Justering af retningslinjer for Kontingentstøtteordningen
Kultur- og Fritidsudvalget orienteres om status på Kontingentstøtteordningen, som giver støtte til kultur- og fritidsaktiviteter for børn og unge 3-17 år fra økonomiske trængte familier. Udvalget skal desuden beslutte, om retningslinjerne for ordningen skal justeres.
Der er generelt stor tilfredshed med ordningen blandt de foreninger, der har søgt i 2023. Interessen for støtte er stigende, og i 2023 blev midlerne opbrugt i starten af september.
Puljen er ikke før 2023 blevet opbrugt inden årets udgang, og forvaltningen vurderer, at den nuværende ubalance i ordningen skyldes, at flere foreninger bruger ordningen, og at mange foreninger har stigende kontingentpriser.
Udvalget skal tage stilling til forvaltningens forslag til justeringer af ordningen for at imødegå den stigende efterspørgsel: 1) Støtten skal søges ved et aktuelt og konkret behov og kan ikke forudbetales som nu, 2) Opdeling af puljemidlerne i to årlige rater og ikke løbende som nu 3) Midler tilbagebetales, hvis der ikke er indsendt regnskab, og 4) Det skal angives i ansøgningen, hvorfor familien har behov for støtte, hvilket der ikke er krav om nu. Se bilag 1 for en uddybning af forslagene.
Det er dog forvaltningens vurdering, at justeringerne ikke er nok til, at midlerne i puljen kan dække efterspørgslen fuldt ud. Mere indgribende justeringer kan være: ændringer i støttebeløbet og ændringer i aldersgruppen. Dette er imidlertid ikke forvaltningens anbefaling.
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- At Kultur- og Fritidsudvalget tager status for Kontingentstøtteordningen til efterretning, og
- At Kultur- og Fritidsudvalget godkender forvaltningens forslag til justeringer af retningslinjerne for ordningen.
Problemstilling
I forbindelse med Kultur- og Fritidsudvalgets drøftelser af de sociale indsatser d. 11. maj 2023 og 25. januar 2024 bad udvalget Kultur- og Fritidsforvaltningen om at vende tilbage med en sag om Kontingentstøtteordningen.
Siden Kontingentstøtteordningens etablering i 2018 har efterspørgslen været stigende, og flere og flere børn har fået gavn af ordningen. I 2023 blev puljen på 2,1 mio. kr. opbrugt i starten af september.
Forvaltningen forventer, at den stigende efterspørgsel fortsætter, og at puljen for 2024 kan blive opbrugt omkring sommerferien. Det betyder, at børn og unge fra økonomisk trængte familier ikke kan få støtte til aktiviteter ved foreningernes sæsonstart i august/september. Med økonomisk trængte familier menes familier, hvor kontingentopkrævningen kan være en barriere for deltagelse i kultur- og fritidslivet.
Forvaltningen foreslår justeringer i retningslinjerne, der kan betyde, at midlerne i puljen ikke opbruges så tidligt på året. Men det vurderes, at selv med de foreslåede justeringer vil efterspørgslen på puljen være større, end der er afsat økonomi til. De overordnede rammer for ordningen fremgår af bilag 1, og de nuværende retningslinjer for ordningen fremgår af bilag 3.
Løsning
Kontingentstøtteordningen taler ind i kultur- og fritidspolitikkens fokus på ’de oversete’, og ambitionen om at videreudvikle metoder til at inkludere udsatte børn.
Status på Kontingentstøtteordningen
I 2023 blev der uddelt støtte til 2.430 unikke børn i 150 forskellige folkeoplysende foreninger og ét kulturtilbud. Da puljen blev opbrugt i september 2023, blev ordningen suppleret med ca. 700.000 kr. via restmidler fra 2022, et tilskud fra Folkeoplysningsudvalgets udviklingspulje og ved omlægning af interne midler. På den måde var ordningen åben for ansøgninger hele 2023.
Som et led i at få midlerne til at strække længere har forvaltningen med udgangen af 2023 foretaget administrative justeringer i forbindelse med ansøgningsprocessen. Justeringerne indebærer, at foreninger og kulturtilbud i forbindelse med den årlige regnskabsopgørelse ikke automatisk kunne forlænge støtte til relevante børn ind i 2024. Derudover har forvaltningen udarbejdet en vejledning til at definere, hvem der er i målgruppen for ordningen: Vejledning til dialog med familier om kontingentstøtte.pdf (kk.dk).
Forvaltningen har i april 2024 gennemført en spørgeskemaundersøgelse blandt de foreninger, der har søgt puljen i 2023 (bilag 2). De overordnede resultater fra de 73 besvarelser viser, at 88 % er tilfredse eller meget tilfredse med ordningen. Tilfredsheden bygger især på oplevelsen af en nem ansøgningsproces. 89 % oplever, at ordningen delvist eller i høj grad bidrager til at fastholde børn i foreningerne. Ønsket om at hjælpe økonomisk trængte familier er den mest afgørende årsag til at søge støtten. Det er desuden vigtigt for foreningerne, at ordningen er nem at søge, og at der ikke skal indhentes dokumentation for familiernes økonomiske situation.
Forslag til justeringer af retningslinjerne
På baggrund af den generelle tilfredshed med ordningen anbefaler forvaltningen, at de nuværende retningslinjer så vidt muligt fastholdes.
Forvaltningen foreslår dog følgende justeringer til retningslinjerne med ikrafttræden 1. august 2024 (se bilag 1 for en uddybning):
- Støtten skal søges ved et aktuelt og konkret behov (fx ved sæsonopstart), eller når kontingentopkrævningen sker
- Opdeling af puljemidlerne i to årlige rater, hvor 60 % allokeres til 1. halvår og 40 % til 2. halvår (gældende fra 1. januar 2025)
- Midler skal tilbagebetales, hvis foreninger ikke har indsendt den årlige opgørelse over anvendelsen af midlerne efter to rykkere
- Der indføres et tekstfelt i ansøgningsskemaet, hvor det noteres, hvorfor familien har behov for støtten
Forvaltningen forventer, at disse justeringer vil have en vis effekt i forhold til at få puljemidlerne til at strække længere. Ønsker udvalget en større effekt, kan der justeres på nedenstående parametre, som er mere indgribende:
Støttebeløbet: Det maksimale loft på henholdsvis 1.000 kr. til kontingent og 500 kr. til stævner/udstyr kan sænkes. Ifølge spørgeskemaundersøgelsen mener ca. halvdelen af foreningsrepræsentanterne dog, at loftet for kontingentstøtten i forvejen er for lavt.
Aldersgruppen: Aldersgruppen kan ændres fra de nuværende 3-17 år til fx 6-15 år.
Det er forvaltningens vurdering, at disse justeringer ikke er hensigtsmæssige. En reduktion i støttebeløbet vil betyde, at økonomiske trængte familier kan have svært ved at betale den resterende del af kontingentet. En ændring af aldersgruppen vil betyde, at yngre børn ikke kan starte tidligt i kultur- og fritidslivet, og at ældre børn potentielt ikke kan fastholdes. For at imødekomme den store efterspørgsel er et alternativ at øge den økonomiske ramme for ordningen. Dette vil også kunne indbefatte, at aldersgrænsen hæves til 25 år, som Kultur- og Fritidsudvalget drøftede i januar 2024.
Høring i Folkeoplysningsudvalget
Børne- og ungegruppen i Folkeoplysningsudvalget har afgivet høringssvar i forhold til justeringerne af retningslinjerne for kontingentstøtteordningen. Se bilag 4.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser. Hvis udvalget vurderer, at der er behov for at øge den økonomiske ramme for ordningen, kan udvalget bestille et budgetnotat til de kommende budgetforhandlinger.
Videre proces
Hvis Kultur- og Fritidsudvalget beslutter at indføre justeringer af retningslinjer for Kontingentstøtteordningen gældende fra 1. august 2024, melder forvaltningen dette ud til foreninger og kulturtilbud hurtigst muligt. Kultur- og Fritidsudvalget forelægges en status i efteråret 2024.
Søren Tegen Pedersen
/Jakob Heide Petersen
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 18. juni 2024
Indstillingens 1. at-punkt blev taget til efterretning uden afstemning.
Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt uden afstemning.
Derudover skal forvaltningen arbejde for at sikre at regnskabsforelæggelsen kan ske i forbindelse med den almindelige årlige regnskabsaflæggelse vedr. medlems- og lokaletilskud.