Mødedato: 18.04.2002, kl. 16:00

Redegørelse om "Eliteidrættens vilkår i Københavns Kommune"

Redegørelse om "Eliteidrættens vilkår i Københavns Kommune"

for mødet «MDAT» kl

Kultur- og Fritidsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 18. april 2002

 

19. Redegørelse om "Eliteidrættens vilkår i Københavns Kommune"

(KFU 174/2002)

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsudvalget indstiller,

at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter vedlagte redegørelse "Eliteidrættens vilkår i Københavns Kommune"

at Kultur- og Fritidsudvalget sender redegørelsen i høring i overensstemmelse med vedlagte liste

at høringsfristen fastsættes til seks uger, hvorefter redegørelsen med høringssvar forelægges Kultur- og Fritidsudvalget og Borgerrepræsentationen til endelig behandling.

 

RESUME

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede den 3. maj 2001 (KFU 169/2001) at pålægge Kultur- og Fritidsforvaltningen i samarbejde med Økonomiforvaltningen at igangsætte arbejdet med en redegørelse om eliteidræt i Københavns Kommune.

Redegørelsen indeholder bl.a. en undersøgelse af 30 københavnske eliteklubber, der tilsammen har knap 14.000 medlemmer, hvoraf ca. 300 kan betragtes som eliteudøvere. Undersøgelsen viser, at der blandt andet er behov for øget træningstid til eliten, bedre opvisningsfaciliteter og klublokaler.

Med afsæt i eliteklubbernes ønsker samt de eksisterende udbygningsplaner for kommunens/KI's idrætsanlæg peger rapporten på følgende forslag til nye faciliteter:

Indendørs haller: Opførelse af en storhal med plads til 10.000 tilskuere samt 3 elitecentre med hver en tilskuerkapacitet på 2-.3.000

Fodboldstations: Opførelse af et superligastadion med en tilskuerkapacitet på ca. 10.000 samt på sigt opgradering af 3 lokalt forankrede stadions med plads op til 6.000 tilskuere.

Svømmestadion: Etablering af et 50 m overdækket konkurrencebassin.

Finansiering af de foreslåede nye idrætsanlæg vil belaste Københavns Kommunes økonomi i en sådan grad, at det synes urealistisk at opføre anlæggene alene for kommunale midler. I redegørelsen peges der på mulige alternative finansieringsmodeller for fremtidige idrætsanlæg. De modeller, det anbefales at arbejde videre med, er frasalgs-modellen, fonds-modellen og Silkeborg-modellen.

Redegørelsen foreslår endvidere, at der oprettes et Team Copenhagen. Ud over at øge samspillet mellem erhvervslivet og idrætslivet, får Team Copenhagen til opgave at varetage andre eliterelaterede funktioner. Endelig foreslås det, at Københavns Kommune indleder en dialog med Team Danmark omkring træningscentre for eliten, benævnt "kraftcentre".

I redegørelsen opstilles et forslag til handlingsplan for eliteidrætsområdet, der indeholder følgende elementer:

    • "Partnerskab om idræt" igangsættes som et bærende princip for udvikling af idrætsanlæg i Københavns Kommune. Eliteredegørelsens forslag til finansieringsmodeller indgår i dette arbejde
    • Udarbejdelse af forslag til oprettelse af Team Copenhagen med virkning fra 1. januar 2003
    • Etablering af dialog med Team Danmark
    • Afholdelse af "Eliteidrætskonference"
    • Forslag til kortsigtede og langsigtede forbedringer for den del af eliten, der ikke er omfattet af partnerskabsaftaler.
    • Fremlæggelse af en samlet eliteidrætspolitik for Københavns Kommune.

Redegørelsen sendes i høring i overensstemmelse med vedlagte liste. Høringsfristen fastsættes til seks uger.

 

SAGSBESKRIVELSE

På Borgerrepræsentationens møde den 29. marts 2001 blev der stillet forslag om, at der skulle udarbejdes en redegørelse om den københavnske idrætselite (BR 133/01).

Medlemsforslaget fra Mona Heiberg, Lars Engberg og Finn Rudaizky blev, uden forudgående forhandling, henvist til Kultur- og Fritidsudvalget (bilag 1)

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede den 3. maj 2001 (KFU 169/2001) at pålægge Kultur- og Fritidsforvaltningen, i samarbejde med Økonomiforvaltningen, at igangsætte arbejdet med en eliteredegørelse i overensstemmelse med det i Borgerrepræsentationen foreslåede kommissorium. Sammenfattende er det overordnede mål med redegørelsen:

  • at få klarlagt vilkårene for den københavnske eliteidræt
  • at beskrive mulighederne for, blandt andet gennem samarbejde med det private erhvervsliv, at forbedre faciliteter og vilkår for eliteidrætsudøvere
  • at opstille en handlingsplan for det videre forløb

***

Nedenfor resummeres redegørelsens overordnede indhold, konklusioner og forslag til handlingsplan:

Eliteklubberne

Den københavnske eliteidræt opnår danske og internationale mesterskaber inden for en lang række mindre idrætsgrene. Derimod har de store traditionelle holdidrætter vanskeligere ved at gøre sig gældende, såvel nationalt som internationalt.

I januar 2002 blev der gennemført en undersøgelse blandt 30 københavnske eliteklubber, der tilsammen har knap 14.000 medlemmer, hvoraf ca. 300 kan betragtes som eliteudøvere. De københavnske eliteklubber er typisk traditionelle frivillige idrætsforeninger, hvor børne- og ungdomsarbejdet har høj prioritet. Klubbernes ambition er selv at opfostre de kommende eliteudøvere. Den bagvedliggende antagelse er, at man opnår de bedste resultater, når klubben udgør en helhed. Derfor var et af de højest prioriterede ønsker bedre klublokaler, således at hver klub har sit eget sted, hvor alle medlemmer kan mødes - uanset niveau.

Anlæg til træning og konkurrence

Sammenlignet med landets andre store kommuner er København underforsynet med idrætsanlæg. For at maksimere anvendelsen af opvisnings- og konkurrencefaciliteterne foreslås det, at de fremtidige idrætsanlæg gøres så fleksible som muligt.

Uanset hvor fleksibelt en facilitet indrettes, er elitens ønsker til opvisnings- og turneringsanlæg forbundet med store anlægsudgifter. Derfor bør det nøje overvejes, hvilke anlæg der skal prioriteres, og hvor anlæggene skal placeres. Med afsæt i eliteklubbernes ønsker samt de eksisterende udbygningsplaner for kommunens/KI's idrætsanlæg peger rapporten på følgende forslag til nye faciliteter:

  • 1 indendørs multihal med plads til 10.000 tilskuere. Det kan fx være ved Østerbro Stadion, men Ørestad er også en mulighed. Anlægsudgifter: minimum 200 mio. kr.
  • 3 lokalt forankrede idrætshaller med plads til 2-3.000 tilskuere. Hallerne foreslås placeret ved henholdsvis Sundbyøsterhallen, Ryparkens Idrætsanlæg og Bavnehøjhallen. Anlægsudgifter: ca. 40 mio. kr. pr. hal.
  • 1 overdækket 50 m svømmebassin, fx som en overdækning af Bellahøj Friluftsbassin. Anlægsudgifter: minimum 125 mio. kr.
  • 1 stadion på superliganiveau med plads til 10.000 tilskuere. Dette stadion placeres i Valby Idrætspark. Anlægsudgifter: ca. 250 mio. kr.
  • Opgradering af 3 eksisterende lokale stadions til 1. divisionsniveau med en tilskuerkapacitet op til 6.000. Disse stadions er Sundby Idrætspark, Østerbro Stadion og Tingbjerg/Vanløse. Anlægsudgifter: ca. 50 mio. kr. pr. stadion.

På fodboldområdet har opførelse af et superligastadion første prioritet. Placeringen i Valby Idrætspark er valgt ud fra den eksisterende infrastruktur og anlæggets størrelse.

Finansiering

Finansiering af de foreslåede nye idrætsanlæg vil belaste Københavns Kommunes økonomi i en sådan grad, at det synes urealistisk at opføre anlæggene alene for kommunale midler. I redegørelsen peges der på mulige alternative finansieringsmodeller for fremtidige idrætsanlæg. De modeller, det anbefales at arbejde videre med, er frasalgs-modellen, fonds-modellen og Silkeborg-modellen. I sidstnævnte model har Silkeborg Idræts Forenings Fodbold Support A/S bygget en tribune på det kommunale stadion for 27 mio.kr. Samtidig indgår parterne en aftale om foreningens brugsret af stadion. Aftalen løber i 30 år og er vederlagsfri for foreningen. Det er anslået, at den årlige lejeværdi beløber sig til ca. 1 mio.kr. Til gengæld tilfalder den privatfinansierede tribune Silkeborg Kommune ved periodens udløb.

Herudover anbefales det, at "partnerskab om idræt" igangsættes som et bærende princip for udvikling af idrætsanlæg i Københavns Kommune.

Team Copenhagen og Team Danmark

Samspillet mellem eliteidræt og erhvervsliv har tidligere været genstand for interesse. I den forbindelse er etablering af et Team Copenhagen blevet nævnt. De københavnske eliteklubber bakker op om denne idé. Samtidig ser klubberne gerne, at Team Copenhagen, ud over at formidle sponsorkontakt, tillægges en række funktioner, der har til formål at forbedre den samlede eliteidræts vilkår i København.

Et samarbejde med Team Danmark vil give udviklingsmuligheder for den københavnske eliteidræt. Det kunne fx være omkring etableringen af "kraftcentre", der danner en slags "spirekasse" for Team Danmarks elitecentre. Kraftcentrene er forankret i en eliteklub og etableres i et samarbejde mellem klub, specialforbund, Team Danmark og eventuelt kommunen.

Handlingsplan

Rapporten indeholder en handlingsplan, med forslag til initiativer på eliteidrætsområdet, der skal gennemføres og/eller igangsættes inden udgangen af 2002. Handlingsplanen indeholder følgende elementer:

    • "Partnerskab om idræt" igangsættes som et bærende princip for udvikling af idrætsanlæg i Københavns Kommune. Eliteredegørelsens forslag til finansieringsmodeller indgår i dette arbejde
    • Udarbejdelse af forslag til oprettelse af Team Copenhagen med virkning fra 1. januar 2003
    • Etablering af dialog med Team Danmark omkring samarbejde på eliteområdet.
    • Afholdelse af "Eliteidrætskonference"
    • Forslag til kortsigtede og langsigtede forbedringer for den del af eliten, der ikke er omfattet af partnerskabsaftaler.
    • Fremlæggelse af en samlet eliteidrætspolitik for Københavns Kommune.

Redegørelsen er udarbejdet af Økonomiforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen i samarbejde med KI og DIF's Københavnerudvalg.

Tidsplan

Der vil blive forelagt en tidsplan for handlingsplanens gennemførelse i forbindelse med indstillingen efter høringssvarene, jf. nedenfor.

***

 

Høring

Det foreslås, at Kultur- og Fritidsudvalget efter drøftelsen sender redegørelsen om "Eliteidrættens vilkår i Københavns Kommune" til høring i overensstemmelse med listen i bilag 3. Høringsfristen fastsættes til seks uger, hvorefter redegørelsen med høringssvarene forelægges Kultur- og Fritidsudvalget og Borgerrepræsentationen til endelig behandling.

MILJØVURDERING

Indstillingen har ingen miljømæssige konsekvenser.

ØKONOMI

Indstillingen har ingen selvstændige økonomiske konsekvenser.

BILAG

  1. Kommissoriet til eliteredegørelsen (BR 113/01)
  2. Redegørelsen "Eliteidrættens vilkår i Københavns Kommune"
  3. Liste over høringsparter

Olga Brüniche-Olsen

/ Pernille Vange

 

 

Til top