Mødedato: 18.12.2014, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Status på implementeringen af Restaurationsplan

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget forelægges status på implementering af Restaurationsplanen - herunder afrapportering om indsatsen imod diskrimination i nattelivet.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, 
  1. at Kultur- og Fritidsudvalget tager status på implementering af Restaurationsplan - herunder afrapportering om indsats imod diskrimination i nattelivet til efterretning.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog på sit møde den 10. oktober 2013 restaurationsplanen for København. I følge restaurationsplanen skal Kultur- og Fritidsudvalget have forelagt en årlig status for indsatsen imod diskrimination i nattelivet. Statusrapporteringen skal blandt andet indeholde en opgørelse over antallet af anmeldelser og domme.

Med denne indstilling aflægges status for arbejdet mod diskrimination i 2014. I indstillingen er samtidig givet en status på de øvrige indsatsområder i restaurationsplanen.

Løsning

Med sidste års vedtagelse af restaurationsplanen for Københavns Kommune, satte kommunen en række initiativer i værk, med henblik på at nedbringe generne fra nattelivet - særligt i Indre By - hvor omfanget og karakteren af nattelivsgenerne har nået et niveau, som medfører store problemer for beboere og andre besøgende i byen.

Intentionen med restaurationsplanen var ikke en generel begrænsning af nattelivet og natbevillinger, men gennem en målrettet indsats - i dialog med restauratørerne og beboere - at nedbringe de gener som følger af nattelivet.

Status på indsats imod diskrimination i nattelivet 

Af restaurationsplanen for København fremgår bl.a.:

"Målsætningen om diskrimination følges op af konkret handling og en årlig afrapportering til Kultur- og Fritidsudvalget." Endvidere fremgår: "…at klager om diskrimination indgår som officiel gene, der registreres af kommunen til den løbende opfølgning."

Kultur- og Fritidsforvaltningen har samarbejdet med Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen om at løse denne opgave. Det er sket gennem kampagnen og app'en "Stemplet", som giver en døgnåben adgang for nattelivets gæster til at indberette oplevet diskrimination.

Applikationen er udviklet i 2014 og blev lanceret den 17. oktober. På trods af, at applikationen kun har været i drift i kort tid er den er allerede blevet downloadet over 1000 gange, og der er på den korte tid blevet indgivet 124 indrapporteringer om diskrimination, heraf omhandler 81 specifikt diskrimination i nattelivet.

Det er for tidligt at sige, om der er en tendens til at nogle restaurationer optræder oftere i indberetningerne end andre. Det er dog forventningen, at et mere tydeligt billede vil vise sig i løbet af et par måneder, således at Bevillingsnævnet får en bedre indikation af hvor problemerne er størst. Bevillingsnævnet vil få forelagt de første data fra registreringerne på sit møde i det nye år, ligesom diskriminationstemaet vil blive taget op på det første møde i 2015 i Samarbejdsforum for Nattelivet i Indre By.

Udover data fra "Stemplet" - kampagnen har Kultur- og Fritidsforvaltningen indsamlet data fra Københavns Politi om antallet af domme og sigtelser i forbindelse med diskrimination. Det har dog vist sig vanskeligt at frembringe pålidelige data, da der ikke findes en specifik gerningskode for diskrimination i politiets register. Det er derfor kun muligt for politiet at fremfinde data manuelt.

I følge politiets manuelle optælling har der de sidste 10 år været anmeldt 31 sager om diskrimination i nattelivet i København. Heraf er 6 sager endt med sigtelse, hvoraf 4 har ført til dom. Københavns Politi gør opmærksom på, at dette tal kan være højere, men på grund af usikkerheden i registreringskoderne kan politiet ikke komme det nærmere.

Status på øvrige indsatser i restaurationsplanen. 

Kultur- og Fritidsforvaltningen har sammen med Teknik- og Miljøforvaltningen og Københavns Politi i 2014 ydet en stor indsats for at implementere de øvrige indsatser i restaurationsplanen - og resultaterne begynder nu at vise sig.

Praksisændring - stop af 05-nattilladelser i særlige gader i Indre By

En praksisændring skal varsles, hvilket bl.a. fremgår af Hortens notat af 29. november 2013.

Derfor vedtog Bevillingsnævnet på sit møde den 18. juni 2014 en praksisændring i form af et for stop af 05-bevillinger i gaderne Vestergade, Larsbjørnsstræde, Studiestræde, Teglgårdsstræde, Sankt Peder Stræde og Gothersgade fra Kongens Nytorv til Kongens Have. Beslutningen om et stop for nye 05-tilladelser i disse gader skete på baggrund af rapport fra Kultur- og Fritidsforvaltningen, som dokumenterer omfanget af generne i Indre By (Bilag 1). Praksisændringen om stop for nye 05-tilladelser blev varslet den 20. juni 2014. 

Bevillingsnævnet har i perioden i alt behandlet 71 ansøgninger vedrørende Indre By - heraf har 11 omhandlet de berørte gader. På nær en har ansøgningerne i de berørte gader omhandlet fornyelser, overførsler, bestyrergodkendelser eller etablering af restauranter uden natåbent.

Der er i alt blevet givet 9 afslag, hvoraf 1 er givet med begrundelse i varslet mens 8 er givet i henhold til restaurationslovens almindelige bestemmelser.

Koncept, begrundelser og betingelser

Bevillingsnævnet har siden restaurationsplanens vedtagelse lagt stor vægt på at uddybe begrundelserne for både afslag og tilladelser, således at begrundelserne nu afspejler de relevante bestemmelser i restaurationsplanen. Som følge heraf begrundes bevillinger i dag mere specifikt i forhold til både koncept, klientel osv. i overensstemmelse med hvad ansøgeren har anført i sin ansøgning.

Sideløbende med den ny praksis har nævnet søgt at nedbringe generne fra nattelivet ved at øge brugen af redskaber, som krav om dobbelte lydsluser, dørpumper, dørmænd, regulering af musikanlæg og øget tilsyn med restauratørerne.

Det overordnede hensyn bag både koncept, begrundelser og de skærpede myndighedskrav har været at sikre, at et livligt natteliv kan fortsætte sammen med byens øvrige liv og beboelse.

Gult Kort

Gult kort ordningen administreres i dagligdagen i et samarbejde mellem Bevillingsnævnet og Teknik- og Miljøforvaltningen.

Bevillingsnævnet er gået i gang med at uddele Gult kort til restaurationer i form af vilkår indsat i alkoholbevillingen eller nattilladelsen. Typisk er det vilkår, som skal være opfyldt indenfor en kortere tidsbegrænset periode - som hvis ikke de opfyldes - vil medføre at bevillingen bortfalder. Det kan være vilkår af både ordensmæssige, miljø- eller økonomisk karakter. Typisk når det gælder ordens- eller miljømæssige forhold, er det tale om problemer som er påpeget af enten politiet eller Center for Miljøbeskyttelse.

Efter restaurationsplanens vedtagelse har Teknik- og Miljøforvaltningen igangsat arbejdet med en mere systematisk registrering af omfanget af gener på og omkring serveringsstederne. Dette vil være fuldt implementeret, når kommunens nye CRM-system går i luften i 2015.

Teknik- og Miljøforvaltningen, Center for Miljøbeskyttelse, har endvidere øget antallet af støjtilsyn fredag og lørdag nat - og ved gentagende uacceptabelt adfærd, hvor retningslinjerne i miljøbeskyttelsesloven ikke overholdes gives et gult kort til bevillingshavere. Gult kort forstås i denne sammenhæng som, at miljøbeskyttelseslovens sanktioner træder i kraft og Bevillingsnævnet oplyses om sagen, således at dette indgår i behandlingen af bevillingsansøgningerne.

Øget renhold

Renholdelsesproblemerne er en væsentlig del af de gener, som følger af nattelivet i Indre By. Center for Drift i Teknik- og Miljøforvaltningen har igangsat en indsats for øget renholdelse af byen, og en række gader og pladser i Indre By indgår i den nye strategi for spuling af gader mv. Der er endvidere opsat 4 midlertidige urinaler. 

Der er endvidere igangsat en mere systematisk registrering og opfølgning på renholdelse relateret til restaurationerne i Indre By. Fra november og frem til nytår er der blevet foretaget målinger omkring affaldsniveauet på udvalgte gader. Målingerne skal bruges til at få overblik over affaldsproblemernes omfang og placering. En lignende undersøgelse blev foretaget i maj 2014, og lå blandt andet til grund for den dokumentation, som Bevillingsnævnets beslutning om stop for nye 05-tilladelser i visse gader i Indre By bygger på.

Digitalisering

Københavns politi har besluttet at genoptage brugen af politiets bevillingssystem ”BevSys”. Med assistance fra Kultur- og Fritidsforvaltningen er systemet nu opdateret, så det er muligt at få et overblik over samtlige aktive bevillinger.

Der arbejdes fortsat aktivt på at få etableret en fuld digital ansøgningsprocedure til Bevillingsnævnet. I henhold til loven indgives en ansøgning om alkoholbevilling til politiet. Kommunen varetager sekretariatsfunktionen for nævnet - og sender afgørelserne til ansøgerne. Denne del er digitaliseret, men en fuld digital ansøgningsprocedure skal med andre ord - som loven er nu - indføres af Rigspolitiet.

På møde i Erhvervs- og Vækstministeriet i efteråret 2014 har Rigspolitiet tilkendegivet, at man gerne vil arbejde på at skabe en digital ansøgningsprocedure - og at man ønsker en løsning for hele landet. Københavns Kommune har både selv og gennem KL presset på for, at ministeriet igangsætter dette arbejde hurtigst muligt.

Dialog

Samarbejdsforum for nattelivet i Indre By har mødtes fire gange i 2014. I møderne deltager myndigheder, beboere, restauratører og andre af nattelivets aktører. 

Møderne er blevet vel modtaget af deltagerne, som er glade for at have fået et forum, hvor de kan få information fra myndighederne, og hvor de kan vende emner med restauratørerne. Møderne er ligeledes med til at give de involverede parter indsigt i de respektive problemstillinger.

Økonomi
Kultur- og Fritidsforvaltningen fik i 2014 bevilliget 950.000 kr. til arbejdet med at nedbringe generne fra nattelivet. Disse penge er i år anvendt til dokumentation, herunder opdatering af data, diskriminations kampagne, dialog forum mv.
Der var i bevillingen afsat midler til at digitalisere ansøgningsproceduren. Dette er som nævnt ovenfor endnu ikke sket fuldt ud - da det det kræver Rigspolitiets medvirken. Der resterer derfor 400.000 kr. på bevillingen for 2014, som vil blive søgt overført til 2015 i forbindelse med overførselsagen.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Arbejdet med implementering af restaurationsplanen fortsætter, og udvalget vil senest ved udgangen af 2015 får forelagt en ny status.

Carsten Haurum

                        /Merete Evers Dewilde

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 18. december 2014:

Indstillingen blev godkendt.
Til top