Bestyrelsen afgiver indstilling om større udviklingstiltag og anlægsarbejder, der forudsætter ekstraordinær politisk behandling
· Bestyrelsen udarbejder forslag til flerårige planer for huset
· Bestyrelsen afgiver udtalelse om ansættelse af leder af huset, og om alle spørgsmål, som Kultur- og Fritidsudvalget forelægger den, og kan afgive udtalelse om alle forhold vedrørende det pågældende hus.
Nedenfor er definitionen af de nævnte kompetencer beskrevet:
·
Fastsætter
principper
Bestyrelsen fastsætter, på baggrund af oplæg fra ledelsen i det enkelte hus, principper for husets kulturelle indhold (profil), samt organisering af huset. Det indebærer, at den kulturelle profil er et anliggende for bestyrelsen, og anvendes som oplæg for drøftelse i forbindelse med driftskontrakten med Kultur- og Fritidsforvaltningen.
·
Godkender
og fastlægger principper
Hvert hus skal tage aktivt stilling til husets primære målgruppe, samt hvorledes huset fungerer i samspil og i overensstemmelse med lokalområdet, under hensyntagen til lokalområdets særkender mv. Såfremt det enkelte hus skal operere indenfor særlige områder, eksempelvis i relation til integration, ældre, børn og unge mv. godkendes dette af bestyrelsen.
·
Godkender
Bestyrelsen godkender udmøntningen af budgettet indenfor det enkelte hus' budgetramme, forud for fremsendelse til Kultur- og Fritidsforvaltningen, på baggrund af oplæg fra ledelsen. Budgetrammen udmeldes af Kultur- og Fritidsforvaltningen, og reguleres årligt i overensstemmelse med forvaltningens budgetindkaldelsescirkulære.
·
Fastlægger
Bestyrelsen fastlægger ordensregler for det enkelte hus, herunder åbningstider mv.
·
Afgiver
indstilling
Bestyrelsen afgiver indstilling om større udviklingstiltag eller anlægsarbejder, der alene kan gennemføres efter ekstraordinær politisk behandling eller bevilling, med henblik på at Kultur- og Fritidsforvaltningen forelægger en sag herom for Kultur- og Fritidsudvalget til afgørelse.
·
Udarbejder
forslag
Bestyrelsen skal udarbejde forslag til virksomhedsplaner over flere år, til godkendelse af Kultur- og Fritidsudvalget. Herigennem gives Kultur- og Fritidsudvalget mulighed for at kommentere og prioritere det samlede udbud af aktiviteter i Kultur- og medborgerhusene. Virksomhedsplanen fremlægges i forbindelse med udvalgets godkendelse af kontrakten.
·
Afgiver
udtalelse
Bestyrelsen skal afgive udtalelse i forbindelse med ansættelse af leder/ledelse. Dette sker ved deltagelse i ansættelsesprocedure og –udvalg. Mere specifikt kommer dette til udtryk gennem brugerbestyrelsens deltagelse i hele ansættelsesproceduren – dvs. at repræsentanter fra brugerbestyrelsen medvirker i udarbejdelsen af personprofil, baggrundsmateriale ved ansættelser, samt gennem deltagelse i ansættelsesudvalg ved besættelsen af stillingen. Herigennem sikres brugerbestyrelsen indflydelse på ansættelsen af lederen
Leder og medarbejdere i husene ansættes af og i Kultur- og Fritidsforvaltningen.
Bestyrelsen skal i øvrigt afgive udtalelse i enhver sag, som Kultur- og Fritidsudvalget og/eller Borgerrepræsentationen måtte bede om udtalelse om. Desuden kan bestyrelsen til enhver tid afgive udtalelse om enhver sag, der vedrører det enkelte hus.
Kontraktstyring
Med udgangspunkt nedenstående overvejelser i forbindelse med kontraktstyringen af kultur- og medborgerhusene udarbejdes en kontrakt med de beskrevne elementer.
§ Der skal være individuel kontrakt mellem forvaltningen og det enkelte hus
§ Der skal ske en udbygning af de indholdsmæssige resultatkrav i kontrakterne
§ Udgangspunktet for husenes aktiviteter skal være de lokale kulturtilbud
Forvaltningen udarbejder i dialog med det enkelte hus forslag til kontrakt. Som udgangspunkt er det juridiske og økonomiske grundlag for de nuværende kontrakter gældende. Kontrakterne forelægges til endelig godkendelse i Kultur- og Fritidsudvalget. Kultur- og Fritidsudvalget afgør eventuelle uenigheder mellem forvaltningens krav til husenes aktiviteter og husenes egne ønsker.
·
Der
skal ske en udbygning af de indholdsmæssige krav i kontrakterne
Der skal ske en udbygning af de indholdsmæssige krav til huset i kontrakten, så disse kommer til at fremstå direkte, målbare og klart prioriterede i overensstemmelse med Kultur- og Fritidsudvalgets ønsker og målsætninger. Gennem dialogen om de indholdsmæssige krav skal Kultur- og Fritidsudvalget sikres større indflydelse på det kulturelle tilbud i husene.
·
Udgangspunkter
for husenes aktiviteter skal være de lokale kulturtilbud
Kontrakterne for de enkelte huse kan være forskellige. Ikke alle huse skal indeholde de samme tilbud. Udgangspunkter for prioriteringen af aktiviteter i det enkelte hus skal være lokalområdets samlede behov jf. det kulturelle landkort, så det sikres at det enkelte hus' tilbud passer i lokalområdets samlede kulturelle profil, som beskrevet i det kulturelle landkort.
Kontraktens opbygning
Kontrakten sammensættes af to dele:
· Juridisk – økonomisk del - driftskontrakt
Den juridisk-økonomiske del af kontrakten, indeholder aftalegrundlaget. Denne del skitserer endvidere beslutningsgrundlaget, hvorpå kontrakten indgås, samt et budgetbeløb til drift og udvikling af det enkelte hus.
Denne del af kontrakten er basis for driften af det enkelte kultur- og medborgerhus, og definerer herigennem en beskrivelse af det enkelte hus' basisfunktioner.
Basisfunktionerne og -vilkårene er fælles for alle kultur- og medborgerhuse under Kultur- og Fritidsforvaltningen. Dog kan der differentieres i det økonomiske grundlag herfor.
· Kulturel og indholdsmæssig del - resultatkontrakt
Denne del vil skitsere, på hvilke punkter og indenfor hvilke områder og tiltag, det enkelte hus opererer – dvs. på hvilken måde det enkelte hus lægger til i forhold til basisfunktionerne, beskrevet i den juridisk-økonomiske del.
Opbygningen af den kulturelle og indholdsmæssige del vil blive individuel, dvs. at denne del af kontrakten formuleres efter nærmere forhandling mellem Kultur- og Fritidsforvaltningen og det enkelte hus. Elementerne i denne del af kontrakten vil afspejle det enkelte hus' kulturelle profil, som formuleret af husene selv, under hensyntagen til en afvejning af de respektive lokalområders samlede tilbud indenfor kultur- og fritidsområdet.
Kontrakten forhandles mellem Kultur- og Fritidsforvaltningen og bestyrelsen for det enkelte hus, hvorefter den fremlægges for Kultur- og Fritidsudvalget til beslutning.
Cafédrift/serveringsvirksomhed
Flere af kommunens Kultur- og medborgerhuse har overfor forvaltningen udtrykt ønske om at iværksætte en bortforpagtningsproces af cafédriften/serveringsvirksomheden. Forvaltningen indstiller på baggrund heraf, at de kultur- og medborgerhuse, der måtte ønske det, på nuværende tidspunkt kan iværksætte en bortforpagtningsproces.
En forespørgsel til kultur- og medborgerhusene, foretaget i uge 7, viser at fire huse på nuværende tidspunkt ønsker at iværksætte forsøg på bortforpagtning. Ét hus forventer at kunne etablere en rentabel forretning af cafédriften på eksisterende niveau, og resten påtænker at foretage ændringer af serviceniveauet og – udbuddet i caféen, så der bevisligt ikke anvendes budgetmidler til driften af caféen.
På baggrund af erfaringerne med bortforpagtningsforsøgene, samt husenes egne ønsker i relation til fremtidig serveringsfunktion, der er rentabel, vil der senere blive foretaget en vurdering af omfanget af cafédriften mv. I vurderingen vil der blive lagt til grund, at der ikke må anvendes tilskudsmidler til cafédriften, hverken direkte eller indirekte.
For at sikre et reelt dokumentationsgrundlag herfor, vil Kultur- og Fritidsforvaltningen udarbejde retningslinjer for bogføring mv. af cafédriften, for de huse der i første omgang ikke ønsker at forsøge bortforpagtning, men påregner ændringer i cafédriftens omfang og niveau, så det kan dokumenteres, at der ikke anvendes driftstilskud til cafédriften.
Der skal løbende foretages en vurdering af cafédriften i det enkelte hus, med henblik på at foretage udbud med passende mellemrum.
Sammenlægning af Medborgerhuset Blågården og Kapelvej 44
Under udvalgets temadrøftelse fremkom et forslag om en rokade af aktiviteterne på Indre Nørrebro. Forslaget kan begrundes i hensyn til et ønske om at styrke den integrationsmæssige opgave, der varetages i medborgerhusene, samt i hensyn til mulighederne for at sikre bedre økonomiske vilkår til udøvelsen af de kulturelle tilbud i husene.
En rationaliseringsgevinst ved gennemførelsen af forslaget om sammenlægning af aktiviteterne forudsættes fastholdt indenfor Kultur- og Fritidsudvalgets budgetramme, bevilling til kultur- og medborgerhuse.
Forslaget indebærer en samling af aktiviteterne i Medborgerhuset Blågården og Kapelvej 44, på adressen Nørre Allé 7, som i dag indeholder Nørre Allé Medborgerhus. Samtidig kan aktiviteterne i Nørre Allé Medborgerhus, som har status af medborgerhus for etniske minoriteter, placeres i Blågårdens nuværende lokaler på Blågårds Plads 3.
I forbindelse med en sådan omplacering af det kulturelle tilbud i medborgerhusene på Nørrebro, anbefales det at der foretages dels en høring af de berørte parter, dels foretages en nærmere analyse af, hvilke opgaver der løses bedst på hvilke adresser, i samarbejde med de berørte huse.
Forslaget indebærer, at eksempelvis en række af de opgaver, der i dag varetages af Medborgerhuset Blågården i relation til integrationsmæssige spørgsmål, fortsat kunne varetages på Blågårds Plads, sammen med aktiviteter, der i dag varetages indenfor samme opgavefelt, af Nørre Allé Medborgerhus. Andre aktiviteter, såsom kursus- og undervisningsopgaver mv., der i dag findes både på Kapelvej 44 og i Blågården, kunne samles på Nørre Allé 7.
I samme analyse bør det overvejes, hvordan og i hvilket omfang en yderligere samordning af opgaver og tilbud mellem aktiviteterne i Blågården og på Blågårds bibliotek kan ske.
Samtidig bør konsekvenserne for Byhøjskolen, der i dag er lejer på Kapelvej 44, analyseres nærmere i samarbejde med Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen.
MILJØVURDERING
Indstillingen har ingen miljømæssige konsekvenser.
ØKONOMI
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser
ANDRE KONSEKVENSER
Ingen
HØRING
Såfremt udvalget tiltræder indstillingen, vil der blive foretaget høring
hos alle kultur- og medborgerhusene.
BILAG
Ingen
Carsten Haurum
/Merete Evers