Mødedato: 18.01.2022, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Hjælpepakke til det københavnske kultur- og fritidsliv som følge af Covid-19 krisen

Kultur- og Fritidsudvalget har gennem 2020 og 2021 dels af budgetmidler og dels af udvalgets disponible midler anvendt penge til særlige indsatser til kultur- og fritidsaktørerne i København. Herudover har det - når lovgivningen har tilladt det - været muligt, at kultur- og fritidsaktørerne har kunnet opretholde deres tilskud, selvom de har været nedlukket eller ikke har gennemført aktiviteter som forudsat i aftalerne med dem. Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til en fornyelse af initiativer i hjælpepakken, der blev vedtaget i 2020 til det københavnske kultur- og fritidsliv som følge af Covid-19 krisen for 2022.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at der ikke reduceres i tilskud til aktører på kultur- og fritidsområdet, selvom aktiviteter i perioden 10. december 2021 til 1. juli 2022 ændres, indskrænkes eller aflyses som følge af Covid-19 krisen og medfølgende restriktioner.
  2. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at den kommunale del af honorarstøtten kan udbetales til musikere, hvis en koncert aflyses på grund af restriktioner.

Problemstilling

Covid-19 krisen fortsætter, og i december 2021 blev kultur- og fritidslivet igen pålagt restriktioner og lukninger. Dette fortsætter i 2022, hvilket kan påvirke tilskudsmodtageres mulighed for at efterleve aktivitetsmål for 2022. De økonomiske konsekvenser ved manglende målopfyldelse kan afhjælpes med en fornyelse af aftalen (hjælpepakken) om, at kulturaktører der modtager tilskud ikke reduceres i tilskud, selvom aktiviteter ændres, indskrænkes eller aflyses som følge af Covid-19 krisen.

Det indgik som en del af hjælpepakken, at den kommunale del af honorarstøtten kan udbetales til musikere, hvis en koncert aflyses på grund af restriktioner.

Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til, om hjælpepakken skal genindføres med virkning fra den 1. december 2021.

Løsning

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte den 31. marts 2020 en hjælpepakke til det københavnske kultur- og fritidsliv som følge af Covid-19 krisen. Som en del af hjælpepakken blev det besluttet, at der ikke reduceres i tilskud på kultur- og fritidsområdet, selvom aktiviteter indskrænkes eller aflyses som følge af Covid-19 krisen. Den vedtagne hjælpepakke omhandler tilskud for 2020. Hjælpepakken blev forlænget senest den 14. april 2021, med fortsat virkning til den 30. september 2021.

I december 2021 blev der igen indført restriktioner for at bremse smitten med corona. De medfølgende restriktioner påvirker tilskudsmodtageres aktiviteter og økonomi i 2021 og 2022. Modtagere af driftstilskud er særligt udsatte, da de har løbende driftsomkostninger og er underlagt krav om et jævnt aktivitetsniveau over året. Selv få måneder med restriktioner vil derfor påvirke tilskudsmodtageres mulighed for at leve op til aktivitetskravene for 2022.

Modtagere af driftstilskud går desuden ind i 2022 med en udfordret økonomi som følge af Covid-19 krisen. En fornyelse af beslutningen om, at der ikke reduceres i tilskud på kultur- og fritidsområdet, selvom aktiviteter indskrænkes eller aflyses som følge af restriktioner eller forsigtighed, vil give tilskudsmodtagerne en tiltrængt sikkerhed for den videre drift.

En fornyelse indebærer, at tilskudsmodtagerne, selvom aktiviteter indskrænkes, ændres eller aflyses som følge af Covid-19 krisen, kan anvende det tildelte tilskud inden for betingelserne for bevillingen i øvrigt. Tilskudsmodtagere har en grundlæggende forpligtelse til at minimere tab, men opfordres samtidig til fortsat planlægning af aktiviteter og betaling af kunstnere og regninger, for på den måde at begrænse konsekvenserne af Covid-19 krisen og forberede en fuld genåbning af samfundet.

Tilskudsmodtagere skal aflægge regnskab for udgifterne på de vilkår, der er beskrevet i tilskudsaftalen. Nogle tilskudsmodtagere er omfattet af statslige kompensationsordninger i forbindelse med Covid-19 krisen. Eventuel statslig kompensation skal fremgå ved regnskabsaflæggelse, så forvaltningen kan føre tilsyn med, at tilskudsmodtager ikke modtager dobbelt kompensation for udgifter.

Hjælpepakken vedrører også tilskud givet i medfør af folkeoplysningsloven, såfremt Folkeoplysningsudvalget godkender dette.

Vedrørende honorarstøtte

Et bredt flertal af Folketingets partier besluttede med aftale af 9. december 2021 en række generelle kompensationsordninger for kulturlivet, herunder en øget sikring af aflønningen af kunstnere. Arrangører opfordres til at ”stå ved indgåede kontrakter med kunstnere på arrangementer i arrangørordningen. Arrangøren kan derfor ansøge på baggrund af kontrakter med kunstnere, som indeholder nye annulleringsbestemmelser om aflysning. Dette vil også gælde for ordningen for mindre spillesteder. Formålet er at kompensere kontrakten med kunstnerne i henhold til kompensationstrappen. Der tages forbehold for statsstøttegodkendelsen heraf”.

Aftalen har forskellige konsekvenser, alt efter hvilket spillestedsområde der er tale om.

Private spillesteder

De private spillesteder kan nu søge de statslige kompensationsordninger uden at behøve at annullere kontrakter og kan derved opretholde deres kontraktlige forpligtelse over for kunsterne og aflønne dem, uanset om arrangementet aflyses på grund af coronarestriktioner.

Kommunale spillesteder

Kommunale spillesteder kan ikke søge statens kompensationsordninger, men kan få dækket et eventuelt underskud som følge af coronarestriktioner gennem den kommunale kompensationsordning. Et spillested som f.eks. Stairway i Vanløse vil derfor kunne opretholde de kontraktlige forpligtelser overfor kunstnerne og indmelde underskuddet som corona-udgift.

Honorarstøtte

Kultur- og Fritidsforvaltningen har den 21. december 2021 været i dialog med Slots- og Kulturstyrelsen om, hvorvidt honorarstøtten er omfattet af aftaleteksten af 9. december 2021 for så vidt gælder kompensationsordninger.

Styrelsen har oplyst, at det endnu er uafklaret, om honorarstøtten er omfattet, idet der foreligger en række juridiske problemstillinger. Kultur- og Fritidsudvalget orienteres, så snart svaret foreligger.

Kultur- og Fritidsudvalget har tidligere besluttet, at den kommunale del af honorarstøtten kan udbetales til musikere, hvis en koncert aflyses på grund af restriktioner. Denne aftale ophørte den 30. september 2021.

En fornyelse af hjælpepakken vil betyde, at spillesteder fortsat kan udbetale honorarstøtte til de kunstnere, de har indgået aftaler med. Derved holdes hånden også under de københavnske kunstnere, der står til at få aflyst stribevis af honorarlønnede jobs som følge af coronarestriktioner.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Kultur- og Fritidsforvaltningen orienterer berørte tilskudsmodtagere i overensstemmelse med Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning.

 

Mette Touborg

 

                                                                 / Mads Kamp Hansen

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 18. januar 2022:

Dagsordenens punkt 4 og punkt 5 blev behandlet under et.

Kultur- og Fritidsudvalget drøftede medlemsforslaget (punkt 4).

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen i forhold til punkt 5.

Forvaltningen blev anmodet om, på baggrund af udvalgets drøftelser og tilkendegivelser, at udarbejde et budgetnotat til Overførselssagen 2021/2022 om en ”Corona-pulje”, bl.a. målrettet udøvende kunstneres aktiviteter.

Tilskudschef Merete Evers Dewilde, kontorchef Nanna Bugge og kontorchef Marianne Kruckow deltog under punktets behandling.

Til top