Mødedato: 17.12.2015, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Udvikling af Sundby Idrætspark (efter KFU 25. juni 2015)

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til, om der skal arbejdes videre med en alternativ strategi for Sundby Idrætspark.

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget træffer beslutning om, hvorvidt der skal arbejdes videre med en egentlig udviklingsplan for Sundby Idrætspark til 1 mio. kr. 
  2. at såfremt Kultur- og Fritidsudvalget beslutter, at der skal arbejdes videre med en udviklingsplan for Sundby Idrætspark til 1 mio. kr., så henvises dette til forhandlingerne om Overførselssagen 2015-16.

Problemstilling

På baggrund af et medlemsforslag besluttede Kultur- og Fritidsudvalget den 25. juni 2015, at Kultur- og Fritidsforvaltningen skal vende tilbage med en indstilling om en strategi for udviklingen af Sundby Idrætspark, med henblik på at Kultur- og Fritidsudvalget kan drøfte sagen. Medlemsforslagets afsæt er en helhedsplan for Sundby Idrætspark, hvor den fremtidige udvikling af idrætsfaciliteterne på Amager, herunder Ørestad, koordineres og samtænkes (bilag 1).

Løsning

Sundby Idrætspark
Sundby Idrætspark er på 150.000 m2, heraf er 7.000 m2 bebyggede. Anlægget rummer følgende faciliteter:

  • 3 idrætshaller
  • 1 kombineret fodbold- og atletikstadion med 1958 siddepladser
  • 6 11- mands fodboldbaner (naturgræs)
  • 2 11-mands fodboldbaner (kunstgræs)
  • 2 5-mands fodboldbaner (kunstgræs)
  • 8  tennisbaner (5 grus og 3 kunststof)
  • 1 kastegård til atletik
  • Omklædningsrum
  • Klubfaciliteter 
  • 1 motionslokale
  • Sundby Bad 

Anlægget rummer mulighed for at dyrke flere idrætsgrene. F.eks. fodbold, atletik, floorball, trampolin, volleyball, gymnastik, tennis. Sundby Idrætspark er anlagt i 1924 og udbygget over en årrække. 

Arealer og faciliteter i Sundby Idrætspark er i dag fuldt udnyttede. Den seneste hal er opført i 1990. Anlæggets stand og karakter afspejler de tidspunkter de forskellige bygninger er opført. I 2014 er der afsat 10 mio. kr. til en renovering af stadion. Dette er færdigrenoveret i 2016.

Brugergrupper
De faste brugere tæller foreninger, skolebørn og selvorganiserede idrætsudøvere. Foreningerne er blandt andre B1908, Fremad Amager, IF Gullfoss og Amager Volleyball Klub, Hafnia Floorball, Sundby Badminton, Amager Sports Klub (Håndbold). Flere af klubberne er på eliteniveau. F.eks. spiller Fremad Amager og B1908 fodbold i 2. division, volleyballklubben AVK har et damehold i eliteserien, og der er trampolin-udøvere med OL potentiale. 

Med fem skoler i nærområdet er skolebørnene også en stor gruppe blandt de faste brugere af anlægget. Højdevangens Skole har f.eks. ikke egne idrætsfaciliteter og afvikler idrætsundervisningen i Sundby Idrætspark.  

I udviklingen af Sundby Idrætspark skal man vælge, hvilke brugergrupper man ønsker at understøtte. Dette har betydning for, hvilke faciliteter der skal fokuseres på og økonomien hertil. Nedenfor oplistes de faciliteter, som er særligt relevante for de enkelte brugergrupper at fokusere på:

  • Eliteidrætten: Stadion, boldbaner, hal- og omklædningsfaciliteter
  • Foreningerne: Udendørs baner, hal- og omklædningsfaciliteter, samt sidefaciliteter, herunder møde- og foreningslokaler samt outdoor-fitness
  • Skolebørn: Halfaciliteter og udendørsarealer til leg og fysisk aktivitet
  • Selvorganiserede idrætsudøvere: Udendørsarealer med fri adgang, f.eks. outdoor-fitness og aktivitetssti


Udvikling af Sundby Idrætspark

Løbende udvikling af byens idrætsanlæg

I dag arbejdes der løbende med at udvikle byens idrætsanlæg. Med afsæt i de eksisterende arealer og faciliteter foretages vurderinger af, hvor behovet for genopretning eller udvikling er størst. I forlængelse heraf prioriteres og finansieres løbende mindre og større projekter, som tilgodeser udvalgte brugergrupper jævnfør listen ovenfor. Som led i dette arbejde er der aktuelt f. eks. afsat 10 mio. kr. til renoveringen af stadion i Sundby Idrætspark.

 

Alternativ strategi for Sundby Idrætspark

En alternativ strategi er at lave en egentlig udviklingsplan med en grundlæggende retænkning af arealer og faciliteter i Sundby Idrætspark. Dette indebærer, at eksisterende faciliteter erstattes af nye faciliteter, som er tilpasset fremtidens idrætsbillede.

Denne alternative strategi kræver, at der afsættes 1 mio. kr. til udviklingsplanen. Heri ligger forprojektering forud for en egentlig finansiering af et større og sammenhængende projekt. Beløbet anvendes til at indgå aftale med en rådgiver om en større kortlægning af mulighederne i arealer og faciliteter, hvor både foreninger, skoler, selvorganiserede idrætsudøvere og idrætsuvante borgere inddrages i at udvikle et moderne idrætsanlæg. Samtidig inddrages potentielle samarbejdspartnere, herunder erhvervsliv, fonde og øvrige forvaltninger. F.eks. kan private virksomheder bidrage til finansieringen ved at indgå samarbejde, hvor idrætsfaciliteter kombineres med  f.eks. forretninger eller kontorer som i Sundbyøsterhal 2.



Fremtidens idrætsfaciliteter på Amager

På kultur- og idrætsområdet er Amager kendetegnet ved at have relativt få faciliteter. Hertil kommer, at en stor del af disse er forholdsvis gamle og bygget til et andet idrætsbillede end det, der er i dag.

Sundby Idrætspark er et omdrejningspunkt for idræt på Amager. Det er derfor relevant, at arbejdet med at udvikle Sundby Idrætspark koordineres med den øvrige udvikling af Amager. 

Lokalområdet
Sundby Idrætspark er naboer til Højdevangens Skole og Urbanplanen. Urbanplanen er med sine ca. 5.000 beboere et af Københavns største almene boligområder. Boligområdet rummer mere end 60 forskellige nationaliteter. Andelen af børn og unge mellem 7-17 år i Urbanplanen er dobbelt så stor som i resten af København. Der arbejdes aktuelt med en udviklingsplan for det udsatte byområde "Amager/Sundby", herunder Urbanplanen. Der er blandt andet afsat midler til renovering af Solvang Bibliotek og forbedring af byrum. Her er der mulighed for at samtænke de fysiske forandringer i Urbanplanen med Sundby Idrætspark og skabe sammenhæng i området. Endelig har Teknik-og Miljøudvalget besluttet at ansøge om områdeløft for Sundby.  Ansøgningen sendes primo januar 2016. Såfremt der tildeles midler til projektet, vil områdefornyelsen foregå i perioden medio 2016 til medio 2022.

Sundby Idrætspark ligger tæt på Sundbyøster Idrætsanlæg, som er to haller med mulighed for at spille håndbold, fodbold, basketball, badminton, volleyball, kidsvolley og floorball. I lokalområdet er desuden Peder Lykke Skolen, Dyveke Skolen, Sundbyøster Skole, Gerbrandskolen, ét villakvarter, to biblioteker og Sundbyvester Parken (bilag 2).

Amager i udvikling

I den nye bydel Ørestad bor der i dag knap 10.000 borgere – mange af dem er familier med børn. By og Havn skønner, at antallet vil stige til ca. 20.000 i 2025. På sigt forventes det, at 80.000 vil arbejde i Ørestads virksomheder og 20.000 studerende vil være daglige brugere af gymnasiet, IT-Universitet og Københavns Universitet. I Sundbyøster skønner Københavns kommune tilsvarende at befolkningstallet vil stige med ca. 8.000 borgere i 2025.  

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Kultur- og Fritidsforvaltningen arbejder videre i overensstemmelse med Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning. 

Carsten Haurum
                                          /Mads Kamp Hansen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 17. december 2015: 

Kultur- og Fritidsudvalget forkastede et forslag om at der skal arbejdes videre med en egentlig udviklingsplan for Sundby Idrætspark til 1 mio. kr.

Carl Christian Ebbesen og Jens-Kristian Lütken ønskede tilført beslutningsprotokollen, at der ønskes udarbejdet et budgetnotat om sagen.

 

Michael Gatten deltog ikke i sagens behandling. 

Til top