Mødedato: 18.12.2014, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Medlemsforslag: Havnen tilbage til københavnerne

Indstilling og beslutning

Simon Strange, Rune Dybvad og Tue Hækkerup har anmodet om, at følgende medlemsforslag optages på dagsordenen for Kultur- og Fritidsudvalgets møde torsdag den 18. december 2014:

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget pålægger Kultur- og Fritidsforvaltningen i samarbejde med sejlsporten og byens havne at udarbejde strategi, handlingsplan, tidsplan og finansiering for, hvordan Københavns Havn kan benyttes mest muligt af københavnerne, og
  2. at Kultur- og Fritidsforvaltningen udarbejder planerne forud for Budget 2016 til behandling i Kultur- og Fritidsudvalget senest primo marts 2015. 

Problemstilling

Motivering:
I forbindelse med Kultur- og Fritidsudvalgets møde torsdag den 20. november 2014 blev det besluttet, at Københavns Kommune skal støtte op om eventen Extrem Sailing Series, hvor københavnerne kan opleve sejlsportens elite folde sig ud i byens havn.  

Men sejlsport skal ikke kun være forbeholdt eliten. Det er også en folkesport, som alle skal have mulighed for at dyrke. I en havneby skal det være en ret at kunne sejle. Der er brug for mange flere kajpladser og mulighed for at lægge til med båd. Der skal skabes bedre overblik over mulighederne og det skal gøres mere attraktivt at sejle og bruge byens mange havne.

Vandet er en af de største bymæssige og kulturelle kvaliteter, København har at byde på - og den kvalitet, der er allermindst udnyttet. Det ønsker Socialdemokraterne at ændre, så københavnerne kan bruge havnen i større grad end i dag.

Handlingsplanen skal inkludere følgende:

·         Total afdækning af muligheder for nyetablering af bådebroer og kajpladser i hele byen, herunder Amager Fælled, Kalvebod Fælled, Refshaleøen, Valbyparken, Tippen, Nordhavnen, Islands Brygge, Inderhavnen og dens kanaler. Heri skal indgå en vurdering af, hvilken type både der kan være i de forskellige områder.

·         Etablering af flere permanente og midlertidige kajpladser.

·         Koordineret venteliste til bådplads.

·         Oprettelse af lånepulje til etablering af nye kooperative bådlaug, der kan deles om nye bådebroer, i havnen.

·         Muligheden for at lave parkeringspladser til motorbåde, der kan lægge til om dagen i Inderhavnen og dens kanaler, eksempelvis ved Nationalbanken og Den Sorte Diamant.

·         Muligheden for at etablere delebådsordninger.

·         Etablering af overblik over ledige kajpladser for turister i havnene eksempelvis via fælles app.

·         Etablering af kulturkajpladser til maritime kulturinstitutioner såsom flydende læsesale, kulturhuse, biblioteker, kunstproduktion mv.

·         Etablering af rostadion eller lignende (kajakpolo, havnebad, fiskedam) i flydedokken.

·         Udvidelse af sejlklubberne på søerne så også børn på stenbroen får et godt forhold til vand.

·         Gratis kajplads til veteranskibe på forsvarets "grund", hvor flåden lagde til og fik forsyninger midt i havnen eller langs Kalvebod Brygge.

·         Muligheden for inddragelse af alle bolværk, så der kan lægges til kaj i hele havnen. En havn er til skibe, ikke privat ejendom.

·         Muligheden for gratis stadekajplads til fiskekuttere, der sælger egen fangst fra kutteren. Det skal ske i nærheden af Nyhavn.

·         Mobilt rostadion midt i havnen eller et mere permanent i Nordhavn.

·         Årlig regatta for veteranskibe og alle, der har sejl (eventuelt som en del af Kulturhavn)

·         Sejlstadion som til America's Cup og OL i Nordhavn (så vi også kan være vært til store sejlbegivenheder).

·         Tiltræk VM i forskellige sejlsportsdiscipliner eksempelvis indenfor finnjolle og kitesurfing.

·         Lav flere surfhoteller (som i Valbyparken) til især kitesurfing, inklusiv vand og omklædning.

·         Lav flere træbrygger langs havnen, så man kan komme tæt nok på vandet til at sætte en kajak i (kombineret med kajakhotellerne).

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 18. december 2014:

Kultur- og Fritidsudvalget drøftede medlemsforslaget.

Udvalget anmodede Kultur- og Fritidsforvaltningen om med udgangspunkt i dels medlemsforslagets intentioner og bruttoliste, dels udvalgets drøftelser og tilkendegivelser at vende tilbage med et konkret oplæg, som kan indgå i Kultur- og Fritidsudvalgets budgetseminar primo marts 2015.
Til top