Mødedato: 17.08.2006, kl. 16:00

Høring af udkast til Københavns Kommunes Sundhedspolitik 2006-2010

Se alle bilag

Høring af udkast til Københavns Kommunes Sundhedspolitik 2006-2010

Kultur- og Fritidsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 17. august 2006

 

Fraværende

 

 

 

Sager til beslutning

 

28.      Høring af udkast til Københavns Kommunes Sundhedspolitik 2006-2010

(KFU 342/2006)

 

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

at Kultur- og Fritidsudvalget godkender høringssvaret til Sundheds- og Omsorgsudvalget.

 

 

RESUME

Sundheds- og Omsorgsudvalget har sendt udkast til Københavns Kommunes Sundhedspolitik 2006-2010 i høring hos kommunens politiske udvalg.

I høringssvaret giver Kultur- og Fritidsudvalget blandt andet udtryk for, at der i det foreliggende udkast til sundhedspolitik tales om fysisk aktivitet i bred forstand. Kultur- og Fritidsudvalget ser dog gerne, at fysisk aktivitet i form af idræt udgør et centralt element i de kommende handleplaner, og at den lystbetonede tilgang til idræt og fysisk aktivitet prioriteres.

Endvidere peger Kultur- og Fritidsudvalget på, at manglen på idrætsfaciliteter i København er med til at begrænse tilvæksten af idrætsaktive københavnere. Udover etablering af flere indendørs idrætsfaciliteter, anbefaler udvalget, at arbejdet med at udnytte byens åbne rum til fysisk aktivitet intensiveres.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalget har anmodet om, at de politiske udvalg vurderer de udgiftsmæssige konsekvenser af sundhedspolitikken på deres område, samt at vurderingen indsættes i et vedlagt skema (bilag 3). Kultur- og Fritidsudvalget står ikke opført som "ansvarligt udvalg" for implementeringen af sundhedspolitikken på nogen af de 8 udvalgte fokusområder.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Baggrund
Sundheds- og Omsorgsudvalget behandlede den 1. juni 2006 forslag til en ny sundhedspolitik i Københavns Kommune. Sundheds- og Omsorgsudvalget besluttede at sende sundhedspolitikken i høring hos blandt andet kommunens politiske udvalg.

Baggrunden for udarbejdelsen af en ny sundhedspolitik er dels Borgerrepræsentationens beslutning ved budgetforliget 2006 om, at der skal udarbejdes en ny folkesundhedsplan, dels en konsekvens af kommunalreformen, hvor kommunen overtager nye sundhedsopgaver.

I budgetforliget for 2006 står der:

"Parterne er enige om, at der skal udarbejdes en ny folkesundhedsplan, som har fokus på at bringe middellevetiden op på landsniveau samt at mindske de sociale forskelle i sundhed.

 

Parterne ønsker herudover at tilkendegive, at Folkesundhed er et højt prioriteret område og vil derfor drøfte behovet for yderligere indsatser i forbindelse med budget 2007."

 

***

Sundhedspolitikken indeholder en række overordnede mål, der skal opfyldes i løbet af de næste 10 år. For at kunne opfylde disse, skal der i den kommende 4-årige periode arbejdes målrettet med københavnernes sundhed inden for 8 udvalgte fokusområder:

1.      Sund livsstil for hhv. børn og unge, voksne samt ældre

2.      Sundt arbejdsliv

3.      Etniske minoriteters sundhed

4.      Social ulighed i sundhed

5.      Sundt bymiljø

6.      Rehabilitering

7.      Misbrug

8.      Forskning i sundhed

 

Sundheds- og Omsorgsudvalget har anmodet om, at alle udvalg i deres høringssvar vurderer de udgiftsmæssige konsekvenser af sundhedspolitikken på deres område.

 

Kultur- og Fritidsudvalget har følgende kommentarer til høringen:

 

"Kultur- og Fritidsudvalget kan umiddelbart tilslutte sig det fremsendte udkast til Københavns Kommunes Sundhedspolitik 2006-2010.

 

For så vidt angår de strategiske mål har Kultur- og Fritidsudvalget noteret sig, at følgende delmål er opstillet:

 

Ø      Andelen af børn og unge i 7. og 9. klasse, der dyrker mindst 7 timer motion om ugen, er øget fra 45 % til mindst 60 %.

Ø      Andelen af københavnere, der er fysisk inaktive i deres fritid, er reduceret fra 16 % til højst 13 %.

Ø      Andelen af ældre med stillesiddende livsstil er reduceret fra 31 % til 15 %.

 

Da der er tale om fysisk aktivitet i bred forstand, vil det forestående arbejde med at udvikle handleplaner for området stort set involvere samtlige forvaltninger. Kultur- og Fritidsudvalget ser dog gerne, at fysisk aktivitet i form af idræt kommer til at udgøre et centralt element, og at den lystbetonede tilgang til idræt og fysisk aktivitet prioriteres.

 

Angående Etniske minoriteters sundhed (fokusområde 7) skal Kultur- og Fritidsudvalget for god ordens skyld nævne den indsats, der gennem flere år er gjort via "Projektrådgivningen – Mangfoldighed, Kultur & Fritid". Projektrådgivningen er etableret for at involvere etniske minoriteter i foreningslivet. Til det formål er der etableret en "Brobygningspulje", der årligt uddeler 1,2 mio. kr. i projektmidler. Da en meget stor andel af de støttede projekter er idrætsprojekter, er der tale om en sundhedsmæssig "sidegevinst" af betragtelig størrelse.

 

Af andre igangværende initiativer for særlige målgrupper kan nævnes "NærGymnastik", der er et fællesprojekt mellem Sundheds- og Omsorgsudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget. "Nærgymnastik" er målrettet ældre med stærkt begrænset mobilitet. Projektet blev igangsat i 2005, og er netop forlænget til 2007.

 

Endelig skal nævnes Folkeoplysningsudvalgets udviklingspulje. "Udviklingspuljen" er målrettet initiativtagere, som tilbyder fritidsaktiviteter for børn og unge.            

 

Ovenstående puljer bidrager hver især til rekruttering af fysisk inaktive københavnere. Kultur- og Fritidsudvalget vil dog benytte denne lejlighed til at gøre opmærksom på, at manglen på idrætsfaciliteter i København er med til at begrænse tilvæksten af idrætsaktive københavnere.

 

Udover behovet for etablering af flere indendørs idrætsfaciliteter ser Kultur- og Fritidsudvalget gerne, at arbejdet med at udnytte byens åbne rum til fysisk aktivitet intensiveres. Det gælder ikke mindst de blå (vand)arealer.

 

Sundheds- og Omsorgsudvalget har bedt de politiske udvalg om at angive de estimerede udgifter, der er forbundet med sundhedspolitikkens gennemførelse inden for eget område. Kultur- og Fritidsudvalget er ikke gjort til "ansvarligt udvalg" for nogen af de 8 fokusområder. Dermed er Kultur- og Fritidsudvalgets udfyldelse af skemaet overflødiggjort. Udvalget er dog opmærksomt på, at der i de enkelte handleplaner kan være udgifter, der naturligt hører ind under Kultur- og Fritidsudvalgets ressortområde. Det er imidlertid ikke muligt at tage højde herfor på nuværende tidspunkt.       

      

Med disse bemærkninger ser Kultur- og Fritidsudvalget ser frem til implementering af en sundhedspolitik, der er baseret på et samarbejde på tværs af politiske udvalg og forvaltninger."       

 

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Kultur- og Fritidsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

Ingen.

 

BILAG

1.       Udkast til sundhedspolitik for Københavns Kommune 2006-2010.

2.       Høring samt indstilling og beslutningsprotokol vedr. sundhedspolitikkens behandling på Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde den 1. juni 2006 (SOU 174/2006).

3.       Skema til overslag over udgifter til implementering af sundhedspolitikken.

 

 

Carsten Haurum

 

/ Mads Kamp Hansen

 

 


 

Til top