Nyt kulturhus i Brønshøj Gamle Skole
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
-
at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at en anlægsbevilling til etablering af kulturhus i Brønshøj Gamle Skole henvises til forhandlingerne om Overførselssagen 2020/2021 i overensstemmelse med indstillingens indhold.
Problemstilling
Med Budget 2021 er der afsat 1,5 mio. kr. til planlægning af kulturhus i Brønshøj Gamle Skole. Planlægningen omfatter flytning af kulturhuset fra Pilegården til Brønshøj Gamle Skole.
Brønshøj Gamle Skole består af en tidligere skolebygning, som skal ombygges til kulturhus, samt en nyere pavillon og tilhørende udearealer (bilag 1). Der er tale om en karakterfuld bygning ved Brønshøj Torv med attraktive, grønne udearealer - tæt på skole, kultur- og fritidstilbud. Bygningen rummer med sine store, højloftede rum et stort potentiale som et nutidigt kulturhus.
I Overførselssagen 2019/2020 er der igangsat en planlægningsfase for en tandklinik i Pilegården, hvor tandlægerne vil få en tandklinik i ét plan og synergier med en allerede eksisterende bøjlereguleringsklinik i Pilegården. En anlægsbevilling til tandklinik i Pilegården indgår i forhandlingerne om Overførselssagen 2020/2021. Beslutningerne om anlægsmidler til de to projekter er derfor forbundne.
Løsning
De samlede udgifter til basisrenovering af Brønshøj Gamle Skole til kulturhus er foreløbigt skønnet til 30-32 mio. kr. p/l 2020. Hertil kommer tilvalg for i alt i størrelsesordenen 2-3 mio. kr. Tilvalg omfatter produktionskøkken (ca. 2 mio. kr.) og udearealer (ca. 250 t. kr.). Beløbene kvalificeres frem mod forhandlingerne om Overførselssagen 2020/2021.
Planlægningsfasen har været særdeles komprimeret grundet behov for at lægge de to projekter op samtidigt. Anlægsbevilling søges derfor, inden der er gennemført en (fuld) planlægningsfase. Hvis der ved planlægningsfasens afslutning er afvigelser i forhold til den politisk besluttede ramme i forbindelse med anlægsbevilling, vil Kultur- og Fritidsforvaltningen fremlægge ny indstilling om ændret bevilling til politisk behandling.
Vision og indhold
Brønshøj Gamle Skole, på Brønshøjvej 3, kan blive et nyt, kulturelt kraftcenter i et grønt område tæt ved bydelens øvrige kultur- og fritidstilbud. Sigtet er at skabe et endnu mere aktivt og levende nærmiljø omkring torvet, hvor kulturhuset er omdrejningspunkt for aktiviteter for mange målgrupper – både børn, unge, voksne og ældre. Et åbent hus, der inviterer indenfor og skaber rammerne om nye fællesskaber.
Etablering af kulturhus i Brønshøj Gamle Skole betyder, at kulturhusaktiviteterne flytter fra ca. 2.100 kvadratmeter i Pilegården til ca. 1.350 kvadratmeter. Brønshøj Gamle Skole rummer imidlertid med sine store, regulære rum betydeligt mindre spildplads end Pilegården, og er generelt indrettet mere funktionelt til formålet.
Bygningens rumdisponering kan med fordel grundlæggende bevares, som den er, idet den er ideel til forskellige kultur- og fritidsaktiviteter som f.eks. møder, oplæsninger og billedkunst. Sammen med haven har den bevaringsværdige bygning potentialet til at blive et velfungerende kulturhus med nye muligheder – både indendørs og udendørs.
Lokal dialog
Der har været en god dialog med bl.a. Brønshøj-Husum lokaludvalg og med lokalområdet. Der har bl.a. i samarbejde med lokaludvalget været et digitalt informationsmøde, hvor borgerne kunne høre mere om planerne for Brønshøj Torv og kulturhuset og komme med input til projektet. Herudover har lokaludvalget holdt rundvisninger i huset og sendt en opsamling på disse (bilag 2). Tilbage står, at der lokalt er opbakning til et kulturhus i Brønshøj Gamle Skole, og at projektet harmonerer godt med lokaludvalgets arbejde med en helhedsplan for området og visionen om at skabe et nyt samlingspunkt omkring Brønshøj Torv.
Basisrenovering og tilvalg
Planlægningsfasen har haft fokus på en basisrenovering af skolen til kulturhus, med henblik på at bygningens rumdisponering grundlæggende bevares. Tagetagen består imidlertid af flere små rum i dårlig stand, og det har undervejs vist sig muligt at bringe etagen i spil på en helt ny måde. Ved at åbne op til kip og fjerne skillevægge, er det muligt at få én stor sal med forventning om plads til mindst 120 personer.
Bygningen bærer præg af ikke at have været i funktion i flere år. Behovet for generel oprettende istandsættelse af overflader har vist sig større end indledningsvist vurderet, og det har bl.a. også vist sig nødvendigt at udskifte belysning, etablere nye el-installationer og i en vis udstrækning sanitetsinstallationer. Herudover forudsætter et funktionelt kulturhus elektronisk adgangskontrol, som sikrer nem booking og tilgang til lokaler.
Basisrenoveringen vil også omfatte fjernelse af nedhængte lofter, så de oprindelige loftshøjder genskabes, delvis reparation og opretning af gulve samt nye linoleumsgulve, maling af vægge, renovering af vinduer og døre, skalsikring samt sikkerhed i henhold til konstruktive forhold og ny brandstrategi.
En lovliggørelse af bygningen til kulturhus forudsætter en elevator (lift), rampe til niveaufri adgang, et handicaptoilet og handicapparkering foran bygningen. Herudover indeholder plangrundlaget ventilation til køkken, café samt sal i tagetagen, så der her kan sikres et hensigtsmæssigt indeklima uden at vinduerne behøver at være åbne.
Produktionskøkken
Byggeprogrammet indeholder en café med tilhørende anretterkøkken. Et egentligt produktionskøkken, svarende til det, der i dag er i Pilegården, er prissat som et tilvalg, og vil være en merudgift på ca. 2 mio. kr. Lokaludvalget vurderer, at et produktionskøkken er en væsentlig forudsætning for det levede liv i kulturhuset og for at sikre, at kulturhuset fortsat kan være et attraktivt møde-, kursus- og konferencested.
Udendørs
Udendørs er det en del af basisrenoveringen, at der fjernes hegn, etableres cykelparkering og affaldshåndtering. Som option er også prissat tiltag udendørs på samlet ca. 250 t. kr., som dels giver mulighed for at skabe en åben forbindelse mellem café og udearealer i form af et dørparti, repos og trappe til terræn (ca. 190 t. kr.), dels et lille skur til opbevaring af udeinventar (ca. 60 t. kr.). En åbning mellem bygning og udearealer kræver myndighedernes godkendelse, da bygningen er bevaringsværdig.
Lokaludvalget arbejder med en idé om en større terrasse, som kan binde haven og bygningen sammen (bilag 2). Terrassen er skitseret til udeservering i forlængelse af cafeen. Forslaget er kommet så sent, at det ikke har været muligt at få det prissat. Endvidere har der ikke været den fornødne tid til myndighedsdialog.
Lokaludvalget er i dialog med Kultur- og Fritidsforvaltningen om at se på mulighederne både i forhold til myndigheder og økonomi. Byggeri København vurderer på baggrund af tidligere dialog med Teknik- og Miljøforvaltningen om bygningens ydre fremtoning og bevaringsværdighed, at det kan blive en udfordring at opnå tilladelse. Ønsker man at realisere forslaget, skal der findes særskilt finansiering til dette på et senere tidspunkt.
Pilegården i fremtiden
Folkeoplysningsudvalget har tilkendegivet en interesse for, at de lokaler i Pilegården, som ikke indrettes til tandklinik, fortsat kan anvendes til folkeoplysende aktiviteter.
Kulturhuset Pilegårdens lejemål på Brønshøjvej 17 omfatter i dag stueetage (350 m2), 1. sal (710 m2), 2. sal (217 m2), kælder (146 m2) samt en tilstødende villa (374 m2).
Børne- og Ungdomsforvaltningen har tilkendegivet, at tandklinik alene planlægges indrettet på 1. og 2. sal. Som udgangspunkt vil stueetagen, kælderen samt villaen derfor blive ledige. Dog vil der blive etableret rørgennemføringer i stueetagen frem til et mindre ventilationsanlæg, som placeres i kælderen. Disse arbejder betyder, at der ikke vil være adgang til Pilegården i hele ombygningsperioden. .
- Kælder
Der er i kælderen i Pilegården et keramikværksted samt motionsrum, som det ikke kan lade sig gøre at flytte til Brønshøj Gamle Skole. Dels er keramikværkstedet en specialfunktion, som vil være bekostelig at flytte, dels er der ikke plads til funktionerne i Brønshøj Gamle Skole. Udgangspunktet er derfor, at disse funktioner bliver i kælderen, da dette er den billigste løsning.
Økonomiforvaltningen har tilkendegivet, at kældre generelt er svære at udleje, og at det derfor vil være hensigtsmæssigt, at Kultur- og Fritidsforvaltningen beholder kælderen som lejemål. Kulturhuset kan administrere brugen af lokalerne.
- Stueetage:
Stueetagen er i dag indrettet med køkken og café og indeholder derudover et større møderum, kontor, toiletter og depot. Ved flytning af kulturhuset til Brønshøj Gamle Skole vil en del af køkkeninventaret blive taget med.
- Villa:
Villaen lejes i dag ud til foreningen Rollespilsfabrikken i form af en brugsaftale. Der er tale om en stor forening med mange medlemmer, som har tilkendegivet, at man fortsat gerne vil benytte villaen til rollespil, og at det vil være kritisk, hvis foreningens brugsaftale opsiges. Foreningen er også interesseret i en udvidet brugsaftale på f.eks. stueetagen.
Økonomien vil blive nærmere beskrevet i budgetnotatet. Lejen for kælderen i Pilegården ligger umiddelbart på ca. 85 t. kr. årligt, 205 t. kr. årligt for stueetagen og 219 t. kr. årligt for villaen. Hertil kommer eventuelle udgifter i forbindelse med fraflytning/ genetablering.
Drifts-, inventar- og flytteudgifter
Der skal betales reservationshusleje for Brønshøj Gamle Skole i ombygningsperioden. Huslejen for Brønshøjvej 3 ligger på 416 t. kr. årligt ekskl. forbrug, hvor der i dag betales ca. 927 t. kr. årligt ekskl. forbrug. Det giver en huslejebesparelse i størrelsesordenen 500 t. kr. Driftsudgifter på den nye adresse forudsættes finansieret indenfor den allerede afsatte ramme.
Børne- og Ungdomsforvaltningen betaler reservationshusleje for Pilegården i den periode, hvor der etableres tandklinik.
Flytte- og inventarudgifter estimeres at være ca. 400 t. kr., men vil blive endeligt prissat frem mod forhandlingerne om Overførselssagen 2020/2021. Det er aftalt med Byggeri København og Børne- og Ungdomsforvaltningen, at kulturhusets inventar kan opmagasineres i den del af kælderen og stueetagen, som ikke ombygges.
Tidsplan
Afsættes der en anlægsbevilling i Overførselssagen 2020/2021 vil projektering og udbud ske i 2021 og udførelse i 2022. Kulturhuset forventes at skulle flytte ud af Pilegården ultimo 2021 og ibrugtagning forventes at ske ultimo 2022. Det betyder, at der vil være en periode på ca. et år, hvor der ikke er et kulturhus. I denne periode planlægges kulturhusets aktiviteter afholdt i pavillonen ved Brønshøj Gamle Skole og i Rytterskolen og i form af pop-up aktiviteter andre steder finansieret indenfor eksisterende ramme.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, vil anlægsbevilling til nyt kulturhus i Brønshøj samt eventuelt afledte udgifter indgå i forhandlingerne om Overførselssagen 2020/2021.
Mette Touborg
/ Mads Kamp Hansen
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 19. januar 2021:
Følgende repræsentanter fra Brønshøj-Husum Lokaludvalg havde inden punktets behandling foretræde for udvalget om sagen:
- Kirsten Vibeke Møller
- Søren Axel Cloos
Endvidere havde Søren Hemmingshøj, DBU København, og Paul Sinding, foretræde.
Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen. Kultur- og Fritidsforvaltningen blev anmodet om at udarbejde budgetnotatet i overensstemmelse med Kultur- og Fritidsudvalgets drøftelser og tilkendegivelser.