Mødedato: 19.01.2006, kl. 16:00

Københavns Kommunes fortsatte deltagelse i foreninger, selvejende institutioner o.lign. tilknyttet Kultur- og Fritidsudvalget

Se alle bilag

Københavns Kommunes fortsatte deltagelse i foreninger, selvejende institutioner o.lign. tilknyttet Kultur- og Fritidsudvalget

Kultur- og Fritidsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 19. januar 2006

 

Fraværende

 

 

 

Sager til beslutning

 

21.      Københavns Kommunes fortsatte deltagelse i foreninger, selvejende institutioner o.lign. tilknyttet Kultur- og Fritidsudvalget

(KFU  21/2006)

 

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller

at Kultur- og Fritidsudvalget godkender forvaltningens forslag til kommunens fremtidige deltagelse i de selvejende institutioner o.lign., der er tilknyttet Kultur- og Fritidsudvalget.

 

 

RESUME

Som udløber af den af Borgerrepræsentationen vedtagne politik for aktivt ejerskab skal alle udvalg foretage en principiel drøftelse af kommunens fortsatte selskabsdeltagelse mv.

Inden for Kultur- og Fritidsforvaltningens område er der herved hovedsageligt tale om ikke-erhvervsdrivende konstruktioner, d.v.s. foreninger, selvejende institutioner o.lign. Denne indstilling indeholder en kort gennemgang af relevante institutioner inden for Kultur- og Fritidsforvaltningens område samt forvaltningens anbefalinger med hensyn til en fortsat deltagelse i institutionerne og herunder om kommunen fortsat bør udpege bestyrelsesmedlemmer o.lign.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Borgerrepræsentationen vedtog den 13. oktober 2005 politik for aktivt ejerskab (BR 544/05). Et element i denne politik er, at der i samtlige stående udvalg skal ske en principiel drøftelse af, om kommunen fortsat bør være repræsenteret i de mindre se lskaber, organisationer, institutioner mv., der er tilknyttet det pågældende udvalg. Det skal bl.a. overvejes

·        om opgaven løses bedst i et mindre selskab

·        om kommunen fortsat har den fornødne interesse i at deltage/være repræsenteret i det mindre selskab mv. og/eller dets ledelse

·        hvilke alternativer, der måtte være til deltagelse/repræsentation i det mindre selskab (f.eks. udtræden, kontraktsforhold, insourcing mv.).

Politik for aktivt ejerskab har været i høring i Kultur- og Fritidsudvalget. I overensstemmelse med Kultur- og Fritidsudvalgets høringssvar (udvalgsmødet den 1. september 2005 – KFU 303/2005) er alle selskaber mv. under udvalget i forhold til politik for aktivt ejerskab defineret som "mindre selskaber mv.". Dette må bl.a. ses i sammenhæng med, at med undtagelse af få egentlige (mindre) selskaber, er der for Kultur- og Fritidsforvaltningens vedkommende primært tale om ikke-erhvervsdrivende konstruktioner, typisk foreninger og selvejende institutioner.

I en række tilfælde følger det af lovgivningen, at kommunen skal vælge bestyrelsesmedlemmer til hverv, der er tilknyttet Kultur- og Fritidsforvaltningen. En principiel drøftelse er derfor ikke relevant i forhold til sådanne hverv. Hertil kommer enkelte andre hverv (f.eks. Billedkunstudvalget), hvor Borgerrepræsentationen for nylig har taget stilling til den fremtidige sammensætning mv. – sådanne hverv indgår derfor heller ikke i denne indstilling. Drøftelsen koncentrerer sig derfor om selvejende institutioner mv., hvor Københavns Kommune kan beslutte ikke længere at være repræsenteret i bestyrelsen.

En opregning af relevante institutioner mv. fremgår af bilag 1. For hver enkelt institution mv. er anført oplysninger om bl.a.:

·        en kort beskrivelse af institutionen

·        hvor mange bestyrelsesmedlemmer, der er udpeget af Borgerrepræsentationen

·        Kultur- og Fritidsforvaltningens indstilling til Kultur- og Fritidsudvalget med hensyn til kommunens fortsatte deltagelse, herunder om Borgerrepræsentationen også fremover bør udpege medlemmer til pågældende bestyrelse mv.

Som konsekvens af forvaltningens gennemgang af de enkelte institutioner indstiller Kultur- og Fritidsforvaltningen følgende videre proces i forhold til de angivne foreninger, institutioner mv.:

 

Arbejdermuseet, Dansk Forsorgsselskab og Idrætsfabrikken:

Kultur- og Fritidsforvaltningen finder, at der ikke er noget fagligt grundlag for, at Københavns Kommune skal udpege medlemmer til de pågældende institutioners bestyrelser/repræsentantskab. Der vil derfor blive forelagt en indstilling for Borgerrepræsentationen om, at de pågældende institutioner, anmodes om i nødvendigt omfang at iværksætte vedtægtsændringer el.lign., således at Borgerrepræsentationen ikke længere skal udpege medlemmer til de pågældende institutioners bestyrelse/repræsentantskab. Der forelægges ikke valgsager for Borgerrepræsentationen for disse hverv.

 

Dansk Bibliotekscenter A/S, Danmarks Biblioteksforening, Biblioteksforeningen for Storkøbenhavn, Bellevue Strandpark I/S, Brønshøj Museum, Museumsrådet, Det Grønlandske Hus, Kuratelet for de forenede kirkeskoler og Københavns Drengekor, Strandparken I/S, Zoologisk Have, Ny Carlsberg Glyptotek og Fonden Valby Multihal:

For disse institutioners vedkommende vil der i løbet af den kommende periode blive udarbejdet forslag/indstilling vedrørende kommunens fremtidige engagement i selskabet, herunder spørgsmålet om, hvorvidt Borgerrepræsentationen fortsat skal udpege medlemmer til bestyrelsen/repræsentantskabet. For flere hvervs vedkommende må ændringerne ses i sammenhæng med kommunalreformen pr. 1. januar 2007. Der skal derfor - indtil den nye struktur og den kommende deltagelse er fastlagt – udpeges bestyrelsesmedlemmer i overensstemmelse med de gældende vedtægter o.lign. Kultur- og Fritidsforvaltningen vil for disse hvervs vedkommende derfor i nødvendigt omfang (d.v.s. afhængigt af bl.a. valgperioden for de pågældende hverv) forelægge valgsager for Borgerrepræsentationen, indtil de forventede ændringer gennemføres.

 

Uddannelsesrådet ved Danmarks Biblioteksskole:

Forvaltningen vurderer, at det fortsat er relevant at deltage i rådet. Da posten ikke vurderes at være af politisk interesse, vil forvaltningen imidlertid indstille til Borgerrepræsentationen, at posten besættes administrativt.

 

Thorvaldsens Museum og DGI-Byen:

For disse institutioners vedkommende er det Kultur- og Fritidsforvaltningens vurdering, at selskabsdeltagelsen bør fortsætte på uændrede vilkår. Kultur- og Fritidsforvaltningen vil derfor i overensstemmelse med de gældende regler forelægge valgsager for Borgerrepræsentationen. 

 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

 

Miljøvurdering

Sagstypen er ikke omfattet af Kultur- og Fritidsforvaltni ngens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

Bilag

1. Oversigt og gennemgang af hverv

 

 

Carsten Haurum

/Thomas Jakobsen

 


 

Bilag

Til top