Mødedato: 18.04.2002, kl. 16:00

Partnerskab om idræt

Partnerskab om idræt

for mødet «MDAT» kl

Kultur- og Fritidsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 18. april 2002

 

27. Partnerskab om idræt

(KFU 175/2002)

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

at Kultur- og Fritidsudvalget igangsætter arbejdet med en samlet vision for forbedring af de københavnske idrætsanlæg under Københavns Idrætsanlæg.

 

RESUME

På Borgerrepræsentationens møde den 24. januar 2002 stillede Mona Heiberg, Lars Engberg og Finn Rudaizky (alle A) forslag om, at der udarbejdes en samlet vision for forbedring og udnyttelse af hvert af de københavnske idrætsanlæg under Københavns Idrætsanlæg - også kaldet "Partnerskab om Idræt" (BR 26/02).

Der skal i første omgang igangsættes udviklingsarbejde inden for to hovedanlæg i byen, Sundby Idrætspark og Valby Idrætspark. I visionen for de to anlæg skal mulighederne for følgende bl.a. indgå:

  • Flere midler
  • Forbedret koordinering mellem bredde og elite
  • Flere ideer
  • Bedre udnyttelse af udendørsarealer
  • Bedre udnyttelse af eksisterende indendørsarealer
  • En bred brugerkreds skal kunne bruge anlægget

Baggrunden for initiativet er dels forslag fra anlæggenes brugere, dels at Københavns Kommune står over for at skulle renovere en række af byens idrætsfaciliteter. Hertil kommer ønsket om en bedre udnyttelse af eksisterende idrætsanlæg.

Forslagsstillerne finder, at udviklingsarbejdet skal ske i samarbejde mellem anlæggenes brugere, relevante forvaltninger i Københavns Kommune, KI og private investorer.

Hensigten er, at "Partnerskab om Idræt" skal udbredes, hvis det viser sig, at de første udviklingsarbejder giver et løft til anlæggene, de enkelte idrætsgrene og klubberne.

Medlemsforslaget blev henvist til Kultur- og Fritidsudvalget med høring af Økonomiudvalget. På den baggrund foreslås det, at Kultur- og Fritidsudvalget igangsætter arbejdet.

Kultur- og Fritidsforvaltningen nedsætter en projektgruppe med deltagelse af relevante fagforvaltninger og KI. Kultur- og Fritidsudvalget vil efter sommerferien blive orienteret om status på arbejdet sammen med en redegørelse for den videre proces, herunder høring af Økonomiudvalget.

 

SAGSBESKRIVELSE

På Borgerrepræsentationens møde den 24. januar 2002 stillede Mona Heiberg, Lars Engberg og Finn Rudaizky (alle A) nedenstående forslag om bedre udnyttelse af de københavnske idrætsanlæg (BR 26/02).

Medlemsforslag

Socialdemokratiet (v/Mona Heiberg, Finn Rudaizky og Lars Engberg) stiller hermed forslag om, at der udarbejdes en samlet vision for forbedring og udnyttelse af hvert af de københavnske idrætsanlæg under Københavns Idrætsanlæg.

I første omgang igangsættes udviklingsarbejdet inden for følgende hovedanlæg i byen: Sundby Idrætspark og Valby Idrætspark. I visionen for de to anlæg skal mulighederne for følgende indgå:

  • Flere midler (kommunen, private, fonde evt. frasalg af ejendomme).
  • Forbedret koordinering mellem bredde og elite (samarbejde mellem alle klubber indenfor hvert enkelt idrætsanlæg).
  • Flere ideer (visioner for bedre og alternativ udnyttelse af eksisterende idrætsanlæg, eventuelt som bevægelsesklare områder).
  • Mere end idræt (naturlig tilknytning af institutioner som idrætsbørnehaver, idrætsfritidshjem, idrætsefterskoler og idrætsklubber).
  • Bedre udnyttelse af udendørsarealer (undersøgelse af mulighed for boligbyggeri, erhvervslokaler, hotel-, restaurations- og underholdningsvirksomhed, parkeringsanlæg).
  • Bedre udnyttelse af eksisterende indendørsarealer på diverse tilstødende institutioner, fx skoler).
  • En så bred brugerkreds skal kunne bruge anlægget (fx børn, unge, ældre, handicappede, firmaidræt, uorganiseret idræt).

Motivation:

Baggrunden for forslaget er, at mange klubber og brugere har stillet forslag til forbedringer af de idrætsanlæg, som de benytter. Forslagene til forbedringer går både i forhold til klubbernes folkelige og almennyttige idrætsarbejde og nogle klubbers professionelle engagement i idræt. På samme tid står Københavns Idrætsanlæg over for nogle store renoveringsarbejder på de forskellige idrætsanlæg i København. Endelig foregår der en bred debat om idræt i storbyen, herunder mulighederne for bedre udnyttelse af de eksisterende anlæg.

Proces

På baggrund af ovenstående foreslås det, at alle grupper indenfor hvert enkelt idrætsanlæg inviteres til at indgå i et samarbejde om udviklingen af det enkelte anlæg. Det vil sige idrætsforeningerne, flere af kommunens forvaltninger (primært Kultur- og Fritidsforvaltningen og Økonomiforvaltningen), Københavns Idrætsanlæg og private (fx fonde). Samarbejdet om hvert enkelt idrætsanlæg kan benævnes "partnerskab om idræt".

Udgangspunktet for arbejdet med "partnerskab om idræt" bliver udarbejdelsen af en vision for idrætsanlægget, som respekterer de enkelt idrætsklubbers særpræg. Visionen tager derfor udgangspunkt i den enighed, som der opnås mellem klubberne, KI og kommunen. I første omgang vil det være udarbejdelsen af en vision for Sundby Idrætspark og Valby Idrætspark.

Kultur- og Fritidsudvalget igangsætter arbejdet og fremlægger to delrapporter (et for hvert idrætsanlæg). Delrapporterne skal indeholde forslag til den konkrete videreudvikling af anlæggene, herunder finansieringsbehov- og forslag.

Efter sommerferien 2002 vil Kultur- og Fritidsudvalget blive orienteret om status på arbejdet. Kultur- og Fritidsudvalgets arbejde skal ske i forlængelse af Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning af 3. maj 2001 om udarbejdelse af en redegørelse af eliteidræt samt Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning den 25. oktober 2001 om udarbejdelse af en udviklingsplan for Københavns Kommunes idrætsfaciliteter.

"Partnerskab om idræt" udbredes, hvis det viser sig, at de første udviklingsarbejder giver det forventede løft til anlæggene, de enkelte idrætsgrene og – klubber."

Medlemsforslaget blev henvist til Kultur- og Fritidsudvalget med høring af Økonomiudvalget.

Forvaltningens bemærkninger

Udvikling og renovering af de københavnske idrætsanlæg har gennem en længere periode indtaget en central placering i den idrætspolitiske debat. Adskillige undersøgelser har i de seneste år dokumenteret, at Københavns Kommune er relativt underforsynet med idrætsfaciliteter, samt at de eksisterende faciliteter for en stor dels vedkommende er utidssvarende og trænger til renovering.

Da Københavns Kommune ikke kan løfte denne opgave alene, er der behov for en ny vision for udvikling og renovering af Københavns Kommunes idrætsfaciliteter.

I medlemsforslaget er der lagt op til nytænkning på området. Forslagets fokusering på idéen om "Partnerskab om idræt" åbner op for en ny type samarbejde mellem brugerne af idrætsanlæggene, KI, fagforvaltninger i Københavns Kommune og private investorer. Partnerskabsidéen lægger samtidig op til større brug af alternativ finansiering på idrætsområdet. Muligheden for privat erhvervsmæssig udnyttelse af udenomsarealerne i forbindelse med større sammenhængende idrætsområder i byen skal derfor overvejes som en supplerende finansieringskilde i forbindelse med renovering og udvikling af idrætsfaciliteterne.

På den baggrund indstilles det, at Kultur- og Fritidsudvalget igangsætter arbejdet i overensstemmelse med det stillede medlemsforslag.

Kultur- og Fritidsforvaltningen nedsætter en projektgruppe med deltagelse af relevante fagforvaltninger og KI. Kultur- og Fritidsudvalget vil efter sommerferien blive orienteret om status på arbejdet sammen en redegørelse for den videre proces. Det vil samtidig blive indstillet, at Kultur- og Fritidsudvalget sender status og redegørelse for den videre proces til høring i Økonomiudvalget.

Arbejdet vil i første omgang koncentrere sig om visioner for Sundby Idrætspark og Valby Idrætspark, mens andre af byens idrætsanlæg vil blive inddraget, såfremt de første udviklingsarbejder giver positive resultater.

MILJØVURDERING

Forslaget har ingen væsentlige miljømæssige konsekvenser

ØKONOMI

Forslaget har ingen økonomiske konsekvenser

BILAG

1. Beslutningsforslag af 24. januar 2002 (BR 26/02)

Olga Brüniche-Olsen

/ Pernille Vange

 

 

Til top