Ansøgning fra Øresundfestivalen
Indstilling og beslutning
1. at Kultur- og Fritidsudvalget meddeler afslag på ansøgningen fra Øresundsfestivalen, da der ikke er afsat midler hertil på budgettet.
Problemstilling
Øresundsfestivalen er en to-dages dansk/svensk musikfestival, som sætter fokus på København/Malmøs kunstnere og spillesteder. I 2013 afholdes festivalen i Malmø den 10. - 11. maj som optakt til Eurovision Song Contest.
Øresundsfestivalen afholdtes første gang i 2012. Her foregik festivalen i Malmø Folkepark med deltagelse af de omkringliggende venues. Programmet bestod af mere end 40 koncerter, som vekslede mellem danske og svenske artister inden for genrerne pop, rock, jazz, elektronisk, world mv. Kuratorgruppen bag festivalen bestod af bookere fra Vega, Amager Bio/Beta, Bremen/Frost festival, Copenhagen Jazzhouse og Rust i samarbejde med bookere fra Kulturbolaget, Babel og Moriska Paviljongen.
Øresundsfestivalen arrangeres af Malmø Stad i samarbejde med musik- og marketingbureauet VOLUME. Malmø Stad har bevilget 1,2 mio. kr. til festivalen i 2013.
Kultur- og Fritidsudvalget ansøges om 0,5 mio. kr. til afholdelse af festivalen i 2013 (bilag 1 og 2).
Løsning
Øresundsfestivalen er en festival, som ud over at være en publikumsrettet begivenhed er med til at styrke det øresundsregionale samarbejde samt musikbrancherne på begge sider af Øresund.
Det øresundsregionale perspektiv kommer dels til udtryk ved, at festivalen præsenterer danske og svenske navne, dels ved at festivalen organiseres i samarbejde mellem danske og svenske aktører inden for musikbranchen. Via dette samarbejde er festivalen med til at bygge bro mellem venues, kuratorer og musikere på tværs af Øresund, hvilket på sigt giver mulighed for nye former for samarbejder, netværk og udvikling i musikbrancherne.
Øresundsfestivalen har et flerårigt udviklingsperspektiv. Festivalen startede i 2012 med aktiviteter i Malmø Folkepark. Festivalen blev støttet af Malmø Stad med 750.000 SEK. Københavns Kommune støttede festivalen med i alt 75.000 kr., heraf med 25.000 kr. fra Musikudvalget og 50.000 kr. fra Kultur- og Fritidsudvalget.
I 2013 og 2014 skal Øresundsfestivalen forankres yderligere, og aktørkredsen skal udvides, eksempelvis med festivaler inden for musik, film mv. I 2015 forventes det, at festivalen vil være bæredygtig og dermed kunne flyttes til andre steder i Øresundsregionen, herunder København.
Det er Kultur- og Fritidsforvaltningens vurdering, at Øresundsfestivalen er en god mulighed for at implementere visionerne for den øresundsregionale integration. Senest er festivalen nævnt som en ud af fire begivenheder, der kan styrke integrationen på tværs af Øresund i handleplan nr. 10 "Midt i Øresund".
Med det dansk/svenske indhold i festivalen tiltrækkes et dansk og svensk publikum og er et incitament til at bevæge sig over Øresund for at opnå en kulturel oplevelse. Samtidig etablerer festivalen netværk og konkrete muligheder for samarbejde for musikbrancherne på begge sider af Øresund, hvilket er med til at samle brancherne og styrke dem i den internationale konkurrence.
Festivalens langsigtede udviklingsperspektiv vurderes som fornuftigt, idet forankringen mellem de dansk-svenske musikmiljøer er af væsentlig betydning og er med til at skabe en platform for en fremtidig stærk øresundsregion inden for musikområdet.
Kultur- og Fritidsforvaltingen indstiller til afslag, da der ikke er midler afsat hertil på budgettet.
Økonomi
Videre proces
Carsten Haurum
/Merete Evers Dewilde
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalget besluttede at yde et tilskud på 100.000 kr.; kassemæssig dækning anvises på konto 3.35.64.1.
Kultur- og Fritidsudvalget lægger vægt på at udvalgets støtte til festivalen er med til at skabe samarbejde og vidensdeling mellem Københavns og Malmös professionelle musikmiljø.