Placering af badezoner i 2023 og fremover
Badning i havnen er populært og foregår i havnebade, bade- og dyppezoner og fra badebroer. Med Budget 2022 blev der afsat anlægsmidler til to nye badezoner og to saunaer i både 2022 og 2023. Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til placering af badezoner i 2023, og om der skal indkøbes yderligere saunaer.
Borgerrepræsentationen henviste den 1. december 2022 et medlemsforslag om at undersøge muligheder for badning i hele havnen for at udvide mulighederne. Tilbagemelding på dette medlemsforslag vil blive forelagt Kultur- og Fritidsudvalget i foråret 2023.
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter placering af nye badezoner i 2023.
- at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter, om der skal indkøbes yderligere to flydende saunaer efter samme koncept som i 2022.
Problemstilling
Det er udfordrende at placere nye badezoner i havnen, da der bl.a. skal tages hensyn til skibstrafik, spildevandsudløb, og at kajkanten ikke er offentligt areal. Det er en forudsætning, for at kommunen kan bidrage til nye badeanlæg, at der er offentlig adgang. Nye placeringer skal godkendes af By & Havn, Teknik- og Miljøforvaltningen samt den lokale kajejer.
Kultur- og Fritidsforvaltningen har i 2022 undersøgt muligheden for placering af badezoner på en række placeringer:
- Bådebro ved Nokken (afslag fra privat ejer)
- Tangholm (lokal modstand fra flertal i ejerforening)
- Genetablering ved Halvandet (afslag fra privat ejer)
- Stubkaj i samarbejde med By & Havn, dyppezone i ny træbrygge etableret af By & Havn, se bilag 1.
- Havsvømmebane ved Kattegatvej i Nordhavn i samarbejde med By & Havn, se bilag 1.
- På indersiden af Langelinie i samarbejde med PensionDanmark.
Løsning
Kultur- og Fritidsforvaltningen anbefaler at gå videre med de positive muligheder, der er identificeret i forhold til placering af badezoner i 2023.
Dyppezone ved Stubkaj
By & Havn skal etablere en stor træbrygge ved Stubkaj. By & Havn har tilbudt at denne kan indeholde en dyppezone inde i træbryggen, hvis Kultur- og Fritidsforvaltningen vil etablere og drive dyppezonen. Anslået anlægspris 885 t. kr. Driften kan afholdes indenfor de afsatte driftsmidler.
Havsvømmebane ved Kattegatvej i Nordhavn
Der er dialog på initiativ af By & Havn og Kultur Østerbro om etablering af en havsvømmebane nord for Kattegatvej. Projektet vil kunne fungere i samspil med Naturpark Nordhavn og aflaste Badezone Sandkaj.
Ideen er at lave en 500 meter lang og 125 m bred badezone langs med kysten, se bilag 1. Nord for badezonen afsættes et trekantet område til anden vandsport. By & Havn har planer om at etablere en trappe ned til vandet. Når trappen er etableret, kan en badezone etableres for 350 t. kr. Driften kan holdes indenfor de afsatte driftsmidler.
Badezone og sauna på indersiden af Langelinie
Kultur- og Fritidsforvaltningen er i november 2022 blevet kontaktet af PensionDanmark om en eventuel placering af badezone og måske en sauna på indersiden af Langelinie. Omfang og finansiering er pt. ikke afklaret. Såfremt dialogen slutter positivt, vil udvalget få forelagt en indstilling herom.
Indkøb af saunaer 2023
Kultur- og Fritidsforvaltningen skal jf. Budget 2022 etablere to saunaer i både 2022 og 2023. Kultur- og Fritidsudvalget besluttede den 31. maj 2022 at indkøbe to flydende saunaer i 2022.
Status er, at de to flydende saunaer er tæt på levering (se bilag 2). Den første leveres primo januar ved Havnebadet Fisketorvet, og den anden placeres senest i februar ved Kalvebod Bølge. Udvalget skal senere tage stilling til driftsform med mulighed for at ændre placeringen. Der arbejdes henimod aftaler om foreningsdrift med brugsaftale, der skal godkendes af udvalget.
Forvaltningen har således endnu begrænsede erfaringer med flydende saunaer, i forhold til at det er vedtaget, at der skal etableres yderligere to saunaer i 2023. Tilsvarende har kommunen i anden sammenhæng valgt midlertidig at lukke de kommunale saunaer af hensyn til den internationale energisituation.
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til, om der skal indkøbes yderligere to flydende saunaer i samme stil, som de to, der er under etablering, med henblik på senere beslutning om drift og placering. Det bemærkes, at der er en vis produktionstid, men beslutning om indkøb af flere saunaer kan eventuelt udsættes, til man har høstet erfaringer med de første leverede saunaer, og så først tager stilling til indkøb senere i foråret med henblik på etablering i sæson 2023/2024.
Fremtidige muligheder
Kultur- og Fritidsudvalget besluttede den 21. juni 2022, at ”Kultur- og Fritidsforvaltningen i samarbejde med Teknik- og Miljøforvaltningen skal udpege mulige placeringer for vinterbadefaciliteter i og omkring Københavns Havn med mulighed for at opføre anlæg omfattende badebro, udendørs opholdsområder, opvarmede omklædningsfaciliteter samt evt. sauna”.
Opgaven blev yderligere præcisereret i Budget 2023, hvor der blev bestilt en screening om mulig placering af vinterbadefaciliteter. Den skal bestå af en gennemgang af de nuværende badesteder, eventuelt nye placeringer, og hvilke steder der kan opgraderes. Undersøgelsen forventes forelagt udvalget i juni 2023.
Endelig pålagde Borgerrepræsentationen den 1. december 2022 ved medlemsforslag, at Kultur- og Fritidsforvaltningen og Teknik- og Miljøforvaltningen undersøger muligheder for badning i hele havnen, medmindre andet er anvist. Undersøgelsen skal pege på konkrete løsningsforslag, herunder udpegning og afmærkning af badning-forbudt-zoner, opstilling af sikkerhedsforanstaltninger mv., der kan igangsættes med Budget 2024.
Det er for tidligt at afgøre, om en eventuel beslutning om mere fri badning vil overflødiggøre indkøb af badezoner fremadrettet, eller om det fortsat giver mening af andre grunde, fx øget sikkerhed. Dyppezoner er fx med til at øge sikkerheden ved vinterbadning.
Udover ovenstående arbejder Kultur- og Fritidsforvaltningen med at sikre, at der i forbindelse med etableringen af bademuligheder også tilvejebringes muligheder for at gå på toilettet, eventuelt ved at samarbejde med private aktører om brug af deres faciliteter.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser, da der i forbindelse med Budget 2022 er afsat bevilling til to badezoner og to saunaer i henholdsvis 2022 og 2023. I 2023 er der afsat 1,3 mio. kr. til anlæg af to nye badezoner og 0,2 mio. kr. til årlig drift. Tilsvarende er der afsat 1,6 mio. kr. til anlæg af to nye saunaer og 0,2 mio. kr. til årlig drift.
Videre proces
Kultur- og Fritidsforvaltningen vil på baggrund af udvalgets beslutning indgå aftale om placering af de udpegede badezoner og bestilling af saunaer.
Søren Tegen Pedersen /Mads Kamp Hansen
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 17. januar 2023:
Kultur- og Fritidsudvalget godkendte, at der arbejdes videre med placering af to nye badezoner ved henholdsvis Stubkaj og Kattegatvej i Nordhavn.
I forhold til indstillingens 2. at-punkt besluttede udvalget at afvente indkøb af yderligere saunaer, indtil der er høstet erfaringer med de to nye saunaer. Udvalget besluttede, at spørgsmålet om indkøb af yderligere saunaer behandles igen på det kommende udvalgsmøde.
Karina Bergmann (C) bestilte et budgetnotat om flere badezoner til forhandlingerne om Budget 2024.
Bente Møller (Ø) forlod mødet kl. 17.23 til 17.27.
Plan- og tilskudschef Mads Kamp Hansen, kontorchef Kim Natour Svendsen og facilitetschef Christian Biel Knudsen deltog under punktets behandling.