Mødedato: 17.03.2021, kl. 17:00
Mødested: Telefonmøde via Teams

Corona - opfølgning på kultur- og fritidsområdet

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til et forslag om at henvise oprettelsen af puljer på musikområdet til overførselssagen samt orienteres om status på områderne turisme, events, museer og idræt under nedlukningen i forbindelse med Corona.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget tager Kultur- og Fritidsforvaltningens status om Corona-situationen til efterretning.
  2. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender, at der til Overførselssagen 2020/2021 udarbejdes et budgetnotat på i alt 5 mio. kr. til henholdsvis en musikaktivitetspulje øremærket musikaktiviteter i 2021 og en særlig pulje til honorarstøtte i 2021.
  3. at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter og eventuelt beslutter, om der skal oprettes puljer for andre aktører.

Problemstilling

Kultur- og fritidsområdet har siden den første nedlukning af samfundet i marts 2020 været meget berørt af coronasituationen og de restriktioner, der er indført.  

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede den 19. januar 2021, at der på hvert udvalgsmøde gives en status på coronasituationen.

Der gives denne gang en aktuel status på følgende, udvalgte områder:

  • Musik: Støtte til et fortsat udfordret musikområde  
  • Turisme: Genopretning i lyset af det markante fald i antallet af turister
  • Events: Afviklingen af events i 2021.
  • Museer: Tilbud til borgerne under museernes nedlukning
  • Idræt: Initiativer i lyset af genåbningen af udendørs idrætsfaciliteter fra den 1. marts 2021

Det skal bemærkes, at regeringens seneste genåbning (med virkning fra 15. marts 2021) ikke giver mulighed for at åbne yderligere på kultur og fritidsområdet, men alene for folkeskoler, gymnasier, efterskoler og højskoler.

Løsning

Støtte til et fortsat udfordret musikområde  

Med lukkede spillesteder er musikområdet hårdt ramt – det gælder både spillesteder og musikerne - og vil fortsat være det, indtil coronasituationen gør det muligt at ophæve eller lempe restriktionerne på området.

Spillestederne var i 2020 ikke omfattet af statens akutpulje på grund af ansøgningskriterierne og kommunalfuldmagtsreglerne. Derfor besluttede Kultur- og Fritidsudvalget i efteråret 2020 at bevilge 1,9 mio. kr. til spillesteder og 1,6 mio. kr. til øvrige kulturaktører i en københavnsk akutpulje. Derudover blev der efterfølgende bevilget 2 mio. kr. til en aktivitetspulje. Samlet set har formålet været at understøtte et fortsat bredt og dynamisk kultur- og musikudbud i byen under coronakrisen. Alle aktiviteter skulle afholdes i 2020.

Med den fortsatte nedlukning fortsætter udfordringerne for spillesteder og musikere i 2021. Det foreslås derfor, at der udarbejdes et budgetnotat til overførselssagen på i alt 5 mio. kr. til to puljer på musikområdet: en musikaktivitetspulje på 2,5 mio.kr. i 2021 til fremadrettede, øremærkede aktiviteter og en honorarstøttepulje på 2,5 mio. kr. til øremærkede musikerhonorarer ved afholdelse af både indendørs og udendørs koncerter på rytmiske spillesteder og i musikforeninger. Puljerne skal anvendes i 2021 og til nye aktiviteter. Formålet er, som i 2020, at understøtte et mangfoldigt musikudbud og udbredelsen af koncerter af høj kvalitet trods nedlukningen.

Der lægges op til, at Københavns Musikudvalg foretager en musikfaglig vurdering af ansøgningerne, samt at tilskudsmodtagerne kan beholde støtten for den del af udgifterne, der allerede er afholdt, hvis myndighederne efter Kultur- og Fritidsudvalgets uddeling af støtte ændrer restriktionerne for spillestederne. Det foreslås desuden, at den eventuelt nye pulje til honorarstøtte i 2021 uddeles af Københavns Musikudvalg som hele tariffer af 2.145 kr., da det ikke forventes, at statens projektstøtteudvalg for musik kan bidrage med halvdelen. Der vil ikke kunne søges til de samme koncerter som til musikaktivitetspuljen eller koncerter, hvor allerede bevilgede honorarstøtteklip anvendes.

Genopretningstiltag i lyset af det markante fald i antallet af turister

Turismeområdet er både påvirket af restriktionerne i Danmark og af, at langt størstedelen af den globale rejseaktivitet er lukket ned.

Københavns Kommune har i forhold til landets øvrige kommuner været særlig hårdt ramt, da hovedstadsområdet i særlig grad tiltrækker udenlandske gæster.

Under normale omstændigheder kommer 2/3 af turisterne i Hovedstaden fra udlandet. Samlet set har Region Hovedstaden oplevet en tabt turismeomsætning på ca. 28 mia. kr. svarende til 33.000 jobs.

I forhold til antal overnatninger i Region Hovedstaden har der været et fald på 65 procent, siden coronaudbruddet lukkede landet for et år siden.

Arbejdet med at genoprette turismen er i fuld gang. Copenhagen Visitor Service (CVS) har iværksat flere initiativer, som skal bidrage til at skabe et øget kultur- og oplevelsesforbrug hos lokale københavnere samt danske besøgende fra resten af regionen og landet. Formålet er at bidrage til at generere noget af den tabte omsætning fra de udenlandske gæster. Som eksempel kan nævnes eventkalender/guides, tematiserede digitale guides på dansk, pop-up events med CVS’ partnere, cykeloplevelser for københavnere og en gæsteserviceplatform til hoteller.

CVS’ initiativer koordineres og sammentænkes med initiativerne i den genstartsplan for Hovedstadsområdets turisme, som blev lanceret den 26. februar 2021. Genstartsplanen er et samarbejde mellem Københavns Kommune, Wonderful Copenhagen og Erhvervsministeriet med en samlet pulje på 70 mio. kr. til initiativer. Midlerne kommer fra nuværende puljemidler til turisme i Københavns Kommune, projektmidler fra Wonderful Copenhagen samt udviklingsmidler fra Erhvervsministeriet. I genstartsplanen arbejdes der med styrket markedsføring samt med temaerne 'Hovedstaden som kulturdestination', 'Hovedstaden som sundhedssikker destination', styrkelse af turisternes og erhvervets bæredygtige adfærd og et tættere samspil mellem storby-, kultur-, natur- og kystturisme.

Status på afviklingen af events i 2021

Der er aktuelt drøftelser på statsligt niveau af, hvordan landets festivaler og event kan afholdes i 2021 på baggrund af corona. Kultur- og Fritidsforvaltningen afventer udfaldet af drøftelserne og deres betydning for de københavnske festivaler og events.

København er dog vært for fire større events i 2021, der alle på forskellig vis er påvirket af coronasituationen, både hvad angår planlægning og selve afviklingen i forhold til deltagere og tilskuere. Der henvises til gennemgangen af EM i herrefodbold, Copenhagen 2021: World Pride & EuroGames, Tomorrow Festival og VM i Kano og Kajak Sprint (bilag 1), ligesom der redegøres for Copenhagen 2021 i en særskilt sag på mødet den 17. marts.

Tilbud til borgerne under museernes nedlukning

Nikolaj Kunsthal, Thorvaldsens Museum og Københavns Museum havde alle planlagt åbning af nye særudstillinger fra den 26. marts, men de forlængede restriktioner betyder, at de nu formentlig tidligst åbner efter påske. Stadsarkivet har imidlertid nu åbnet læsesalen i fællesmagasinet i Høje Taastrup for at kunne håndtere hastesager. Åbningen gælder bl.a. for henvendelser om egenadgang til personlige oplysninger, da de betragtes som kritisk virksomhed. Bygherrebetalt arkæologi på byggepladserne er også opretholdt som hidtil.

Borgerne har under nedlukningen mulighed for at bruge en række digitale tilbud. De digitale besøgstal viser, at interessen er stor. Thorvaldsens Museum, Nikolaj Kunsthal og Københavns Museum havde en fremgang i besøgstal på web på henholdsvis 34, 40 og 158 procent i 2020, så de tre udstillingssteder samlet kom over 0,5 mio. besøgende på deres hjemmesider. Kbhbilleder.dk havde en fremgang på 5 procent til 265.259 besøgende i 2020.

Derudover er der skruet op for udviklingen af alternative formidlingsformater fx online undervisning og foredrag, udviklingen af nye podwalks i samarbejde med Wonderful Copenhagen og Skoletjeneste to-go for børnehavebørn og de yngste elever i skolen. Endelig suppleres den meget populære podcastserie ”København i 1000 år” med to nye podcastserier ”Københavnerhistorier” med udgangspunkt i Københavns Museum og Stadsarkivets samlinger og ”Bag om Thorvaldsen”, hvor lytterne kommer bag kulisserne på Thorvaldsens Museum.

Initiativer i lyset af genåbningen af udendørs idrætsfaciliteter fra den 1. marts 2021

Den 1. marts 2021 blev der åbnet for udendørs idrætsudøvelse på kommunens anlæg for både det organiserede idrætsliv og borgere i almindelighed. Græsbanerne er som det eneste endnu ikke åbnet, da græsset skal bruge mere tid på at komme sig oven på vinteren for at kunne holde til slitagen hele forårssæsonen. Med genåbningen er lyset på kommunens anlæg nu tændt til kl. 22.00 om aftenen.

På sit møde den 4. marts 2021 godkendte Kultur- og Fritidsudvalget et medlemsforslag om bl.a. at give foreninger adgang til at anvende f.eks. parkeringspladser og lignende arealer til idrætsudøvelse. Kultur- og Fritidsforvaltningen er ved at afdække egnede arealer. Det sker i samarbejde med Teknik- og Miljøforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen, der råder over en række arealer som parkeringspladser, skolegårde og lignende, som kan komme i spil. Kultur- og Fritidsforvaltningen informerer foreningslivet om muligheden for at henvende sig om arealer og indgår i løbende dialog om deres ønsker og behov.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Kultur- og Fritidsforvaltningen vil til de kommende møder i Kultur- og Fritidsudvalget fremlægge status på coronakrisen og tiltag i overensstemmelse med Kultur- og Fritidsudvalgets løbende drøftelser og tilkendegivelser samt regeringens udmeldinger om genåbningen af samfundet og konsekvenserne heraf for kultur- og fritidsområdet.

Hvis Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, indarbejder forvaltningen forslag til musikpuljerne i budgetnotatet for en samlet coronapakke på kultur- og fritidsområdet.

Mette Touborg

  /Mads Kamp Hansen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 17. marts 2021:

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen.

Kultur- og Fritidsudvalget anmodede Kultur- og Fritidsforvaltningen om at udarbejde et forslag til en coronapulje til kultur- og fritidsaktører under hensyntagen til udfaldet af forhandlingerne om Overførselssagen 2020/2021. Forslaget skal foreligge til mødet i Kultur- og Fritidsudvalget den 14. april 2021.

Til top