Københavns Biblioteker - Aktiviteter og nøgletal 2020
Kultur- og Fritidsudvalget præsenteres for rapporten Københavns Biblioteker – Aktiviteter og nøgletal 2020, der orienterer om biblioteksaktiviteter og nøgletal i 2020.
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at Kultur- og Fritidsudvalget tager rapporten Københavns Biblioteker – Aktiviteter og nøgletal 2020 til efterretning.
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 29. april 2021:
Sagen blev udsat til den 27. maj 2021 af tidsmæssige årsager.
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 27. maj 2021:
Kultur- og Fritidsudvalget besluttede i forbindelse med dagsordenens punkt 1 at udsætte sagen til den 18. august 2021.
Problemstilling
Københavns Biblioteker arbejder for at skabe gode rammer for og inspirere borgernes læselyst. Det er målsætningen for bibliotekerne, at Københavnerne er ivrige læsere, kritiske kulturforbrugere og engagerede borgere, som det også er formuleret i Biblioteksplanen 2019-2023.
Biblioteksplanen blev vedtaget i efteråret 2019 og i foråret 2020 fulgte handlingsplanen Læs løs, som er med til at omsætte indsatserne i biblioteksplanen til værdi for borgerne. Biblioteksplanen og handlingsplanen indeholder fire fokusområder for biblioteksudviklingen i de kommende år: Det fysiske bibliotek, Det digitale bibliotek, Litteratur og læsning samt Børn og unge.
Rapporten Københavns Biblioteker - Aktiviteter og nøgletal 2020 præsenterer for hvert af de fire fokusområder, hvordan Københavns Biblioteker har arbejdet med og udviklet bibliotekstilbuddet i et noget usædvanligt år præget af restriktioner og nedlukninger grundet Corona.
Løsning
I 2020 blev bibliotekernes rolle i samfundet udfordret: Hvordan skaber bibliotekerne værdi for borgerne, når det fysiske tilbud er udfordret af nedlukninger og restriktioner grundet Corona? Og hvordan fortsætter man udviklingen af bibliotekstilbuddet, så det følger med tendenserne i en by, der vokser, og i en tid hvor borgernes medieforbrug og digitale vaner er under konstant forandring?
På trods af Corona og restriktioner lykkedes det at fastholde et godt bibliotekstilbud gennem hele 2020 samt at gennemføre en lang række af de planlagte udviklingsaktiviteter, så bibliotekerne kan fortsætte arbejdet med at inspirere københavnerne digitalt og kan være klar til at åbne op for et endnu bedre fysisk tilbud, når restriktionerne tillader det.
Nedenfor gennemgås hovedpointer fra rapporten Københavns Biblioteker – Aktiviteter og nøgletal 2020 (bilag 1).
Det fysiske bibliotek – En ny centralsortering og materialehotel blev etableret. Det giver mulighed for at skabe mere plads i biblioteksrummene til udstillinger og arrangementer. Dertil blev datagrundlaget lagt for at flytte ca. 125.000 bøger på hotel og udvikle de fysiske biblioteksrum.
Det digitale bibliotek – Foreningen Det Digitale Folkebibliotek blev etableret, og den nationale, digitale udvikling kom således endnu tættere på kommunerne, ikke mindst København. Udlånet af digitale materialer steg markant under de to nedlukninger, og efterårets genåbning peger på, at udlånet vil stabiliseres på et permanent højere niveau.
Litteratur og læsning – Der kom flere nye lånere til eReolen, som opdagede værdien af Københavns Bibliotekers digitale litteraturtilbud. Bibliotekerne arbejdede desuden målrettet med indkøb og udstillinger af fysiske bøger, der inspirerer til flere udlån.
Børn og unge – På Hovedbiblioteket åbnede den nye børneetage LÆS, og arbejdet med at modernisere seks af byens børnebiblioteker gik i gang. I 2020 blev de første fire biblioteker moderniseret, og i 2021 følger de sidste to børnebiblioteker.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Bibliotekerne arbejder videre med implementeringen af Biblioteksplanen 2019-2023. Kultur- og Fritidsudvalget præsenteres næste gang for en rapport om biblioteksaktiviteter og nøgletal i starten af 2022.
Mette Touborg
/Jakob Heide Petersen
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 18. august 2021:
Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen.
Det bemærkes, at moderniseringen af børnebiblioteket på Sundby Bibliotek er udskudt til 2022.