Mødedato: 17.06.2004, kl. 16:00

International handlingsplan for kultur- og fritidsområdet 2004 - 2006

International handlingsplan for kultur- og fritidsområdet 2004 - 2006

Kultur- og Fritidsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 17. juni 2004

 

 

Sager til beslutning

 

6.      International handlingsplan for kultur- og fritidsområdet 2004 - 2006

(KFU 209/2004)

 

INDSTILLING

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

at Kultur- og Fritidsudvalget godkender vedlagte "International handlingsplan for kultur- og fritidsområdet 2004-2006" som led i implementeringen af Københavns Kommunes samlede internationale strategi

at Kultur- og Fritidsudvalget forelægges en statusredegørelse for arbejdet med implementeringen af handlingsplanen en gang årligt. Første gang i juni 2005.

 

 

RESUME

Borgerrepræsentationen vedtog den 11. december 2003 den internationale strategi for Københavns Kommune (BR 585/03). Det indgik i beslutningen, at hvert fagudvalg skulle vedtage en international handlingsplan med udgangspunkt i principperne i kommunens internationale strategi, samt at disse handlingsplaner forventes vedtaget senest 1. juli 2004 og løbende vurderes og justeres af udvalgene.

På den baggrund har forvaltningen udarbejdet "International handlingsplan for kultur- og fritidsområdet 2004-2006".

 

 

SAGSBESKRIVELSE

Økonomiforvaltningen traf i maj 2001 beslutning om at igangsætte et strategisk projekt med henblik på at undersøge, hvilke særlige potentialer København har i forhold til andre storbyer i Europa. I tilknytning til udarbejdelsen af projektbeskrivelsen blev det besluttet at inddrage en række relaterede strategiske områder, herunder udarbejdelsen af en international strategi for Københavns Kommune.

I marts 2003 blev der nedsat en styregruppe samt 3 projektgrupper, der bidrog til formuleringen af den internationale strategi. I hver af projektgrupperne deltog repræsentanter fra samtlige fagforvaltninger.

Borgerrepræsentationen vedtog den 11. december 2003 den internationale strategi for Københavns Kommune (BR 585/03). 

 

Strategiens indhold

Københavns Kommune har hidtil ikke haft en samlet strategi for byens internationale engagement. Målet med den internationale strategi er derfor at øge udbyttet af kommunens internationale indsats gennem en mere koordineret og målrettet indsats. Udgangspunktet for strategien er en vision og nogle overordnede målsætninger.

Visionen er,

1.  at København skal være en attraktiv og respekteret storby og

2.  at Københavns Kommune skal være ledende i samarbejdet med andre europæiske storbyer.

Københavns Kommunes internationale arbejde koncentreres om tre målsætninger for byens udbytte af internationalt arbejde: læring, indflydelse og vækst.

Den lærende by: International videndeling og erfaringsudveksling er en grundlæggende forudsætning for en fortsat udvikling af byen til glæde for borgere og virksomheder.

Den indflydelsesrige by: København skal som storby og centrum i Øresundsregionen varetage sine naturlige interesser inden for overnational regelfastsættelse, europæisk bypolitik og regional positionering.

Byen i vækst: København skal som motor i Øresundsregionen markere sig på linie med de bedste byer i Europa i den internationale konkurrence om investeringer, vækst, service, uddannelse, job og turisme.

Strategien er gældende for alle Københavns Kommunes forvaltninger og institutioner.

Københavns Kommunes primære samarbejdspartnere er andre europæiske storbyer. Valg af internationale samarbejdspartnere skal primært ske ud fra faglig relevans. Herudover skal der lægges særlig vægt på at styrke samarbejdet med strategiske samarbejdspartnere.

 

Med udgangspunkt i principperne i Københavns Kommunes internationale strategi skal hvert fagudvalg vedtage en international handlingsplan for den enkelte forvaltning. Handlingsplanen fastlægger bl.a. faglige prioriteringer og indsatsområder for den enkelte forvaltnings internationale arbejde. Indsatsområderne bør både omfatte områder, hvor København har særlige kompetencer og områder, hvor København med fordel kan lære af andre byers erfaringer. Handlingsplanerne forventes vedtaget senest 1. juli 2004 og skal løbende vurderes og justeres af udvalgene.

 

***

 

International handlingsplan for kultur- og fritidsområdet 2004-2006

Kultur- og Fritidsforvaltningen har i løbet af foråret 2004 udarbejdet en handlingsplan for kultur- og fritidsområdet (bilag 1). En projektgruppe med deltagere fra Kunst & Kultur, Fritid & Idræt og Bibliotekerne har inddraget alle relevante institutioner og afdelinger i arbejdet.

Det vedlagte forslag til handlingsplan koncentrerer sig om den internationale strategis tre målsætninger for byens udbytte af internationalt arbejde: læring, indflydelse og vækst. Forslag til handlingsplan er således bygget op om betydningen af disse tre målsætninger på kultur- og fritidsområdet, en analyse af hvilket arbejde, der foregår i dag samt indsatsområder for perioden 2004 - 2006. Bagerst findes desuden en liste over, hvilke konkrete internationale handlinger, der forventes gennemført i perioden 2004 – 2006 på kultur- og fritidsområdet samt en liste over områdets internationale medlemskaber.

 

Handlingsplanens hovedkonklusion

Af handlingsplanens hovedkonklusion fremgår det, at der allerede i dag foregår en international dialog både på det politiske, det forvaltningsmæssige og det institutionelle plan på kultur- og fritidsområdet. Det er denne dialog, der ønskes støttet, og til stadighed udviklet.

Desuden bør markedsføringen af byen yderligere professionaliseres og placeres på de største institutioner under forvaltningen. Ligeså skal forvaltningens samarbejde med Copenhagen Eventures om at tiltrække internationale begivenheder fortsætte og på nogen områder yderligere intensiveres.

Museer, arkiv og bibliotekers arbejde med markedsføring af viden internationalt bør fortsætte, således at den internationale anerkendelse på området kan opretholdes.

For at øge væksten i København skal der fokus på store internationale begivenheder både på det kulturelle plan og på idrætsplanet. Københavns gode kulturelle vækstlag inden for musik og teater skal være med til at øge den internationale fokus. Der skal desuden initieres til netværk mellem de kreative miljøer, til talentdyrkelse og international videndeling via Internettet.

Arbejdet med afholdelse og omtale af fyrtårnene, de store events, EM og VMer, der er med til at gøre København mere konkurrencedygtig, bør foregå decentralt, men også forvaltningsmæssigt i samarbejde med Golden Days, Copenhagen Eventures og Team Copenhagen og her være en praktisk videreudvikling af konklusionerne i Københavns Erhvervsråds rapport: København som kreativ by.

 

***

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at vedlagte "International handlingsplan for kultur- og fritidsområdet 2004-2006" godkendes, og at Kultur- og Fritidsudvalget forelægges en statusredegørelse for arbejdet med implementeringen af handlingsplanen en gang årligt. Første gang i juni 2005.

 

MILJØVURDERING

Indstillingen har ikke miljømæssige konsekvenser.

 

ØKONOMI

Indstillingen har ikke økonomiske konsekvenser.

 

BILAG

1. International handlingsplan for kultur- og fritidsområdet 2004 – 2006

 

Carsten Haurum

/Merete Evers


 


Til top