Nye idrætsfaciliteter på eksisterende skoler
Til Overførselssagen 2023/2024 blev det besluttet, at der til Budget 2025 udarbejdes planlægningsbevillinger til minimum tre skoleidrætshaller for at løfte både skolernes idrætsundervisning og øge udbuddet af idrætshaller til foreningsidrætten.
En screening har vist, at det er vanskeligt at finde plads til en skoleidrætshal på skolematriklerne. Derfor er screeningen udvidet til også at omhandle mindre idrætsfaciliteter. Ligeledes indgår screening af skolesvømmehaller som bestilt med Budget 2024.
Kultur- og Fritidsforvaltningen og Børne- og Ungeforvaltningen peger på 4 skoler, hvor der kan tilbygges idrætsfaciliteter.
Kultur- og Fritidsudvalget skal henvise minimum 3 af disse placeringer til planlægningsbevillinger til Budget 2025.
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at Kultur- og Fritidsudvalget udpeger mindst 3 idrætsfaciliteter med placering som afsæt for planlægningsbevillinger til Budget 2025.
Problemstilling
Til Overførselssagen 2023/2024 blev der besluttet følgende: ”Parterne er desuden enige om, at der, som opfølgning på hensigtserklæringen fra Budget 2024, til Budget 2025 søges om yderligere planlægningsbevillinger til minimum tre skoleidrætshaller til øget idrætskapacitet, på baggrund af screeningsbevillingen fra Budget 2023.”
Den tidligere screening af 33 skolematrikler viste det er vanskeligt at finde plads til skoleidrætshaller på matriklerne. Derfor er der også screenet for mindre idrætshaller og idrætssale. Der gøres samtidig opmærksom på, at tidligere præsenteret mulighed for en kombineret svømme- og gymnastikfacilitet på asfaltgrunden ved Vanløse Idrætspark også opfylder kriteriet, da den ligger lige op ad en skole.
Screeningen omfatter også muligheden for at placere skolesvømmehaller som bestilt med Budget 2024.
Afsættet for screeningen:
- Fire typer indendørs idrætsfaciliteter:
- Fuld størrelse skoleidrætshal (fodaftryk 1.700m2)
- Lille idrætshal (fodaftryk 1.000m2)
- Skolesvømmehal (fodaftryk 1.000m2)
- Idrætssal (fodaftryk 372m2)
- Byggemulighed på eller lige ved skolematrikel
- Skolens friareal må ikke reduceres til under 40%
Løsning
Økonomiforvaltningen har sammen med Kultur- og Fritidsforvaltningen, Børne og Ungeforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen foretaget en indledende screening af potentielle placeringer til idrætsfaciliteter på 33 tidligere udpegede skolematrikler.
Resultatet af den indledende screening er, at der er arealmæssigt potentiale for placering af en idrætsfacilitet på følgende ni folkeskoler: Brønshøj Skole, Strandsvejsskolen, Korsager Skole, Amager Fælled Skole, Heiberg Skole, Ålholm Skole, Skolen på Amagerbro, Kildevældskolen, Dyvekeskolen. Derudover er der mulighed for en idrætsfacilitet på Asfaltgrunden tæt ved Damhusengens Skole. (bilag 1)
Børne- og Ungdomsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen har vurderet de ni placeringer ud fra både et skole- og foreningsperspektiv og har på den baggrund prioriteret fire skoler, hvor der er blevet udarbejdet volumenstudier og tidlig myndighedsvurdering.
I et foreningsperspektiv har størrelsen og karakteren betydning for, hvor mange forskellige idrætsaktiviteter og foreninger faciliteten henvender sig til. Derudover er en spredning af idrætsfaciliteter i byen et vigtigt parameter i forhold til forbedringen af serviceniveauet for flest mulige københavnere. I et skoleperspektiv vægter især kvaliteten af skolens nuværende idrætsfaciliteter samt størrelse og byggeriets indvirkning af udearealet. Børne- og Ungdomsforvaltningen gør opmærksom på, at der vil være behov for at opgradere dele af skolernes resterende udeareal som kompensation for, at idrætsfaciliteten erstatter nuværende udeareal.
Ud fra de betragtninger har forvaltningen udpeget følgende anlægsprojekter, som kan henvises til budgetforhandlingerne:
- Brønshøj Skole: Skolesvømmehal eller lille idrætshal
Det indledende volumenstudie indikerer, at der arealmæssigt kan findes plads til en normal skoleidrætshal. Denne facilitetstype er dog fravalgt, da en så stor bygning ikke kan indpasses på grunden i forhold til eksisterende arkitektur og funktionalitet af udearealet. Kultur- og Fritidsforvaltningen vurderer at både en lille idrætshal og skolesvømmehal vil give et stort kapacitetsløft foreningsliv, da der er få idrætsfaciliteter i nærområdet.
Børne- og Ungdomsforvaltningen anbefaler en skolesvømmehal, da skolen i forvejen har en ny, dobbelt gymnastiksal, og en svømmehal vil kunne reducere transporttid og optimere undervisningstiden. Bellahøj Svømmestadion, der er den tætteste, kan ikke anvendes til skolesvømning, da bassinerne er for dybe til at undervise børnene i.
- Korsager Skole: Idrætssal
Der er få idrætsfaciliteter i nærområdet, hvorfor det er attraktivt for foreningslivet i bydelen med en idrætsfacilitet. Skolens udeareal er stort, og etableringen kan umiddelbart ske uden en stor forringelse heraf. Skolens nuværende idrætsfaciliteter er i god stand.
- Ålholm Skole: Idrætssal
En idrætssal vil især styrke foreningsidrætten, da der er få idrætsfaciliteter i nærområdet. Idrætssalen kan etableres uden behov for genetablering af funktioner. Da skolen er bevaringsværdig, vil der blive stillet fordyrende krav til idrætssalens placering og arkitektur.
- Strandvejsskolen: Idrætssal
Arealmæssigt er der plads til en lille idrætshal, men pga. fjernvarmeledninger og store træer skal idrætshallen placeres midt på skolens nuværende græsareal og vil derved forringe udearealets kvalitet. Børne- og Ungdomsforvaltningen ønsker derfor kun, at der etableres en idrætssal, som lettere kan indpasses på arealet. Selvom Svanemøllehallen ligger tæt ved, vurderes en idrætssal også at give et løft til foreningslivet.
Frem mod budgetforhandlingerne afklares yderligere forhold vedr. parkeringspladser, lokalplanforhold, friarealskrav, servitutter mm. som grundlag for planlægningsbevillinger.
Udover disse fire placeringer, er der tidligere undersøgt placering af en kombineret svømme- og gymnastikfacilitet på ”Asfaltgrunden” ved Vanløse Idrætspark. Forslaget blev forelagt Kultur- og Fritidsudvalget den 8. juni 2023. Grunden ligger op ad Damhusengens Skole og er derved attraktiv for både skole og foreningsliv. Skolen har en lille utidssvarende skolesvømmehal, der står foran omfattende renovering uden muligheder for udvidelse. Arealmæssigt er der plads til enten skoleidrætshal eller skolesvømmehal. Hvis grunden ønskes anvendt, skal tidligere volumenstudie opdateres med henblik på en planlægningsbevilling til Overførselssagen 24/25.
Da alle de undersøgte skoler har idrætsfaciliteter til at gennemføre den lovpligtige idrætsundervisning, er det muligt at give nye idrætsfaciliteter en særlig profil målrettet foreningsidrætten. Dette vil blive afklaret i en efterfølgende planlægningsfase i dialog med brugerrepræsentanter.
Hele screeningsbevillingen er anvendt, og såfremt der ønskes andre placeringer eller størrelser, vil der skulle afsættes screeningsmidler hertil med Budget 2025.
Økonomi
Indstillingen har i sig selv ingen økonomiske konsekvenser.
Såfremt man ønsker at gå videre med planlægningsbevillinger, vil udgifter hertil og den efterfølgende anlægsbevilling afhænge af den valgte facilitetstype. Med udgangspunkt i m2 prisen for en normal størrelse idrætshal vil en lille idrætshal koste i størrelsesordenen 35 mio. kr. og en idrætssal koste i størrelsesordenen 15 mio. kr. En skolesvømmehal vil koste i størrelsesordenen 170 mio. kr. Estimaterne vil blive kvalificeret i det videre arbejde.
Videre proces
Hvis Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, arbejdes der videre med projektafklaring og budgetønsker på planlægningsbevilling til de udvalgte placeringer og type idrætsfaciliteter frem mod Budget 2025.
Søren Tegen Pedersen
/Mads Kamp Hansen
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 18. juni 2024
Indstillingen blev godkendt uden afstemning, således at der udpeges følgende fire idrætsfaciliteter:
- Brønshøj Skole - Skolesvømmehal eller lille idrætshal
- Korsager Skole - Idrætssal
- Ålholm Skole - Idrætssal
- Strandvejsskolen: Idrætssal