Mødedato: 18.08.2021, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

FÆLLESINDSTILLING. Havnebad til vinterbadeklub ved Islands Brygge

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til henholdsvis de fremlagte projektforslag og modeller for offentlig adgang til vinterbadet.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget tager stilling til, hvilken model for bedre offentlig adgang til det nye Vinterbad Bryggen, foreningen skal arbejde videre med, såfremt Teknik- og Miljøudvalget beslutter at gå videre med projektforslag 01.
  2. at Kultur- og Fritidsudvalget, såfremt udvalget vælger en af de oprindelige modeller for offentlig adgang 1, 2 eller 3 (bilag 5), henviser de øgede udgifter til drift, vedligehold og anlæg til forhandlingerne om Budget 2022.

    Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
  3. at der arbejdes videre med projektforslag variant 01, som Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler og som fremgår af bilag 2.

Problemstilling

Med Budget 2016 (A, B, C, I, F, O, V) (Borgerrepræsentationen den 1. oktober 2015) blev der afsat 11,91 mio. kr. (2017 p/l) i anlægsmidler i samlet bidrag til etablering af vinterbadning på Islands Brygge. Beløbet blev givet under forudsætning af, at der blev opnået fondsstøtte til projektet svarende til 16 mio. kr. (efter betalt fondsmoms). Det er ikke lykkes foreningen at opnå fondsfinansiering, men foreningen har sparet et større beløb sammen, og foreningens bank er positive overfor at låne dem de resterende midler.

Foreningen Vinterbad Bryggen er i dialog med Teknik- og Miljøforvaltningen om ansøgningen om byggetilladelse. Projektets særlige placering og volumen er anledning til, at Teknik- og Miljøforvaltningen ønsker Teknik- og Miljøudvalgets stillingtagen til projektet, inden en konkret byggeansøgning behandles.

På den baggrund behandlede Teknik- og Miljøudvalget sagen den 25. januar 2021, hvor Teknik- og Miljøudvalget besluttede, at ”sagen sendes tilbage til Teknik- og Miljøforvaltningen, der skal gå i dialog med Vinterbaderforeningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen med henblik på en model, som giver offentligheden bedre adgang. Forvaltningen bør ligeledes gå i dialog med Vinterbaderforeningen om muligheden for et lidt lavere og mindre byggeri, samt at forvaltningen vender tilbage med en indstilling til Teknik- og Miljøudvalget om realisering af faciliteter senest i april 2021.”

De to forvaltninger har været i dialog med ansøger, der har foretaget justeringer af projektet.

Det har ikke været muligt at præsentere projektet for Teknik- og Miljøudvalget tidligere, da forhåndsdialogen først skulle afsluttes, og Teknik- og Miljøforvaltningen skulle modtage tegninger af det reviderede projekt.

Løsning

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til projektet, inden der forelægger en byggeansøgning, da forvaltningen ønsker at kende udvalgets holdning inden sagsbehandlingen. Hvis der ansøges om projektet, skal det som led i sagsbehandlingen af byggeansøgningen, vurderes om byggesagen skal sendes i partshøring.

Teknik- og Miljøforvaltningens vurdering af bebyggelse ved Islands Brygge

Der er tidligere i lokalplan 253, Havneparken Islands Brygge fra 1995, taget stilling til, at der ikke ønskes bebyggelse på vandet ud for Islands Brygge, blandt andet fordi dette vil fjerne oplevelsen af det store åbne rum med frie lange kig tværs over og langs med havnen, som ikke findes eller kan etableres andre steder i byen. Planklagenævnet har dog i en afgørelse fra 2019 slået fast, at planloven kun finder anvendelse på land og for de vandområder, der er fastsat udtrykkelige bestemmelser for i planloven. Derfor kan lokalplan 253 ikke håndhæves på vandarealet.

Teknik- og Miljøudvalget godkendte 14. december 2015 ”Udviklingsplan – Udpegning af potentialer for rekreativ udvikling af Københavns Havn”. Heri indgår overordnet, at der skal være flere aktiviteter i havnen. Islands Brygge er dog ikke udpeget som et af disse områder. Det fremgår også i planen, at havnen skal være til for alle. Teknik- og Miljøforvaltningen skal vurdere det konkrete projekt efter byggelovgivningen. Der skal foretages en helhedsvurdering af projektets samlede omfang. Ved denne vurdering skal forvaltningen lægge vægt på, hvad der er sædvanligt eller tilstræbt i området.

Meddeles tilladelse til projektforslaget, vil projektet og dets omfang indgå i helhedsvurderingen af fremtidig bebyggelse af samme eller lignende omfang på vandarealet langs Havneparken. De vil således kunne forventes godkendt efter en helhedsvurdering, hvor der skal tages stilling til det sædvanlige for område.

Teknik- og Miljøforvaltningens vurdering af projektet

Ansøger har i forlængelse af forhåndsdialogen udarbejdet tre nye forslag til et projekt. I ansøgers ”Undersøgelse af forslag til reduktion af det oprindelige projekt - og forslagenes indvirkning på udsyn og sigtelinjer” (bilag 2, s. 4) ses de tre forslag, samt det oprindelige projekt, som Teknik- og Miljøudvalget tidligere har behandlet.

Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at det forslag, hvor ansøger følger Teknik- og Miljøudvalgets anbefaling i størst grad, og som giver færrest begrænsninger i forhold til den offentlige adgang til arealer i havnen samt bedst understøtter det frie udsyn til vandet på tværs af havnen, er variant 01. Derfor indstiller forvaltningen, at der arbejdes videre med dette projekt.

I forhold til det oprindelige projekt, er der fortsat indendørs adgang for medlemmer af Vinterbad Bryggen (ca. 3.200 medlemmer) til saunaer og omklædningsrum, men der er tilføjet modeller for offentlig adgang (se afsnittet ”Kultur- og Fritidsforvaltningens vurdering af projektet”). Der vil være offentlig adgang til den udvendige tagoverflade med siddepladser. Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at forslagene i en vis udstrækning tager hensyn til den offentlige adgang til arealer i havnen. De justerede projekter er kun i begrænset omfang ændret i forhold til det oprindelige forslag. Størrelsen af forslagene fremgår af nedenstående tabel.

 

Størrelse på bygning

Fodaftryk på vand

Højde fra overflade

Over kajkant/terræn

Oprindeligt

475 m2

1.077 m2

9,9 m

Ca. 8 m

Variant 1

392 m2

1.009 m2

9,1 m

Ca. 7 m

Variant 2

475 m2

1.077 m2

7,5 m

Ca. 5,5 m

Variant 3

475 m2

1.077 m2

8,3 m

Ca. 6,2

Der er på det ene forslag (variant 01) foretaget en forskydning af facaden, så den langs kajen formindskes med 2,6 meter i længden. Bygningen har dog stadig et stort volumen. Ser man på udspringstårnet i havnebadet er det ca. 5 m højt (3 m over terræn), beliggende ca. 17 m fra kajkant og er ca. 63 m2. Den noget mindre skala på 14 x 17 x 9 m sikrer, at en meget lille del af bygningen blokerer kig langs med kajen op gennem havneløbet.

I vurderingen af projektet kan Teknik- og Miljøudvalget skele til andre projekter i havnen, der er givet tilladelse til. Der er stor forskel på, om projekterne er placeret centralt i Københavns Havn, eller om de er placeret i byudviklingsområder, hvor der er andre planmæssige forhold. I bilag 4 er der præsentation af nogle projekter på vandarealer.

Ved en helhedsvurdering af området er det ansøgte projekt for Vinterbad Bryggen af en usædvanlig stor skala for områdets bebyggelser beliggende på vand. Mellem havnebadet og Langebro er der således en 35 m2 bygning med i alt 72 m2 overdækket areal. Bygningen bruges til bådudlejning. Bygningen er ca. 5 meter høj fra havoverflade (3 m over terræn) på laveste punkt og ca. 6,5 meter høj fra havoverflade (4,5 m over terræn) på højeste punkt.

Til sammenligning er mindstegrundstørrelsen i villakvarterer fastsat til 600 m2 i Kommuneplan 2019.

Et alternativ til at opfordre ansøger til at sende en egentlig ansøgning, er at afvise projektforslagene på grund af volumen og placering, da omfanget af bebyggelsen ikke er sædvanlig i det pågældende område, og at det ansøgtes omfang vil virke for dominerende i området.

Forvaltningen vil også gøre opmærksom på, at Teknik- og Miljøudvalgets eventuelle opbakning til projektet ikke er tilstrækkeligt til, at projektet gennemføres, da det forudsætter, at nødvendige tilladelser kan opnås.

Stadsarkitekten deltager under Teknik- og Miljøudvalgets behandling af indstillingen.

Kultur- og Fritidsforvaltningens vurdering af projektet

Københavns Havn har et stort potentiale i forhold til at bruge havnens rene vand til badning hele året. Der er stor efterspørgsel efter vinterbadning i København, og flere af de københavnske vinterbadeforeninger har ventelister for at blive medlem. Foreningen Vinterbad Bryggen har i dag cirka 3.200 medlemmer, og forventer med et nyt vinterbad at kunne øge medlemstallet til 8.000 i løbet af de første år, efter vinterbadet er færdigbygget. En stor del af foreningens medlemmer er bosat lokalt på Islands Brygge og Vesterbro.

Model for bedre offentlig adgang til vinterbadet

På baggrund af Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 25. januar 2021 har foreningen Vinterbad Bryggen udarbejdet tre modeller for offentlig adgang til vinterbadet. Offentlig adgang vil betyde øgede udgifter til drift og vedligehold, og derfor foreslås det, at finansieringen heraf henvises til forhandlingerne om Budget 2022. Såfremt projektet realiseres, vil anlægget blive drevet af brugerne gennem en driftsaftale mellem foreningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen. Af driftsaftalen vil omfanget af offentlig adgang samt øvrige forpligtelser fremgå.

  • Model 1 - Adgang til tag og bassin

Forslaget betyder, at der vil være adgang til taget i den periode, hvor havnebadet på Islands Brygge er åbent. Derudover vil der være offentlig adgang til bassinet fra 1. juni til 31. august. Forslaget om at give adgang til tag og bassin vurderes årligt at koste 0,8 mio. kr. i øget drift. Beløbet dækker også udgifter til livredder i den offentlige åbningstid. Derudover skal der afsættes midler til vedligehold. Beløbet, der skal afsættes til vedligehold, afhænger af størrelsen på bygningen og vil blive afklaret frem mod Budget 2022. Dertil kommer de ekstra anlægsudgifter som adgang til tag og bassin vil betyde. Anlægsudgifterne estimeres til 0,17 mio. kr. og dækker en port til vinterbadet og opgradering af broen fra bassinet til kajen.

  • Model 2 - Adgang til tag og bassin samt WC og omklædning

Forslaget indeholder offentlig adgang til tag og bassin, som det er beskrevet i model 1. Forslaget indebærer desuden, at der er offentlig adgang til WC og omklædning i perioden fra 1. juni til 31. august. Det betyder, at brugerne af havnebadet kan benytte toilet og omklædningsfaciliteterne i vinterbadet i den offentlige åbningstid. Forslaget om at give adgang til tag og bassin samt WC og omklædning vurderes årligt at koste 3,3 mio. kr. i øget drift. Derudover skal der afsættes midler til vedligehold. Den endelig afklaring af midler til drift og vedligehold vil ske frem mod forhandlingerne om Budget 2022. Adgang til WC og omklædning betyder ekstra anlægsudgifter på 0,065 mio. kr. til ekstra døre og en alternativ flugtvej.

  • Model 3 - Flere gæstebadedage

Foreningen tilbyder i dag adgang til offentligheden (vinterbadning, sauna og saunagus) en gang om måneden. Forslaget indebærer, at dette eksempelvis udvides til to gange om måneden. De ekstra gæstebadedage vil ifølge foreningen betyde ekstraudgifter på 0,04 mio. kr. årligt.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Beslutter Teknik- og Miljøudvalget at der kan arbejdes videre med det fremlagte projektforslag 01, vil Teknik- og Miljøforvaltningen meddele dette til ansøger. Kultur- og Fritidsforvaltningen vil, hvis det besluttes at arbejde videre med et forslag, der betyder øgede udgifter til drift, vedligehold eller anlæg, udarbejde et budgetnotat, der kan indgå i forhandlingerne om Budget 2022.

 

 

                      Søren Wille                                                    Mette Touborg

 

 

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 18. august 2021:

Følgende repræsentanter fra Vinterbad Bryggen havde inden behandlingen af punktet foretræde for udvalget om sagen:

  • Oliver Gehrke (Bestyrelsesmedlem, Vinterbad Bryggen)
  • Frederik Hentze (Bestyrelsesformand, Vinterbad Bryggen)

Med hensyn til indstillingens 1. at-punkt besluttede Kultur- og Fritidsudvalget, at der skal arbejdes videre med modellerne 1 og 3 for offentlig adgang, idet Kultur- og Fritidsudvalget forudsætter, at indholdet i model 3 er gæstebadedage med adgang for offentligheden.

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingens 2. at-punkt.

Til top