B-sag: Orientering om udvikling af apps
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage orienteringen om udviklingen af apps til efterretning.
Indstilling og beslutning
1. at Kultur- og Fritidsudvalget tager orienteringen om udvikling af apps til efterretning.
Problemstilling
Kultur- og Fritidsudvalget afsatte den 29. september 2011 0,5 mio. kr. til udviklingen af apps i 2011. Udvalget anmodede om, på et senere møde at blive orienteret om arbejdet med digital brugerdreven kultur, herunder etableringen af digitale skilte og apps, idet området ikke indgår i budgetaftalen for 2012.
Løsning
Apps og digital brugerdreven kultur
De 0,5 mio. kr. til udvikling af apps er anvendt til:
- Udvikling af mobilløsning til booking af baner på KFFs idrætsfaciliteter.
- Udvikling af mobilløsning til synliggørelse af arrangementer og aktiviteter på KFFs kultur- og fritidsinstitutioner i nærheden af borgeren.
- Gennemførelse af en borgerinddragende foranalyse med henblik på, i samarbejde med TMF og evt. andre aktører (fx "iByen"), at afklare københavnernes behov for en mobilløsning indenfor kultur- og byliv. Herunder en undersøgelse af, hvordan borgerne selv kunne forestille sig at bidrage til udvikling og formidling af digitale kulturydelser. Herefter forventes der at blive skabt apps, hvor borgerne får mulighed for at skabe eget indhold og selv (med)skabe og synliggøre kulturprodukter og -arrangementer. Fx digitale kunstværker eller info om selvarrangerede kulturaktiviteter.
Sideløbende undersøges mulighederne for at opnå effektiviseringsgevinster ved brugen af apps.
Digitale skilte/infostandere
Københavns Erhvervscenter har etableret et koncept, hvor kommunen i samarbejde med en privat aktør, gratis og hurtigt vil kunne få den ene side af byens digitale standere stillet til rådighed. Etablering og drift af standerne finansieres af reklamer på standerens anden side.
KFF og Københavns Borgerservice har haft positive drøftelser med Københavns Erhvervscenter med henblik på et samarbejde om at bruge dele af/nogle af standerne til at informere byens borgere og besøgende om aktiviteter på kultur- og fritidsområdet. Fra standerne bliver det muligt at overføre relevante apps til borgernes smartphones.
Projektet videreføres af Københavns Borgerservice, der forventer hurtig realisering.
Øvrige initiativer:
Forvaltningens arbejde med digital brugerdreven kultur omfatter endvidere:
- VÆGGEN: Københavns Museum har i forbindelse med etablering af VÆGGEN skabt mulighed for, at borgerne kan uploade egne fotos fra København før og nu til museets billedsamling. Foreløbig er der uploadet 4.000 fotos.
- Digitalisering af Politiets Registerblade: Københavns Stadsarkiv har ved inddragelse af borgere/brugere skabt et site, som stiller politiets registerblade til rådighed for slægsforskere og andre, som har interesse i at søge efter personer, der levede i København i en given periode. Gennem inddragelse af interesserede brugere/borgere er oplysningerne på registerbladene registreret, så de i fremtiden er tilgængelige i digital form.
- Library Co-Creative: Ved hjælp af bl.a. en idekonkurrence inddrages borgerne/brugerne i udviklingen af nye løsninger og nye koncepter til bibliotekernes hjemmeside.
- App til søgning, reservering og genlån af materialer på Københavns Biblioteker.
- Tilbygningen på Thorvaldsens Museum: En digital/virtuel tilbygning, som præsenterer forskellige tilgange til kunsten og fortællingerne på museet, bl.a. et værksted/online læringsrum, hvor elever har mulighed for at udstille egne fortolkninger.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Carsten Haurum
/Jens Ingemann
Beslutning
Punktet blev behandlet umiddelbart efter dagsordenens punkt 1 (Godkendelse af dagsorden).
Indstillingen blev godkendt.