Mødedato: 18.06.2024, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Ændring af deponering af Asger Jorn værker fra ARKEN til Museum Jorn i Silkeborg

Se alle bilag

Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til, om Københavns Kommunes store værk af Asger Jorn skal flyttes fra den nuværende deponering på Kunstmuseet ARKEN i Ishøj til fremtidig deponering på Museum Jorn i Silkeborg.

Københavns Kommune ejer et værk af Asger Jorn, der i alt består af syv store værker, der i sin tid blev malet direkte på Børge og Karen Birchs sommerhusvæg. Børge og Karen Birch donerede det samlede værk til Københavns Kommune i 1986. Der blev i forbindelse med donationen nedsat en komité, som skulle træffe afgørelse om værkets placering, indtil værket kunne få en blivende plads på et museum for moderne kunst i København.

Det samlede værk har siden 1998 været deponeret på kunstmuseet ARKEN i Ishøj Kommune (bilag 1). Kunstmuseet ARKEN og Museum Jorn i Silkeborg har været i positiv dialog med den komité, der råder over deponeringen af Jorn værkerne, og parterne foreslår, at værkerne fremover deponeres på Museum Jorn i Silkeborg.

Årsagen til forslaget om flytning af værkerne er bl.a., at værkerne ikke længere bliver præsenteret på ARKEN på den af komitéen oprindeligt aftalte måde, idet de ikke længere er permanent tilgængelige for museets besøgende.

Komitéen, der nu kun består af Anette Birch og Lennart Lynge Ander-sen, støtter derfor, at værkerne flyttes til Museum Jorn i Silkeborg, hvor værkerne vil få en permanent placering i et for besøgende altid tilgængeligt lokale (bilag 4).

For at ændre den nuværende deponering skal der gives en formel godkendelse hertil af Københavns Kommune, som ejer værkerne.

Værket kan hjemkaldes til Københavns Kommune, hvis der etableres et museum for moderne kunst i Københavns Kommune.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. At Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at Københavns Kommunes værk af Asger Jorn flyttes fra Kunstmuseet ARKEN til fremtidig deponering på Museum Jorn i Silkeborg.

     

  2. At værket kan hjemkaldes til Københavns Kommune, hvis der etableres et museum for moderne kunst i kommunen.

Problemstilling

Københavns Kommune er ejer af et større samlet værk af Asger Jorn. Værket består af syv store malerier, som blev udført i 1965 direkte på kunsthandler Børge og Karen Marie Birchs sommerhusvæg på Læsø.

Værket blev i første omgang anbragt på Østre Gasværk (bilag 2), men har siden 1998 været deponeret på Kunstmuseet ARKEN (bilag 3). I 2012 drøftede komitéen muligheden for, at værket midlertidigt blev deponeret på det nyopførte Læsø Lokal- og Kulturhistoriske Museum.

Et flertal af komitéen ønskede dengang, at Københavns Kommune - som er værkets ejer - tiltrådte idéen om, at værket blev midlertidigt deponeret på Læsø.

Mindretallet af komitéen – herunder bl.a. givernes datter Anette Birch – mente derimod, at flytningen af værket til Læsø ville være i uoverensstemmelse med donationens betingelser om at værket skulle fremvises for et større publikum.

På baggrund af komitéens interne uenighed om værkernes placering   besluttede KFU den 22. november 2012, at forvaltningen skulle undersøge andre mulige placeringer af værket.

Forvaltningen foretog indledende undersøgelser af mulige placeringer, men ingen af de offentligt tilgængelige placeringer blev fundet egnet til deponering enten på grund af pladsmangel eller af sikkerhedsmæssige årsager. 

På møde den 19. december 2013 godkendte KFU forvaltningens vurdering af, at en placering af værket på ARKEN som offentligt museum var i fuld overensstemmelse med donationens bestemmelser, og at der ikke ville blive foretaget yderligere i sagen.

På grund af omstruktureringer på ARKEN er værket ikke længere frit tilgængeligt for museets besøgende, hvilket var en forudsætning for donationen.

Løsning

Komitéen, der nu kun består af Anette Birch og Lennart Lynge Andersen, støtter derfor, at værkerne flyttes til Museum Jorn i Silkeborg, hvor værkerne vil få en permanent placering i et for besøgende altid tilgængeligt lokale (bilag 4).

Da der er tale om et meget stort og skrøbeligt værk, er flytningen af værket omkostningsfuldt og ikke uden risiko. Museum Jorn har oplyst, at museet vil stå for transporten og dækning af udgifterne, der er knyttet dertil.

For at opfylde betingelserne i forbindelse med donationen skal der i en kommende aftale som forudsætning for deponeringen på Museet Jorn i Silkeborg indgå, at værket kan tilbagekaldes, hvis der etableres et nyt museum for moderne kunst i København, hvor værket kan udstilles i overensstemmelse med hensigten.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Hvis indstillingen godkendes, vil værkerne blive flyttet til deponering på Museum Jorn i Silkeborg i perioden fra juni til august 2024.

Søren Tegen Pedersen

                                                                                         /Marius Hansteen               

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 18. juni 2024

 

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

Til top