Mødedato: 18.04.2002, kl. 16:00

Lux Europæ 2002 - ansøgning. Udsat sag (KFU 116/2002 og KFU 130/2002)

Lux Europæ 2002 - ansøgning. Udsat sag (KFU 116/2002 og KFU 130/2002)

for mødet «MDAT» kl

Kultur- og Fritidsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 18. april 2002

 

4. Lux Europæ 2002 - ansøgning. Udsat sag (KFU 116/2002 og KFU 130/2002)

(KFU 171/2002)

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

at Kultur- og Fritidsudvalget anbefaler, at der ydes et tilskud på 500.000 kr. til Det Danske Kulturinstitut til projektet Lux Europæ 2002, såfremt det af Borgerrepræsentationen besluttes at anvende midler til aktiviteter i forbindelse med EU-formandskabet.

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 7. marts 2002

Punkterne 7 (Lux Europæ 2002 – ansøgning) og 8 (Disponering af midler til internationale aktiviteter i 2002) blev behandlet under eet.

Martin Geertsen fremsatte følgende ændringsforslag til punkterne:

Følgende foreslås bevilget:

mill. kr.

Film

1) Støtte til filmfestivaler og etablering af en filmfond

2,50

Internationalle arrangementer

1) Lux Europæ 2002

0,50

Idræt

1) Skaterhal på Enghavevej

1,00

2) Partnerskab om idræt

0,30

3) Medborgerhuset på Havnefronten

0,40

4) Markedsføring af IT-portalen

0,20

5) Istandsættelse af skolefodboldbaner

3,00

6) Pentanque på Baunehøj Idrætsanlæg

0,10

7) Squash- og badmintonbaner i Indre By medborgerhus

0,70

8) Sommerdans

0,42

9) Kulturhavn 2002

0,75

10) Kløvermarkens Tennis Klub - tilskud til hal

1,50

11) Eliteidrætskonference

0,20

12) Idrætslegeplads på Østrigsgades Skole

0,43

13) BKO – Ørestad

0,50

I alt

9,50

Samlede udgifter

12,50

Film

Ad 1: Støtte til filmfestivaler og etablering af en filmfond

Kultur- og Fritidsudvalget støtter en række filmfestivaler efter konkret ansøgning. Der kan være flere af disse festivaler, som udvalget ønsker at støtte med ekstra beløb grundet et særligt sigte med den enkelte festival. Ressourcer kan ligeledes bruges til en målrettet indsats for at sikre, at København bliver en attraktiv filmby. Dette kan ske ved at kommunen går sammen med det private erhvervsliv, Wonderful Copenhagen, Copenhagen Eventures for at sikre, at større filmoptagelser foregår i København. Midlerne uddeles af Kultur- og Fritidsudvalget.

Internationale arrangementer

Ad 1: Lux Europæ 2002

Kultur- og Fritidsforvaltningen har indstillet, at der ydes et tilskud på 0,5 mill. kr. til Det Danske Kulturinstituts projektet Lux Europæ 2002, såfremt Borgerrepræsentationen beslutter at anvende midler til aktiviteter i forbindelse med EU-formandsskabet.

Projekter drejer sig om at indbyde 25 lyskunstnere fra Europa til at opstille værker på offentligt tilgængelige steder i København i perioden 15. september 2002 til 5. januar 2003. Det samlede budget er på 8,75 mill. kr. Det foreslås, at projektet støttes med 0,5 mill. kr. uanset om Borgerrepræsentationen beslutter at anvende midler i forbindelse med EU-formandsskabet.

Idræt og kultur

Ad. 1: Skaterhal på Enghavevej

Kultur- og Fritidsudvalget har besluttet at projektet skal gennemføres inden for den ansøgte ramme, men har ikke bevilget et tilstrækkeligt beløb til at udføre projektet i 2002. Det foreslås derfor, at det resterende ansøgte beløb på 1,0 mill. kr. bevilges.

Ad. 2: Partnerskab om idræt

Økonomiforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen skal samarbejde om de overordnede rammer for partnerskabsprojektet. Et kvalificeret projekt, med afsæt i de konkrete muligheder på det enkelte anlæg, kræver imidlertid kvalificeret og konkret ekstern rådgivning fra f.eks. Deloitte og Touche, der er en faglig kapacitet på området. Det foreslås derfor, at der bevilges 0,3 mill. til Kultur- og Fritidsforvaltningen.

Ad. 3: Medborgerhuset på Havnefronten

Havnefronten er et af byens nye prestigeprojekter, der fortjener at blive "fulgt til dørs". Hertil kommer, at projektet har været underlagt en række merudgifter, der reelt er uforskyldt. Merudgifterne skyldes blandt andet en uenighed mellem Bygge- og Teknikforvaltningen og Miljø- og Forsyningsforvaltningen om fjernvarmetilførelsen til huset. Uenigheden betød, at byggepladsen måtte opretholdes i længere tid end planlagt. Det foreslås derfor, at det resterende ansøgte beløb på 0,4 mill. kr. bevilges.

Ad. 4: Markedsføring af IT-portalen

Københavns Idrætsanlæg har lavet et godt arbejde med IT-portalen. Brug af portalen kræver imidlertid, at kendskabet til portalen udbredes. Ved at afsætte ressourcer hertil vil man dels profilere et godt stykke arbejde, dels anerkende KIs initiativ, hvilket vil være et godt signal fra Kultur- og Fritidsudvalget. Det foreslås derfor, at der bevilges 0,2 mill. kr.

Ad. 5: Istandsættelse af skolefodboldbaner

Alle ved det og alle taler om det: København fattes fodboldboldbaner.

    • Der er 23 skolefodboldbaner, der stort set ikke udnyttes uden for skoletid.
    • Derfor besluttede Borgerrepræsentationen i forbindelse med vedtagelsen af ny fritidsstruktur, at disse baner skal inddrages - der er dog ikke afsat penge til det.

Påbegyndelsen af renoveringen/genetableringen af de omtalte fodboldbaner vil være et godt signal at sende. Det foreslås derfor, at der som forsøgsordning afsættes 2,0 mill. kr. til istandsættelse af baner i 2002 og at det restende beløb på 1,0 mill. kr. afsættes til vedligeholdelse af banerne i 2003. Midlerne udmøntes af Kultur- og Fritidsudvalget efter høring af Uddannelses- og Ungdomsudvalget.

Ad. 6: Pentanque på Baunehøj Idrætsanlæg

Petanquebaner på Baunehøj Idrætsanlæg er en facilitet, der vil efterkomme efterspørgslen fra ældreidrætten. Da idrætspolitikken ikke p.t. gør noget for denne målgruppe vil det være et godt signal for et beskedent beløb. Det foreslås derfor, at der afsættes 0,1 mill. kr.

Ad. 7: Squash- og badmintonbaner i Indre By medborgerhus

3 badmintonbaner ændres til 2 badmintonbaner og 2 squash baner. Med et sådant projekt vil man også tilgodese Indre By, der er klart underforsynet med idrætsfaciliteter. Det foreslås derfor, at der afsættes 0,7 mill. kr.

Ad. 8: Sommerdans

Sommerdans er gennemført med succes i 2 år. Det har været tanken, at dansemiljøet selv skulle overtage afviklingen af projektet. Det har ikke vist sig praktisk muligt, blandt andet fordi det kræver en fuldtidsansat projektmedarbejder i tre måneder. Selve dansearrangementet afvikles i juli måned. IPIP er umiddelbart villig til at gå ind med 0,230 mill. kr. til finansiering af en dansepavillon på 140 kvadratmeter, som derefter overdrages vederlagsfrit til kommunen. Det foreslås derfor, at det resterende beløb til indkøb af pavillon samt afvikling af sommerdans på i alt 0,42 mill. kr. bevilges.

Ad. 9: Kulturhavn 2002

Kultur- og Fritidsudvalget tildelte den 8. november 2001 250.000 kr. til projektet. Foreningen Kulturhavn 2002 søgte Kultur- og Fritidsudvalget om yderligere 250.000 kr. i forbindelse med udmøntningen af idræts- og kulturpuljen. Her fik foreningen afslag.

Parallelt hermed har foreningen søgt Økonomiudvalget om yderligere 500.000 kr. Her har man fået et administrativt afslag for forvaltningen. Ifølge foreningen kræver det et budget på 1 mill. kr. at gennemføre projektet på et niveau, der er projektet/byen værdig. Det foreslås derfor, at det resterende beløb på 0,75 mill. kr. afsættes.

Ad 10: Kløvermarkens Tennis Klub – tilskud til hal

Kløvermarkens Tennis Klub har ansøgt Kultur- og Fritidsudvalget om midler til at klubben kan opføre en tennishal, som har været ønsket i mange år. Klubben bruger i dag KB´s anlæg til en høj timepris. Økonomiforvaltningen har sidste år meddelt, at klubben kan få den nødvendige uopsigelighed af lejekontrakten, som er betingelsen for at kunne låne midler. Derudover kræver klubbens bankforbindelse, at klubben selv fremskaffer i alt 2,75 mill. kr. Klubben har fremført, at de kan fremskaffe 1,25 mill. kr. selv, hvorfor der mangler 1,5 mill. kr. Klubben har over 700 medlemmer og har et aktivt børne- og ungearbejde. Det foreslås derfor, at det resterende beløb på 1,5 mill. kr. bevilges.

Ad. 11: Eliteidrætsredegørelse

Det vil være naturligt at følge op på eliteredegørelsen med en konference. Her kan man få en bred offentlig dialog om, hvad Københavns Kommune vil med eliten – og om man overhovedet vil anvende ressourcer herpå. Det foreslås derfor, at der bevilges 0,2 mill. kr.

Ad 12: Idrætslegeplads på Østrigsgades Skole

Kultur- og Fritidsudvalget bevilgede ud af idræts- og kulturpuljen i alt 0,353 mill. kr. Der var ansøgt om i alt 1 mill. kr. Den projektansvarlige har oplyst, at projektet vil kunne realiseres på fornuftig vis med en yderligere bevilling på ca. 0,4 mill. kr. Det foreslås derfor, at der afsættes 0,42 mill. kr.

Ad 13: BKO – Ørestad

Der er mulighed for at igangsætte det første Bevægelses Klare Område i Ørestad. Der har tidligere været ansøgt om 1,5 mill. kr. Projektgruppen har dog oplyst, at et fornuftigt udgangspunkt for igangsættelse af BKO-området i Ørestad kan være 0,5 mill. kr. Det foreslås derfor, at der afsættes 0,5 mill. kr.

***

Der blev begæret afstemning om et af Finn Rudaizky stillet procedureforslag om sagernes udsættelse (Helle Sjelle var ikke til stede under afstemningen).

Et flertal (Hellen Hedemann , Bjarne Fey, Finn Rudaizky, Klaus Hansen og Jens Kjær Christensen) stemte for procedureforslaget.

Et mindretal (Martin Geertsen, Leslie Arentoft, Karin Storgaard og Klaus Bondam) stemte imod.

Procedureforslaget blev tiltrådt og sagerne var dermed udsat.

Eventuelle yderligere ændringsforslag skal indleveres hurtigst muligt.

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 21. marts 2002

Sagen blev udsat til den 18. april 2002.

 

RESUME

Det Danske Kulturinstitut har ansøgt om et tilskud på 500.000 kr. til projektet Lux Europæ 2002.

Lux Europæ 2002 har indbudt en lys-kunstner fra hvert europæisk land til København i forbindelse med det danske EU-formandskab. Såfremt projektets finansiering på i alt 8,75 mio. kr. falder på plads, forventes omkring 25 europæiske kunstnere at udstille lys-kunstværker i København.

Der er ikke opnået støtte til projektet fra Kulturministeriet eller Kulturbro 2002.

Der er ikke på Kultur- og Fritidsudvalgets budget afsat midler til afholdelse af kulturprojekter i forbindelse med EU-formandskabet.

Da der er tale om et markant internationalt projekt i anledning af EU-formandskabet finder forvaltningen, at ansøgningen bør anbefales til et tilskud på 500.000 kr., såfremt det af Borgerrepræsentationen besluttes at anvende midler til aktiviteter i forbindelse med EU-formandskabet.

 

SAGSBESKRIVELSE

Det Danske Kulturinstitut har i brev modtaget den 18. januar 2002 ansøgt om et tilskud på 500.000 kr. til projektet Lux Europæ 2002 (bilag 1).

Det Danske Kulturinstitut har taget initiativ til at bringe Lux Europæ til København i efteråret 2002 under EU-formandskabet. Projektet ønskes afviklet fra den 15. september 2002 til den 5. januar 2003 (bilag 2).

Lux Europæ 2002 har indbudt en lys-kunstner fra hvert europæisk land til København. Såfremt projektets finansiering falder på plads, forventes omkring 25 europæiske kunstnere at udstille lys-kunstværker i København.

De samlede udgifter til Lux Europæ 2002 anslås til 8,75 mio. kr. Hertil kommer deltagerlandenes udgifter. Indeholdt i Lux Europæs budget er 5,6 mio. kr. til rejser og ophold for kunstnerne, forsikring, opstilling, tilslutning, drift (el) og nedtagning af kunstværkerne. Herudover budgetteres med en udgift til projektets sekretariat og kunstneriske ledelse på 1,9 mio. kr., og til kommunikation, bogudgivelse og indvielse påregnes en udgift på 1,1 mio. kr.

Projektet søges finansieret gennem EU's kultur 2000-program, nationale bidrag, sponsorater, danske fonde samt indtægter fra merchandise. Der er indgået bindende aftaler om 990.000 kr. i bidrag fra deltagerlandene. Herudover er der ikke p.t. givet yderligere tilsagn om tilskud. Der er ikke opnået støtte fra Kulturministeriet eller Kulturbro 2002.

Tidligere har Lux Europæ været afholdt i Edinburgh under det britiske formandskab i 1992. Under rådsmødet fyldte 35 kunstnere fra medlemslandene gadebilledet i Edinburgh med lysskulpturer. De samlede udgifter til projektet beløb sig til ca. 850.000 GBP, der blev finansieret ved tilskud fra Department of National Heritage, de enkelte medlemslande samt en lang række sponsorer.

Der er ikke på Kultur- og Fritidsudvalgets budget afsat midler til afholdelse af kulturprojekter i forbindelse med EU-formandskabet.

Da der er tale om et markant internationalt projekt i anledning af EU-formandskabet finder forvaltningen, at ansøgningen bør anbefales til et tilskud på 500.000 kr., såfremt det af Borgerrepræsentationen besluttes at anvende midler til aktiviteter i forbindelse med EU-formandskabet.

MILJØVURDERING

Der er ikke foretaget miljøvurdering.

ØKONOMI

Anbefalingen har ikke isoleret set økonomiske konsekvenser. Såfremt Borgerrepræsentationen beslutter at afsætte midler til EU-formandskabet, som foreslået, og anbefalingen følges, vil der kunne anvises midler på Økonomiudvalgets budget 2002 konto 6.51.1 Arrangementspuljen, jf. indstilling herom til Borgerrepræsentationen.

BILAG

1. Ansøgning af januar 2002 fra Det Danske Kultur Institut vedr. Lux Europæ 2002.

2. Projektbeskrivelse, Lux Europæ 2002, Januar 2002.

Ida Munk

/ Merete Evers

 

 

Til top