Ændring af aftalegrundlag for Pumpehuset
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter modeller for ændring af aftalegrundlaget for Pumpehuset.
Problemstilling
Den eksisterende aftale med Fonden Pumpehuset løber frem til og med 2024. En gennemgang af aftalekomplekset har nødvendiggjort en ændring af aftalerne for så vidt angår den del af aftalerne, der omhandler den kommercielle virksomhed.
Pumpehuset har i dag en kulturaftale, en brugsaftale med huslejefritagelse og en driftsaftale. Aftalerne kan ikke opsiges ensidigt af Københavns Kommune.
Det oprindelige aftalegrundlag med Pumpehuset er indgået i 2011 og senest revideret i 2017 for en periode frem til og med 2024.
Løsning
Før 2011 varetog kommunen selv driften af Pumpehuset. Med overdragelse af driften til Fonden Pumpehuset var det ønsket at udvikle stedet både kunstnerisk og forretningsmæssigt, herunder at optimere de fysiske rammer for at drive spillested på adressen.
Københavns Kommune har siden 2011 givet tilskud til spillestedet i form af både et direkte driftstilskud og en huslejefritagelse. Hensigten har været at opbygge en veldreven kulturinstitution sammen med en privat partner, som over tid kunne blive selvfinansierende. Samarbejdsmodellen skal ses i lyset af, at det særligt i årene lige efter finanskrisen var særdeles vanskeligt at skabe overskud ved spillestedsdrift.
Dette afspejler sig i den seneste aftale fra 2017 ved en gradvis nedtrapning af det direkte kulturtilskud, således at der fra og med 2021 alene ydes tilskud i form af huslejefritagelse.
Fonden Pumpehuset har udlagt den daglige drift af spillestedet til Aktieselskabet Pumpehuset a/s. Aktieselskabets drift af stedet har udviklet sig positivt, og er udtryk for en veldreven forretning - særligt i de seneste år (2017-2019).
Driften har, udover en opfyldelse af den kommunale kulturaftale, skabt mulighed for yderligere koncerter, investeringer i bygningen, opbygning af egenkapital samt udlodning af midler.
En oversigt over direkte driftstilskud, udviklingen i aktieselskabets egenkapital og de foretagne udlodninger, således som det fremgår af selskabets årsregnskaber, fremgår af bilag 1 (fortroligt).
Det nuværende aftalekompleks med Fonden Pumpehuset er ikke tilstrækkeligt i forhold til at sikre hjemmelsgrundlaget for tilskud og huslejefritagelse.
Kommunen er derfor forpligtet til at søge aftalegrundlaget ændret for den del, som vedrører den kommercielle virksomhed. En uændret fortsættelse af de nuværende aftaler er ikke i overensstemmelse med forretningscirkulæret for ydelse af tilskud i Københavns Kommune.
Kulturaftalen samt tilskud i form af huslejefritagelse for selve Fonden Pumpehuset kan opretholdes frem til og med 2024, såfremt der indgås en aftale om betaling af fremlejeafgift for den del, som vedrører den kommercielle aktivitet.
I de indledende drøftelser mellem Kultur- og Fritidsforvaltningen og Pumpehuset har Pumpehuset udtrykt ønske om, at der alternativt undersøges muligheden for indgåelse af en erhvervslejeaftale og/eller en aftale med længere råderet over bygningen.
Mulige nye aftalemodeller
Ifølge huslejemodellen og forretningscirkulæret for tilskudsforvaltninger er der to mulige modeller for en ny aftale med Pumpehuset om brug af faciliteterne i Studiestræde 54. Begge modeller har hjemmel i kommunalfuldmagtsreglerne:
1. En fortsat brugsaftale med huslejefritagelse med fremleje af kommerciel aktivitet
2. En erhvervslejeaftale mellem KEID og Pumpehuset:
- a. med videreførelse af nuværende kulturaftale med Kultur- og Fritidsforvaltningen frem til og med 2024.
- b. med indgåelse af ny kulturaftale med Kultur- og Fritidsforvaltningen, som i bredere termer definerer det kunstneriske kulturudbud i huset, så længe erhvervslejeaftalen løber.
Model 1 - Brugsaftale med fremleje af kommerciel aktivitet
Model 2 - Konvertering til erhvervslejekontrakt
Fonden Pumpehusets tiltrædelse af en fornyet kulturaftale vil være en forudsætning for forvaltningens opsigelse af standardlejekontrakten.
Erhvervslejeudgiften forventes at ligge omkring 1,45 mio. kr. årligt inklusiv faste udgifter.
- a. For at sikre den investering, der er foretaget med de tidligere tilskud, opretholdes den nuværende kulturaftale med Kultur- og Fritidsforvaltningen med forpligtelse til at levere 60 koncerter årligt indenfor særlige genrer til og med 2024.
- b. Alternativt indgås en ny, længerevarende kulturaftale med Pumpehuset, som i bredere termer definerer, hvad indholdet i bygningen skal være, så der sikres et kunstnerisk kulturudbud på adressen, så længe erhvervslejeaftalen løber.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
På baggrund af udvalgets drøftelser vil forvaltningen fortsætte dialogen med Pumpehuset og fremlægge en endelig model for fremtidigt aftalegrundlag med Pumpehuset på et af de førstkommende møder i Kultur- og Fritidsudvalget.
Mette Touborg
/Merete Evers Dewilde
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 17. december 2020:
Kultur- og Fritidsudvalget drøftede sagen og anmodede Kultur- og Fritidsforvaltningen om at arbejde videre med udgangspunkt i model 1 og eventuelt med en længere aftaleperiode.