Mødedato: 18.12.2014, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Drøftelse af principper for udmøntning af event- og festivalpulje

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal godkende principper for udmøntning af event- og festivalpulje samt tage stilling til ansøgninger om støtte fra puljen.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
  1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender principper for udmøntning af midler i event- og festivalpuljen, og
  2. at Kultur og Fritidsudvalget behandler ansøgning om merbevilling til Copenhagen Photo Festival, ansøgning om støtte til Copenhagen Historic Grand Prix samt ansøgning om støtte til Swoop Challenge.

Problemstilling

I Budget 2015 er der afsat en pulje på 14 mio. kr. i 2015, 13 mio. kr. i 2016 og 12,8 mio. kr. i 2017 og 2018. Puljen skal anvendes til events og festivaler i perioden 2015-2018 samt til fejring af begivenheder i forbindelse med 70-året for ophøret af 2. verdenskrig i 2015. 

Kultur- og Fritidsudvalget skal godkende principper for udmøntning af puljen i 2015, 2016, 2017 og 2018.
Herudover skal udvalget godkende, at puljen fra og med 2015 har to behandlingsdatoer.

Kultur-og Fritidsudvalget skal tage stilling til tre nye ansøgninger om støtte til følgende festivaler:

1. Copenhagen Photo Festival ansøger Kultur- og Fritidsudvalget om en merbevilling på 495.000 kr. til flytning af udstillingssted, skoleprojekt og forøgede lønudgifter (bilag 2).

2. Copenhagen Historic Grand Prix ansøger Kultur- og Fritidsudvalget om et tilskud på 600.000 kr. til Copenhagen Historic Grand Prix i området omkring Grøndal MultiCenter ved Bellahøj i august 2015 (bilag 3).

3. Swoop Challenge ansøger Kultur- og Fritidsudvalget om et tilskud på 500.000 kr. til ekstremsportsevent med faldskærmslandinger på Peblinge Sø i juni 2015 (bilag 4).

Løsning

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede på mødet den 20. november 2014 at udmønte tilskud for henholdsvis et og to år (bilag1.). Af bilaget fremgår en oversigt over de festivaler, der er støttet af Kultur- og Fritidsudvalget.

Udover puljen til events og festivaler, kan de tre fagudvalg imødekomme ansøgninger om festivaler inden for henholdsvis tonekunst, scenekunst og billedkunst. Oversigten over de events- og festivaler, der tidligere har modtaget støtte findes i bilag 1, som også indeholder et overblik over de festivaler, der har fået støtte af fagudvalgene.

Kultur- og Fritidsudvalget har udmøntet midler for 10.992.000 kr i 2015. For 2015 resterer der således 3.008.000,- kr. i puljen.

Kultur- og Fritidsforvaltningen er i gang med at beskrive forudsætninger og indgå aftaler med de festivaler, der fik tilsagn den 20. november 2014. Kultur- og Fritidsudvalget modtager status for aftalerne ved første behandling af event- og festivalpuljen i 2015.

Principper for event- og festivalpuljen
Et overordnet princip fra 2015 er, at alle ansøgninger om støtte til events- og festivaler, hvor indholdet overvejende er billedkunst, scenekunst eller musik, og det ansøgte beløb er under 100.000 kr. henvises til fagudvalgene til behandling. Kultur- og Fritidsforvaltningen vil, gennem høring af fagudvalgene, komme med nærmere oplæg til afklaring af snitflader mellem fagudvalgenes støtte og event- og festivalpuljen til mødet den 26. marts 2015.

Ved ansøgning om støtte til festivaler, vil Kultur- og Fritidsforvaltningen sikre, at ansøger oplyser om formål, indhold, tid, sted, placering og økonomi, som ved ansøgninger om støtte i fagudvalgene. Forvaltningen vil endvidere bede ansøgere oplyse om forventet antal publikum/deltagere og relevans for københavnerne. 
Ved ansøgninger til store idrætsbegivenheder vil der blive stillet krav om besvarelse af de ni parametre, som indgår i forvaltningens eventvurdering. 
De ni parametre er: Økonomisk bæredygtighed, miljømæssig bæredygtighed, faciliteter, relevans for idrætslivet i København, relevans for borgerne, aktivering, branding, medieinteresse og tilskuerinteresse.
Forvaltningen vil herefter udarbejde en indstilling med en eventuel eventvurdering, som vil blive forelagt udvalget i forbindelse med udvalgsbehandlingen.

Såfremt der er tale om større begivenheder, der inddrager byrummet, rådfører Kultur- og Fritidsforvaltningen sig med Teknik og Miljøforvaltningen om budgettet. Dette for at sikre, at der fra ansøgers side er taget højde for udgifter til bl.a. renhold, afspærring, trafikomlægning og kommunikation til de borgere, der kan blive berørt.

Forvaltningen arbejder med følgende kategorisering:
Tonekunst, billedkunst, scenekunst, litteratur, idræt - tilbagevendende, idræt - enkeltstående og øvrige kulturelle begivenheder.

Kultur- og Fritidsudvalgets behandling
Udvalget behandler ansøgninger til puljen to gange årligt på følgende datoer:

  • 26. marts 2015 med ansøgninger indkommet indtil den 12. februar 2015
  • 24. september 2015 med ansøgninger indkommet indtil den 13. august 2015
For at forvaltningen kan udarbejde eventvurderinger og gennemarbejdede indstillinger til udvalget, er ansøgningsdeadline seks uger før hvert møde.

Ansøgninger
1. Copenhagen Photo Festival ansøger Kultur- og Fritidsudvalget om en merbevilling på 495.000 kr. til flytning af udstillingssted, skoleprojekt og forøgede lønudgifter (bilag 2).Copenhagen Photo festival er fast på budgettet med et årligt tilskud på 405.000 kr. Der ansøges om en tillægsbevilling på 495.000 kr., så tilskuddet i alt udgør 900.000 kr. Ansøger oplyser, at en merbevilling vil blive anvendt til flytning af udstillingssted, skoleprojekt samt merudgifter til lønning af ansatte.

2. Copenhagen Historic Grand Prix ansøger Kultur- og Fritidsudvalget om et tilskud 600.000 kr. til Copenhagen Historic Grand Prix  2015 i området omkring Grøndal MultiCenter ved Bellahøj i august 2015 (bilag 3).

Tilskuddet på 600.000 kr. vil blive anvendt til afvikling af løbet og sideaktiviteter forbundet hermed. Det skal bemærkes at ansøger har bekræftet over for forvaltningen, at et evt. tilskud ikke vil blive anvendt til velgørende formål, da dette projekt har et særskilt regnskab og således ikke indgår i budgettet for Copenhagen Historic Grand Prix 2015. 

3. Swoop Challenge ansøger Kultur- og Fritidsudvalget om 500.000 kr. til en ekstremsportsevent på og ved Peblinge Sø i juni 2015 (bilag 4). 20 faldskærmspiloter springer ud over søen. Der søges støtte til den samlede event.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Kultur- og Fritidsforvaltningen beskriver processen i en tekst om støtte til events og festivaler på kk.dk. Herefter udarbejder forvaltningen en indstilling til udvalget til mødet den 26. marts 2015



Carsten Haurum


                                                                                        /Mads Kamp Hansen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 18. december 2014:

Følgende repræsentanter fra Swoop Challenge havde inden punktets behandling foretræde for udvalget om sagen:

  • George Patrick Stribling Blythe
  • Michael Kattrup Lassen
  • Brian Martin Rasmussen

Med hensyn til indstillingens 1. at-punkt besluttede Kultur- og Fritidsudvalget at godkende at-punktet, idet principperne suppleres med følgende:
Eventstrategien skal indføjes
Events og festivaller bør fordeles over hele året, og hele byen (herunder byudviklingsområder) bør inddrages
Koordinering og samarbejde mellem festivaler
Udvikling af festivaler så de bliver stærkere

Med hensyn til indstillingens 2. at-punkt blev der begæret afstemning om følgende forslag:
Tilskud på 250.000 kr. til Copenhagen Photo Festival
Ansøgningen vedrørende Copenhagen Historic Grand Prix udsættes
Tilskud på 300.000 kr. til Swoop Challenge
Et flertal (Peter Thiele, Rune Dybvad, Tue Hækkerup, Simon Strange, Rikke Lauritzen, Allan Ahmad, Carl Christian Ebbesen, Michael Gatten, Jens-Kristian Lütken og Andreas Pourkamali) stemte for forslaget.
Et mindretal (Lilian Parker Kaule) stemte imod.
Forslaget blev dermed godkendt.

Der blev begæret afstemning om et forslag om, at Musikudvalgets hidtidige tilskud til Frost Festival og Copenhell fremadrettet finansieres af event- og festivalpuljen med hver 100.000 kr.
Et flertal (Peter Thiele, Rune Dybvad, Tue Hækkerup, Simon Strange, Rikke Lauritzen, Allan Ahmad, Carl Christian Ebbesen, Michael Gatten, Jens-Kristian Lütken og Andreas Pourkamali) stemte for forslaget.
Et mindretal (Lilian Parker Kaule) stemte imod.
Forslaget blev dermed godkendt.


Til top