Henvisning til Overførselssagen 2021/2022: renovering og modernisering af Kulturhuset Indre By
Borgerrepræsentationen afsatte i Overførselssagen 2020/2021 en screeningsbevilling på 0,2 mio. kr. til at afdække, hvordan behovet for renovering, modernisering og opdatering af Kulturhuset Indre By bedst løses. Kulturhuset har til huse i en ældre remise i Indre By. Huset er 1.270 m2 og er klassificeret som bevaringsværdigt. Kulturhuset Indre By indeholder to bevægelsessale, en teatersal, en forhal med cafe og lydstudie samt to mødelokaler. Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til, hvorvidt en planlægningsbevilling til renovering og modernisering af Kulturhuset Indre By skal henvises til Overførselssagen 2021/2022.
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at Kultur- og Fritidsudvalget henviser en planlægningsbevilling til renovering og modernisering af Kulturhuset Indre By til Overførselssagen 2021/2022.
Problemstilling
Borgerrepræsentationen afsatte i Overførselssagen 2020/2021 en screeningsbevilling på 0,2 mio. kr. til at afdække, hvordan behovet for renovering, modernisering og opdatering af Kulturhuset Indre By bedst løses.
Med udgangspunkt i screeningen foreslår Kultur- og Fritidsforvaltningen, at der henvises en planlægningsbevilling til det videre arbejde til forhandlingerne om Overførselssagen 2021/2022.
Løsning
Kulturhuset Indre By arbejder hen mod at skabe en bæredygtig profil, og der arbejdes derfor med aktiviteter og partnerskaber særligt med fokus på bæredygtighed.
En renovering og modernisering af Kulturhuset Indre By skal være med til at øge brugsværdien af huset samt øge trygheden på pladsen foran kulturhuset og derved give mulighed for at tiltrække og imødekomme flere brugere. Kultur- og Fritidsforvaltningen er allerede i gang med at renovere køkkenet, og foreningen Nordic Community forpagter cafeen i en forsøgsordning i et år efter færdiggørelsen af renoveringen.
Screening
Screeningen er gennemført i dialog med bl.a. følgegruppen for Kulturhuset Indre By, som består af repræsentanter fra lokaludvalget og husets nuværende og potentielle brugere.
Screeningen har vist, at Kulturhuset Indre By er nedslidt, og der er behov for en indvendig renovering af hele bygningen. Samtidig er bygningen uhensigtsmæssigt indrettet, og der mangler åbenhed og gennemsigtighed mellem de aktiviteter, som foregår inde i kulturhuset og aktiviteterne ude på pladsen foran kulturhuset.
Med en planlægningsbevilling vil der kunne ses på indretning og et bedre flow i huset, så der sikres en større belægning og udnyttelse. Det kan eksempelvis ske ved, at huset indrettes på en ny måde, og der arbejdes med multifunktionelle løsninger. Muligheden for at åbne facaden op og derved skabe transparens imellem ude og inde vil også blive undersøgt som en del af planlægningsfasen.
Der er desuden et ønske om flere funktioner på pladsen foran kulturhuset, bl.a. indretning til ophold i dagtimerne, bedre belysning og begrønning som en tilføjelse til det eksisterende udeareal. Dette vil blive undersøgt i planlægningsfasen i samarbejde med Teknik- og Miljøforvaltningen.
Byggeri København estimerer foreløbigt, at en samlet renovering og modernisering vil koste i størrelsesorden 30-45 mio. kr. Københavns Ejendomme og Indkøb (KEID) estimerer foreløbigt, at udgifter til udelukkende genopretning af udtjente bygningsdele beløber sig til 2,5-4 mio. kr., som kan finansieres via styringsmodellen for vedligehold, så der ikke skal bevilges nye penge. Estimatet kræver yderligere undersøgelser for at konkretiseres. Dette er vedligehold, der kun opretholder bygningens eksisterende funktion. En udsættelse af renovering og modernisering forventes ikke at medføre risiko for driftsstop.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, vil forvaltningen udarbejde et budgetnotat, der kan indgå i forhandlingerne om Overførselssagen 2021/2022.
Mette Touborg
/ Mads Kamp Hansen
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 18. januar 2022:
Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen.
Leder af Byudvikling Kim Natour Svendsen deltog under punktets behandling.