Mødedato: 19.01.2021, kl. 15:00
Mødested: Telefonmøde via Teams

Modernisering af Østre Kapel

Se alle bilag

Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til, om en planlægningsbevilling til Østre Kapel skal henvises til forhandlingerne om Overførselssagen 2020/2021.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget henviser en planlægningsbevilling på 1,6 mio. kr. til Østre Kapel til forhandlingerne om Overførselssagen 2020/2021.

Problemstilling

I forbindelse med Budget 2021 blev det besluttet, at der til Overførselssagen 2020/2021 skal forelægges forslag til en planlægningsbevilling til modernisering af Østre Kapel, hvis der fortsat er positive tilkendegivelser fra fonde om medfinansiering.

En fondsdialog på dette stadie er imidlertid udfordret af, at fondene generelt forudsætter, at kommunerne er længere fremme i forhold til tegningsmateriale og beskrivelser af en sammenhængende driftsøkonomi, før de går ind i en mere konkret dialog.

Hertil kommer, at fondene i udgangspunktet har en forventning om, at de ansøgende kommuner selv finansierer, hvad der kan betegnes som almindeligt vedligeholdelsesefterslæb.

Løsning

Med nærværende indstilling lægges der op til, at Københavns Kommune selv finansierer planlægningsfasen. Samtidig fortsættes dialogen med fonde, med henblik på at en eller flere fonde, bidrager til finansieringen af en efterfølgende anlægsfase.

Østre Kapel

På Vestre Kirkegård ligger det 250 kvadratmeter store Østre Kapel. Kapellet er bygget i 1913 (bilag 1). Efter flere år ude af brug er den uopvarmede bygning stærkt nedslidt og skal renoveres som første forudsætning for at kunne arbejde videre med bygningen som ramme om et teater.

Sydhavn Teater har siden 2016 brugt Østre Kapel til teaterforestillinger og forskellige lokalt forankrede kulturelle aktiviteter. Sydhavn Teater har også inviteret andre teatre til at bruge kapellet. Siden start har omkring 5.300 gæster besøgt kapellet.  

Drift og udvikling af de københavnske kirkegårde, herunder de tilhørende bygninger, hører under Teknik- og Miljøudvalgets ressort. Teknik- og Miljøudvalget har den 27. januar 2020 tilkendegivet, at der kan etableres et teater- og kulturhus i Østre Kapel på Vestre Kirkegård, som er foreneligt med den almene brug af den aktive kirkegård.

Fondsdialog

Der er, i samarbejde med Sydhavn Teater, udarbejdet et skitseprojekt, som har dannet udgangspunkt for en fornyet dialog med en håndfuld store fonde.

Tilbage står, at der er behov for en yderligere detaljering af projektet, samt at der er en forventning om, at Københavns Kommune selv finansierer almindeligt vedligeholdelsesefterslæb på bygningen.  

De kvaliteter som fondene i deres tilbagemelding har lagt vægt på er:

  • at projektet har en stærk lokal forankring hos både teater, kulturinstitutioner og lokaludvalg.
  • at der fastholdes et fokus på, at teateret skal fungere i en hensigtsmæssig sameksistens med, og i respekt for, kirkegårdens øvrige brugere.
  • at der i en planlægningsfase arbejdes videre indenfor rammerne af den oprindelige arkitektur og materialevalg.
  • at der i en opdateret ansøgning skal være en detaljeret driftsplan og et budget, der sikrer et samarbejde forankret ind i det lokale kulturliv, lokaludvalget og driften af kirkegården.
  • at det omdannede kapel kan tjene som inspiration for andre kommuner, der har tomme kapeller stående på deres kirkegårde.

Tilbagemeldingen fra fondene er, at der er mange positive perspektiver i projektet, der taler ind i kriterierne for medfinansiering fra fondene. Lokale og Anlægsfonden har oprettet moderniseringen af Østre Kapel som en rådgivningssag, og fonden vil derfor bistå med idegenerering, sparring og udvikling af projektet.

Ingen fonde har givet hverken afslag eller endeligt tilsagn. 

Elementerne i det hidtidige arbejde med Østre Kapel

Skitseforslaget (bilag 2) indeholder en teatersal, caféområde, entré med garderobe, backstageområde og en første sal med kontorer og balkon med udsigt over teatersalen. Forslaget har udgangspunkt i, at kapellet også kan benyttes til andre kultur- og fritidsaktiviteter, hvis Sydhavn Teater ikke længere bruger kapellet.

Ideen om at sætte Østre Kapel i spil som scene for kulturaktiviteter bakkes op af Karens Minde Kulturhus, Kgs. Enghave Lokaludvalg, Områdefornyelse Bavnehøj og Børnekulturstedet Karens Minde.

Sydhavn Teater

Sydhavn Teater er et lille storbyteater, og modtager i den forbindelse 2,8 mio. kr. årligt i kommunal støtte i perioden 2021-2024. Sydhavn Teater har tre scener fordelt rundt i Sydhavn, hvoraf Østre Kapel er hovedscenen. Teaterets ambition er, at Østre Kapel rummer både bydelsteatrets aktiviteter og åbner op for en kunstnerisk og kulturel bredde med bl.a. gæstespil, udstillinger, oplæsninger, koncerter og borgerinddragende aktiviteter, såsom workshops for børn og unge fra lokalområdet (bilag 3). 

Sydhavn Teater er en aktiv medspiller i bydelen og arbejder igennem lokal forankring for at samle det nye og gamle Sydhavn. Teateret arbejder proaktivt for at løfte bydelen gennem kunst og kultur, hvilket er et bærende element i teatrets organisation. Forankringsarbejdet sker gennem transparens, dialog, borgerinddragelse og åbne aktiviteter, der henvender sig bredt til lokalmiljøet og taler ind i den kontekst, det er en del af. Den hyppige og gensidige udveksling og dialog sikrer, at det forbliver relevant for det omgivende miljø og borgerne, der bor i Sydhavn. Sydhavn Teater ser det som en central opgave at biddrage med kultur, der er relevant og nærværende i et på mange måder socialt udsat byområde. 

Bevillingsplanlægning og hensigtserklæring

Skitseforslaget er foreløbigt prissat til i størrelsesordenen 25 til 30 mio. kr. inklusiv fondsmoms. Før projektet kan realiseres, skal der afsættes en planlægningsbevilling på 1,6 mio. kr.

Teknik- og Miljøforvaltningens anbefalinger

Teknik- og Miljøforvaltningen ser positivt på at omdanne Østre Kapel og vurderer, at bygningen fortsat vil kunne indgå i et harmonisk samspil med omgivelserne på kirkegården. 

Et af hovedformålene med Københavns Kommunes ’Politik for udvikling af Københavns Kommunes fem kirkegårde frem mod 2065’ (Borgerrepræsentationen den 10. december 2015) er, at kirkegårdene skal være en mere aktiv del af københavnernes rekreative liv.

Det er dog en præmis for et sådant projekt, at det sker med udgangspunkt i politikken for udvikling af de københavnske kirkegårde, hvoraf det blandt andet fremgår, at ”kirkegårdens vigtigste funktion og værdi er, at den er begravelsesplads”. Kirkegårdens mest benyttede gravsted – fællesgraven – ligger få meter fra kapellet, og også på den nærliggende grønlandske afdeling er der begravelsesaktivitet. Det er derfor afgørende, at de aktiviteter, der fremover skal foregå i Østre Kapel, ikke påvirker omgivelserne negativt.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Hvis Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, vil der til forhandlingerne om Overførselssagen 2020/2021 blive udarbejdet et budgetnotat på en planlægningsbevilling på 1,6 mio. kr. i 2021 til modernisering af Østre Kapel.

 

Mette Touborg

                                                          /Mads Kamp Hansen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 19. januar 2021:

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen.

Til top