Strategi for liv og udfoldelse på vandet – Del 1. Kitesurfing og andre kystnære aktiviteter omkring København
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter, at Kultur- og Fritidsforvaltningen arbejder videre i overensstemmelse med nærværende indstilling.
Problemstilling
Kultur- og Fritidsudvalget godkendte den 13. august 2020 et medlemsforslag om en strategi for liv og udfoldelse på vandet i forbindelse med idrætsplanen. Derudover var der et særligt ønske om afklaring af mulige konflikter mellem f.eks. badning, SUP og kitesurfing.
Løsning
Både i Københavns Havn og ved Københavns kyster er der et meget stort antal vandaktiviteter, som udøves både i foreningsregi, i små fællesskaber og som selvorganiserede aktiviteter.
Eksempler på aktiviteter på vand og langs kysten:
- Badning, svømning, sauna, vinterbadning og dykning
- Kajak, robåde, SUP og kajakpolo
- Sejlads (bådklubber, sejlklubber og selvorganiserede)
- Vindsurfing, kitesurfing, wakeboard, vandski
- Lystfiskeri – både i havnen og langs kysterne
I ”Strategi for liv og udfoldelse på vandet – Del 1. Kitesurfing og andre kystnære aktiviteter omkring København” findes en mere uddybende gennemgang (bilag 1).
Kitesurfing
Kitesurfing er en relativt ny fritidsaktivitet. Kitesurfing er i høj grad en selvorganiseret idrætsgren, som udøves alene eller i mindre grupper, men som også udbydes gennem flere kommercielle forretninger. Kitesurfing foregår primært ved Amager Strandpark samt i nabokommunerne ved Sylten ved Dragør, ved Poppelvej og Sydvestpynten af Amager.
Potentielle konflikter
Med det store antal aktive fritidsbrugere og mange forskellige interesser kan det ikke undgås, at der opstår konflikter. Dialogen med interessenterne har vist, at der f.eks. har været mindre konflikter mellem kitesurfere og badende og mellem kitesurfere og naturinteressenter.
Eksempler på mulige konflikter:
- Badende i lagunen ved Amager Strandpark kan føle sig generet af andre aktiviteter fx kitesurfing og SUP.
- Natur kontra aktivitet: Nogle vil gerne nyde den stille natur og fx fuglelivet. Andre vil gerne dykke, windsurfe, kitesurfe etc.
- Kitesurferne oplyser, at det kan være svært at se afgrænsningen af beskyttede områder og ønsker bedre markering af disse områder.
Kultur- og Fritidsforvaltningen har været i kontakt med både kitesurfere, parkforvalteren og Parkbrugerrådet for Amager Strandpark, samt Tårnby og Dragør kommuner. Teknik- og Miljøforvaltningens parkforvalter og Parkbrugerrådet for Amager Strandpark tilkendegiver, at der har været små konflikter, men at der generelt ikke er nogen store problemer.
Regler ved Amager Strandpark
Ved Amager Strandpark er alle typer surfing tilladt hele året udenfor sommerbadezonen på ydersiden og i Lagunen. Badezonen markeres med bøjer om sommeren, men surfere må gerne kortvarigt sejle igennem badezonen på vej ud på Øresund. Når bøjerne fjernes, må der også surfes i sommerbadezonen.
Løsningsforslag
Generelt foregår aktiviteter på og langs vandet uden de store konflikter. I visse tilfælde kan der dog opstå konflikter imellem forskellige brugere.
Kitesurfing og badende
Hvis der forsat opstår konflikter mellem kitesurfere og badende i lagunen på Amager Strandpark kan man overveje at indføre en afmærket ”no go zone” i badeområdet i Lagunen. Det skal dog afgøres via Parkbrugerrådet, som indtil nu er gået efter en strategi med ”shared space” frem for aflukkede områder.
Kitesurfing og naturområder
Konflikter mellem kitesurfere og naturinteresser har primært været på sydkysten af Amager (Dragør Kommune) og har ofte drejet sig om, at ikke lokalkendte surfere kom ind i fredede områder. For at løse dette er surferne allerede i dialog med Dragør Kommune og Naturstyrelsen.
Københavns Havn
I Københavns Havn er der jævnligt konflikter mellem forskellige grupper. Det kan fx være lystsejlere og turbåde, kajakker og havnebusser, udlejningsbåde og Canal Tours etc.
Forvaltningen indgår allerede i flere samarbejder med By & Havn, hvor udfordringer og indsatser i forhold til havnen drøftes. Det er f.eks. emner som badezoner, badesikkerhed og placering af nye faciliter.
Nye lokaliteter
I forbindelse med udviklingen af Naturpark Amager er Københavns Kommune sammen med Dragør, Tårnby, By & Havn og Naturstyrelsen ved at etablere nye Blå Støttepunkter langs med kysten af Amager. De er tiltænkt en lang række af forskellige brugere.
By & Havn har i forbindelse med arbejdet med medlemsforslaget tilkendegivet, at der kan være en mulighed for at etablere faciliteter til bl.a. kitesurfing ved Nordhavnstippen, øst for Kattegatvej. Det kan eventuelt kombineres med udviklingen af ny park i Nordhavn
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Hvis Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, vil Kultur- og Fritidsforvaltningen arbejde videre i overensstemmelse med Kultur- og Fritidsudvalgets tilkendegivelser.
Mette Touborg
/ Mads Kamp Hansen
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 17. marts 2021:
Sagen blev udsat af tidsmæssige grunde.