Mødedato: 17.12.2015, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Grundkøb til kultur- og fritidsfaciliteter i Nordhavn, Ørestad og Sydhavn

Se alle bilag

Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til overvejelserne om kommende grundkøb til kultur- og fritidsfaciliteter i Nordhavn, Ørestad og Sydhavn.

 

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget bemyndiger Kultur- og Fritidsforvaltningen til at gå videre i dialogen med Økonomiforvaltningen om grundkøb, med afsæt i de arealbehov, der fremgår af indstillingen.

Problemstilling

I Budget 2016 er der afsat 100 mio. kr. til grundkøb til kultur- og fritidsfaciliteter, skoler og parker. Grundkøbene er fortrinsvis rettet mod de nye byudviklingsområder i Nordhavn, Sydhavn og Ørestad.

Sigtet med nærværende indstilling er at belyse behovet for arealer til kultur- og fritidsfaciliteter i de nye bydele, med henblik på at der købes arealer til formålet.

Løsning

I dag bor der i alt 26.000 københavnere i Nordhavn, Sydhavn og Ørestad. Prognoserne viser, at befolkningstallet forventes at stige til 75.000 i 2030. Dette peger på et stigende behov for kultur- og fritidsfaciliteter i de nye byområder.

I Københavns Kommune som helhed anvendes knap 10 pct. af det samlede areal til kultur- og fritidsfaciliteter. Skal denne prioritering af kultur- og fritidsområdet fastholdes i København, skal der købes arealer hertil i byudviklingsområderne. Arealkøbene skal ske hurtigst muligt. Sker det ikke, viser erfaringen fra f.eks. Ørestad og første etape i Nordhavn, at grundene bliver solgt til anden side. Konsekvensen heraf er, at det ikke er muligt at finde plads til kultur- og fritidsfaciliteter. 

Erfaringerne viser, at grundpriserne stiger, når byudviklingen for alvor sættes i gang. Hertil kommer, at de centralt beliggende arealer med god adgang til infrastruktur, ofte er de arealer, der sælges først. Begge dele understøtter vigtigheden af tidlige grundkøb.

Grundkøb i den tidlige fase giver også mulighed for at se arealbehovene på tværs af forvaltningerne. Her rummer samtænkning mellem kultur- og idrætsområdet særlige muligheder for synergier med børne- og ungdomsområdet. Mulighederne kan imidlertid ses langt bredere. Der kan f.eks. samarbejdes med foreninger, kulturaktører. boligselskaber, private virksomheder og staten.   

Forslag til kultur- og fritidsfaciliteter - grundkøb

Kultur- og Fritidsforvaltningen foreslår, at der med afsæt dels i de kendte 10 pct. af arealet, dels de stedsspecifikke forslag i oversigten nedenfor, købes arealer til kultur- og fritidsfaciliteter. Sigtet er, at disse grundkøb finansieres fra grundkøbspuljen.

Nedenfor er en oversigt over mulige kultur- og idrætsprojekter i de enkelte udviklingsområder. Grundkøb kan tage afsæt i disse forslag, om end det på nuværende tidspunkt ikke er afklaret, hvad den enkelte grund skal anvendes til. Det skal bemærkes, at alle arealstørrelser hviler på erfaringer og foreløbige skøn. Hvor stort et areal der skal afsættes til den enkelte aktivitet, afhænger af ambition, økonomi og samarbejdspartnere. 

De nævnte kultur- og idrætsprojekter samt de tre byudviklingsområder fremgår endvidere af bilag 1 (bykort).

I det følgende gennemgås de enkelte byudviklingsområder nærmere:

  

Nordhavn
Anden fase af udviklingen af Nordhavn skal til at begynde. I ambitionen om at skabe en levende bydel er der udarbejdet en "Kultur- og Fritidsplan, Nordhavn", hvor der peges på flere kultur- og fritidsfaciliteter og deraf følgende arealbehov.

  • Boldbaner ved nye skoler (8.000 kvadratmeter pr. bane)   
  • Idrætshal sammentænkt med ny folkeskole (ca. 1.200 etagekvadratmeter pr. hal)     
  • Skudebadet - et kombineret havnebad og vandkulturhus (1.000 etagekvadratmeter) 
  • Frihallen - kulturelt væksthus bestående af bibliotek og kulturhus (2.000 etagekvadratmeter ) 
  • Havkulturhus - Idrætsfacilitet, der samler aktiviteter relateret til havet og understøtter foreningslivet (3.000 etagekvadratmeter)
  • Aqtiv - Midlertidigt vandsportsanlæg, der med tiden kan blive permanent (Primært på vand) 
  • Kultur i stuen - foreningslokaler (minimum 500 etagekvadratmeter)

Kultur- og Fritidsudvalget behandlede kultur- og fritidsplanen for Nordhavn på mødet den 4. juni 2015.

Sydhavn
I Sydhavn er der planer om endnu en folkeskole sammen med nye kultur- og fritidsfaciliteter. Herudover er udviklingen af Enghave Brygge påbegyndt. Lokalplanen for dette kvarter lægger bl.a. op til en ny park.

  • Boldbane i parken ved Enghave Brygge (8.000 kvadratmeter)
  • Maritimt Idrætscenter - Idrætsfacilitet, der samler aktiviteter relateret til havet og understøtter foreningslivet (1.000 kvadratmeter) 
  • Kultur- og fritidsfaciliteter sammen med ny folkeskole  (1.200 etagekvadratmeter)

Ørestad
Lokalplan for Ørestad Syd muliggør flere kultur- og fritidsfaciliteter. Samtidig er der mellem Københavns Kommune, By & Havn og grundejerforening indgået et samarbejde om et "Byens Hus". Sigtet er, at Byens Hus skal indeholde fælleslokaler for grundejerforeningen svarende til en pct. af samlet areal (2-3.000 m2) samt offentlige funktioner på ca. 6.000 m2 og en daginstitution. Byens Hus kan på den måde sammentænkes med andre kultur- og fritidsfaciliteter, f.eks. idrætshal og svømmehal, som søges placeret i byområdet.

  • Byens Hus - idrætshus (op til 10.000 etagekvadratmeter)
  • Idrætshal (1.200 etagekvadratmeter)
  • Svømmehal (2.000 kvadratmeter)
  • Ny Plug'n Play (5.000 kvadratmeter)

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt indstillingen bliver godkendt, vil Kultur- og Fritidsforvaltningen gå i dialog med Økonomiforvaltningen med afsæt i indstillingens indhold. Økonomiforvaltningen har ansvaret for udmøntningen af grundkøbspuljen.

Carsten Haurum     
                                        /Mads Kamp Hansen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 17. december 2015: 

Indstillingen blev godkendt med følgende supplerende bemærkninger:

  • I Nordhavn skal bibliotek og kulturhus samtænkes med en ny skole.
  • Det er vigtigt, at kommunen køber kajplads i havneområderne til vandrelateret idræt (kajakhoteller o.lign.).
  • I Sydhavn må et bibliotek samtænkes med en ny skole.
  • I Ørestad er det vigtigt, at der kommer flere aktiviteter, der retter sig mod fælleden. 
Til top