Mødedato: 18.01.2022, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Henvisning til Overførselssagen 2021/2022: renovering og modernisering af faciliteter på Kløvermarkens Idrætsanlæg

Se alle bilag

Omklædnings- og klubfaciliteterne på Kløvermarkens Idrætsanlæg er nedslidte, og faciliteterne sættes under pres af et stigende antal medlemmer i klubberne på Kløvermarken. Der er derfor i de senere år flere gange set på mulighederne for opgradering af faciliteterne. Med Overførselssagen 2020/2021 blev der afsat en screeningsbevilling på 0,2 mio. kr. til afklaring af behov, ønsker og muligheder for udvikling af klubhus- og omklædningsfaciliteter på Kløvermarkens Idrætsanlæg. Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til, hvorvidt finansiering af en planlægningsbevilling til renovering og modernisering af faciliteter på Kløvermarkens Idrætsanlæg skal henvises til forhandlingerne om Overførselssagen 2021/2022, herunder vælge om et eller flere af scenarierne skal indgå i forhandlingerne.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget henviser finansiering af en planlægningsbevilling til renovering og modernisering af faciliteter på Kløvermarkens Idrætsanlæg til forhandlingerne om Overførselssagen 2021/2022.

Problemstilling

Omklædnings- og klubfaciliteterne på Kløvermarkens Idrætsanlæg er nedslidte, og faciliteterne sættes under pres af et stigende antal medlemmer i klubberne på Kløvermarken.

Med Overførselssagen 2020/2021 blev der afsat en screeningsbevilling på 0,2 mio. kr. til afklaring af behov, ønsker og muligheder for udvikling af klubhus- og omklædningsfaciliteter på Kløvermarkens Idrætsanlæg.

Med udgangspunkt i screeningen foreslår Kultur- og Fritidsforvaltningen, at der henvises en planlægningsbevilling for det videre arbejde til forhandlingerne om Overførselssagen 2021/2022.

Løsning

Kultur- og Fritidsforvaltningen har nu i dialog med foreningerne på Kløvermarkens Idrætsanlæg udarbejdet en plan for renovering og modernisering af faciliteterne på Kløvermarkens Idrætsanlæg (bilag 1). Arbejdet har taget afsæt i de ønsker og behov, som fremgik af det ideoplæg til en helhedsplan, som klubberne på Kløvermarken i samarbejde med Amager Øst Lokaludvalg fik udarbejdet i 2017 (bilag 2). Klubberne har på denne baggrund prioriteret i de ønsker og behov, som fremgik af den allerede udarbejdede helhedsplan.

Dialog med klubberne på Kløvermarken

I prioriteringen af, hvilke faciliteter som er vigtigst, gav klubberne udtryk for, at klubfaciliter, bedre omklædningsrum, bedre belysning, opholdsarealer og café er essentielle. Derudover er der et stort ønske om at få etableret en 11-mands kunstgræsbane/opvisningsbane samt en idrætshal. 

Planens indhold

På baggrund af ønskerne fra klubberne er der udarbejdet en plan med tre scenarier for et videre arbejde med udvikling af Kløvermarkens Idrætsanlæg. I alle tre scenarier rives de ældste af de eksisterende omklædningsrum ned, og der etableres nye omklædningsbygninger. Derudover rives den eksisterende materialegård og nogle af de eksisterende klubhuse ned og genetableres. Målet i alle tre scenarier er at fastholde antallet af kvadratmeter til omklædning i de nye omklædningsbygninger. Derfor er der den samme mængde omklædningsfaciliteter i de tre scenarier.

Da der endnu ikke er gennemført en planlægningsfase for byggeriet, er plandisponeringen i de tre scenarier foreløbige. Scenarierne har til formål at fastsætte et kvadratmeterbehov forud for en planlægningsfase.

Arbejdet med renovering og modernisering af faciliteter på Kløvermarken vil i en eventuel planlægningsfase skulle koordineres med etableringen af Ketsjersportens Hus.

Scenarie 1

Udover omklædningsfaciliteter indeholder scenarie 1 også klublokaler, en klublounge, en café, et lokale til vægtløfterklubben AK Thor samt et mindre boldspils- og træningsområde på arealet omkring det nye klubhus.

Udover de nedslidte faciliteter, som rives ned og genetableres, vil scenariet bidrage med følgende ny idrætskapacitet: et mindre boldspils- og træningsområde.

Det skønnes, at anlægsudgifterne til scenarie 1 vil være i omegnen af 80-90 mio. kr. Heraf skønnes i omegnen af 5 mio. kr. at gå til ny idrætskapacitet.

Scenarie 2

Scenarie 2 indeholder de samme faciliteter som i scenarie 1. Derudover er der tilføjet en bygning med en række klublokaler samt en 11-mands kunstgræsbane.

Udover de nedslidte faciliteter, som rives ned og genetableres, vil scenariet bidrage med følgende ny idrætskapacitet: et mindre boldspils- og træningsområde, en 11-mands kunstgræsbane samt flere klublokaler end tilfældet er i dag.

Det skønnes, at anlægsudgifterne til scenarie 2 vil være i omegnen af 110-130 mio. kr. Heraf skønnes i omegnen af 40 mio. kr. at gå til ny idrætskapacitet.

Scenarie 3

Scenarie 3 indeholder de samme faciliteter som i scenarie 2. Derudover er der tilføjet en idrætshal. Kunstgræsbanen fra scenarie 2 er i scenarie 3 opgraderet til en opvisningsbane med tilskuerpladser.

Udover de nedslidte faciliteter, som rives ned og genetableres, vil scenariet, som det ser ud nu, bidrage med følgende ny idrætskapacitet: boldspils- og træningsområde, en opvisningsbane, en idrætshal samt flere klublokaler end tilfældet er i dag.

Det skønnes, at anlægsudgifterne til scenarie 3 vil være i omegnen af 150-170 mio. kr. Heraf skønnes i omegnen af 80 mio. kr. at gå til ny idrætskapacitet.

Dialog med fredningsmyndighederne

Der skal søges om dispensation for at kunne bygge inden for fortidsmindebeskyttelseslinjen, som dele af Kløvermarken er omfattet af. Kultur- og Fritidsforvaltningen har været i dialog med Teknik- og Miljøforvaltningen, som er myndighed på området. Forvaltningen er umiddelbart positiv over for placeringen af bygninger inden for fortidsmindebeskyttelseslinjen som erstatning for eksisterende bebyggelse, såfremt bygninger, som vist, opføres med samme volumen/højde og ikke tættere på Kløvermarksvej end den eksisterende bebyggelse.

Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at det ikke vil være muligt at opføre nye hegn, jordvold eller tilskuertribuner inden for beskyttelseslinjen, hvilket har betydning for, hvor der kan placeres en opvisningsbane. Den endelige placering og udformning af en opvisningsbane, vil skulle afklares i løbet af en eventuel planlægningsfase. 

Teknik- og Miljøforvaltningen oplyser desuden, at en dispensation kan påklages til Miljø- og Fødevareklagenævnet. En klage har opsættende virkning og dermed betydning for den videre tidsplan. Hvis klagenævnet giver klageren medhold, kan projektet ikke gennemføres.

Projektområdet for de tre scenarier er derudover omfattet af en fredning som har til formål ”at sikre området som rekreativt område og at bevare udsigten fra Prags Boulevard øst for Strandlodsvej og fra Raffinaderivej mod Københavns tårne og spir.” Såfremt projektet kan udføres uden, at der sker forringelse af fredningens nævnte udsigt, vurderer Københavns Kommune som Fredningstilsyn, at projektet ikke kræver en dispensation fra fredningen.

Projektet skal vurderes igen senere i planlægningsfasen, når bl.a. bygningshøjde, planteplaner og terrænændringer er mere detaljeret beskrevet.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, vil forvaltningen udarbejde et budgetnotat, der kan indgå i forhandlingerne om Overførselssagen 2021/2022.

Mette Touborg

  /Mads Kamp Hansen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 18. januar 2022:

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen.

Leder af Byudvikling Kim Natour Svendsen deltog under punktets behandling.

Til top