Mødedato: 17.06.2004, kl. 16:00

Bibliotekernes Netmusik

Bibliotekernes Netmusik

Kultur- og Fritidsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 17. juni 2004

 

 

Sager til beslutning

 

8.      Bibliotekernes Netmusik

(KFU 206/2004)

 

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

at Kultur- og Fritidsudvalget godkender vedlagte kontrakt "Phonofile Biblioteksaftalen" mellem Phonofile og Bibliotekskonsortiet, herunder bibliotekerne i Københavns Kommune.

 

 

RESUME

I løbet af sidste halvdel af 2003 og begyndelsen af 2004 har staten ved Biblioteksstyrelsen på vegne af 6 centralbiblioteker og Statsbiblioteket (Bibliotekskonsortiet) forhandlet en kontrakt - "Phonofile Biblioteksaftalen" - om online udlån af danskproduceret musik.

Kontrakten, der udløber 31. august 2006, er indgået med Phonofile, som er en sammenslutning af musikproducenter og –rettighedshavere. Online musikken er scannet ind af Statsbiblioteket via pligtafleveringen. Udlån fra bibliotekerne går efter planen i gang 1. september i år.

De københavnske bibliotekers grundgebyr udgør 96.000 kr. pr år, eller 192.000 kr. for hele den toårige periode. Beløbet afholdes - tillige med udgifter ud over grundgebyret - inden for Bibliotekernes samlede ramme til indkøb af licenser i 2004, 2005 og 2006.

Efter 1. september 2006, dvs. efter opstart- og forsøgsperioden, er det hensigten, at samtlige tilsluttede biblioteker - efter en evaluering - skal køre videre med online udlån af musik på almindelige kommercielle vilkår.

 

 

SAGSBESKRIVELSE

I løbet af sidste halvdel af 2003 og begyndelsen af 2004 har staten ved Biblioteksstyrelsen på vegne af 6 centralbiblioteker og Statsbiblioteket (Bibliotekskonsortiet)  forhandlet en kontrakt - "Phonofile Biblioteksaftalen" (bilag 1) - om online udlån af danskproduceret musik.

Kontrakten er indgået med Phonofile, som er en sammenslutning af musikproducenter og –rettighedshavere. Online musikken, såkaldte tracks, hvoraf der for nærværende er ca. 35.000 enkeltfiler, er scannet ind af Statsbiblioteket via pligtafleveringen. Udlån fra bibliotekerne går efter planen i gang 1. september i år.

Projektet er støttet økonomisk af Kulturministeriet i de første to driftsår med 4 mio. kr. En stor del af disse penge er afsat til at udbrede ordningen til alle landets biblioteker. De 6 centralbiblioteker og Statsbiblioteket har således til opgave – ved siden af hovedopgaven med at tilbyde online musikken til hjemkommunens indbyggere – at udbrede kendskabet til ordningen til landets øvrige biblioteker og registrere tilslutning og opkobling fra disse biblioteker, således at online musikudlån spredes til så mange biblioteker som muligt i den toårige forsøgsperiode. København er herunder ansvarlig for oplysningskampagnen blandt bibliotekerne i Roskilde Amt, Vestsjællands Amt og Bornholms Amt.

Online udlån fra bibliotekerne er en direkte formidlingsform, hvor låneren/ brugeren til egen computer henter en fil (et track) med et enkelt musikstykke. Tracket formidles gennem det lokale bibliotek, hvor låneren skal være registreret. Det er i øvrigt en forudsætning, at låneren også er tilmeldt folkeregistret i den pågældende kommune. Tracket er rettighedsklareret gennem Phonofiles D(igital) R(ights) M(anagement)-System, og Phonofile betaler ligeledes alle påløbne KODA-afgifter. Et udlån, svarende til et track, koster 1 kr. for en varighed af 7 dage og 0,80 kr. for en varighed af 1 dag.

Det er en forudsætning for musikforlagenes medvirken, at det gennem DRM-systemet garanteres, at den enkelte musikfil ikke kan kopieres, ej heller transporteres fra en computer til en anden, og at filen i øvrigt ikke kan afspilles, når låneperioden (7 dage) er udløbet.

Hovedbiblioteket begyndte online udlån i december 2002 og har på forsøgsbasis under navnet Netmus, senere Netmusik, kørt denne service siden. Dette forsøg har haft et begrænset omfang, fordi musikforlagene, som skulle sælge rettighederne til musikfilerne var meget tilbageholdende. Det er denne tilbageholdenhed som nu med kontrakten med Phonofile synes elimineret.

 

Kulturministeriet lancerede Phonofile planerne for ca. et år siden som et led i ministeriets såkaldte musikpakke. Phonofile er et selskab, som samler stort set alle herboende musikproducenter og –rettighedshavere. Den danskproducerede musik, som Phonofile sælger til private og til bibliotekerne er digitaliseret musik, stammende fra pligtafleveringen til Statsbiblioteket i Århus.

Bibliotekskonsortiet blev dannet på opfordring af Biblioteksstyrelsen af Statsbiblioteket og 6 centralbiblioteker, Herning, Århus, Odense, Gentofte, Frederiksberg og København. Af disse drev kun Frederiksberg og København i forvejen musikudlån online (det tidligere nævnte Netmusik). Andre forsøg havde dog været gjort både i Århus og Gentofte.

 

Online udlån har mange fordele. Samlingen (databasen) optager ingen fysisk plads, og udlånet er i princippet altid åbent. Der er få håndteringsbesværligheder; ingen udlånsnotering, ingen afleveringskontrol, og ingen bøder på grund af for sent afleveret materiale!

Til gengæld rummer online formidlingsformen også adskillige udfordringer. En af de åbenlyse er redigeringen af samlingerne. I den traditionelle fysiske form er det bibliotekerne som gennem materialeindkøbet suverænt redigerer samlingerne. I forsøgsperioden med Phonofile kontrakten vil det være et fælles samlet indkøb på, i første omgang 35.000 tracks, senere flere, som dækker alle musikgenrer og –former. I forsøgsperioden skal det afdækkes om og hvordan et fremtidigt materialevalg skal tilrettelægges. Også selve online formidlingen rummer muligheder, som forsøgsperioden skal afdække.

Kontrakten med Phonofile er toårig, og løber fra 1. september 2004 til 31. august 2006. Ved tilmelding binder man sig for hele aftaleperioden.

Efter 1. september 2006 er det hensigten, at samtlige tilsluttede biblioteker - efter en evaluering - skal køre videre med online udlån af musik på almindelige kommercielle vilkår.

 

Det indstilles, at "Phonofile Biblioteksaftalen" mellem Phonofile og Bibliotekskonsortiet, herunder bibliotekerne i Københavns Kommune, godkendes. Aftalen er fortrolig, jf. bestemmelserne om tavshedspligt i aftalens pkt. 14.

 

ØKONOMI

De københavnske bibliotekers grundgebyr udgør 96.000 kr. pr år, eller 192.000 kr. for hele den toårige periode. Med en trackpris på 1,00 kr. svarer det til 96.000 7 dages udlån årligt. For sammenligningens skyld kan det nævnes, at de københavnske biblioteker i 2003 udlånte ca. 1.2 mio. cd'er. Såfremt udlånet bliver større end 96.000 7 dages udlån pr. år vil udgiften tilsvarende stige.

De samlede udgifter afholdes inden for rammerne af det beløb, der er afsat til Bibliotekernes samlede indkøb af licenser 2004, 2005 og 2006 på konto 3.50.1.

I forbindelse med informationskampagnen over for de øvrige biblioteker i landet har konsortiebibliotekerne og Statsbiblioteket forpligtet sig til en samlet underskudsdækning, såfremt der mod forventning ikke skulle være tilstrækkelig tilslutning. Eftersom der er givet tilsagn om en statslig rabat på op til 50 % af omkostningerne, og eftersom de foreløbige sonderinger har været meget positive, ventes denne underskudsdækning ikke at træde i kraft. I givet fald vil det vise sig hurtigt i løbet af efteråret 2004.

En skønsmæssig vurdering af risikoen i forbindelse med underskudsdækningen viser, at såfremt ingen andre end konsortiebibliotekerne ønsker at gøre brug af tilbuddet, vil risikoen for de københavnske biblioteker være maksimalt 75.000 kr. Dette er beløbet, såfremt kontraktens bestemmelse om risikodeling mellem Phonofile og konsortiebibliotekerne aktiveres. I givet fald vil beløbet blive afholdt inden for Hovedbibliotekets bevilling til licensaftaler.

 

MILJØVURDERING

Forslaget har ingen miljømæssige konsekvenser.

 

BILAG

1. Phonofile Biblioteksaftale (fortrolig)

Bilagene 2 til 9 er ligeledes fortrolige og vil være fremlagt på mødet.

2. Aftale om ophavsret

3. Bilag 1 – Biblioteksdistributionssystemet

4. Bilag 2 – Beskrivelse af samlet udlånssystem

5. Appendiks til bilag 2 – Kravspecifikation

6. Bilag 3 – Vilkår for udlån og sikkerhedskrav

7. Bilag 4 – Udlånsmodeller

8. Bilag 5 – Ansvarsfordeling – Bibliotekskonsortiet

9. Bilag 6 - Tidsplan

 

 

                                            Carsten Haurum

                                                                                       /Børge Sørensen


 


Til top