Tre scenarier for frivillighed
Kultur- og Fritidsforvaltningens indsats for eventfrivillighed (Cph Volunteers) ophørte med udgangen af 2022. Kultur- og Fritidsudvalget skal drøfte det fremadrettede fokus for den kulturelle frivillighed og tage stilling til tre scenarier for en kommende ny frivilligindsats. Scenarie 1 lægger op til en forankring i Kultur- og Fritidsforvaltningen. Scenarie 2 lægger op til, at indsatsen forankres hos en anden aktør som ydes et tilskud. Scenarie 3 lægger op til, at indsatsen søges videreført af en kommerciel aktør.
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter, hvilket af de tre scenarier Kultur- og Fritidsforvaltningen skal arbejde videre med.
Problemstilling
Bevillingen til Cph Volunteers udløb med udgangen af 2022, hvorefter Cph Volunteers ophørte. Kultur- og Fritidsudvalget drøftede senest sagen på udvalgets møde den 29. september 2022 i forbindelse med orientering om resultatet af budgetaftalen for 2023.
Cph Volunteers’ formidling af frivillige til events er fortsat efterspurgt af både frivillige og byens små og store kultur- og sportsevents. Med ophøret af Cph Volunteers er det relevant for Kultur- og Fritidsudvalget at drøfte fokus for det videre arbejde med frivillighed.
Kultur- og Fritidsudvalget får hermed mulighed for at vælge et scenarie for forvaltningens fremadrettede indsats for frivillighed.
Løsning
Frivillighed er tæt forbundet med løsningen af kerneopgaven for både Kultur- og Fritidsforvaltningen og for kultur- og fritidslivet generelt.
Værdien af frivillighed er mangfoldig:
- Frivillige er med til at skabe en levende storby med mange attraktive kultur- og idrætsbegivenheder (eventfrivillighed).
- Frivillige danner meningsfulde fællesskaber blandt de frivillige. Det skaber individuel trivsel og er en væsentlig del af et aktivt og kreativt liv.
- Frivillighed er for alle. Forskellige former for frivillighed inkluderer unge, seniorer, udlændinge, borgere, der er psykisk sårbare, borgere, der er ensomme, borgere med højt specialiserede kompetencer mv.
En klar landsdækkende tendens er, at frivillighed i højere grad skal tilpasses den enkelte frivilliges livssituation. Det sætter krav til en mere varieret frivilligindsats (jf. Center for Frivilligt Socialt Arbejde og Det Nationale Analyse- og Forskningscenter for Velfærd).
En fornyet indsats for kulturel frivillighed i København kan opbygges med fokus på:
- at fortsætte den bydækkende eventfrivillighed, som tidligere blev varetaget af Cph Volunteers. Der kan fremadrettet opkræves et gebyr fra større events.
- at etablere nye, lokale frivillige bylivsgrupper med base i bydelenes kulturhuse, som orienterer sig mod det lokale kulturliv.
- at udvikle og tydeliggøre mulighederne for frivilligt engagement (jf. frivilligtrappen i bilag 1). Herunder event-, forenings- og spillestedsfrivillighed mv.
- at facilitere frivillighed på kulturhusene og selvorganiseret kultur på bibliotekerne. Herunder kompetenceudvikling og optimering af de fysiske rammer.
Kultur- og Fritidsforvaltningens formål med frivillighed er at løse kerneopgaven med at involvere københavnerne i at skabe en storby, der lever og udvikler sig. Involveringen af frivillige medfører deltagelse i og ejerskab til byens kultur- og fritidsliv. Derigennem skabes både trivsel og mening i borgerens liv samt et levende eventliv i en attraktiv storby.
Herunder præsenteres tre scenarier for forankringen af en ny frivilligindsats, som Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til. Tendenser for kulturel frivillighed og de tre scenarier – herunder risici ved de enkelte scenarier – uddybes i bilag 1.
1. Kultur- og Fritidsforvaltningen
En ny frivilligindsats med fornyet fokus på lokal kulturel frivillighed forankres i Kultur- og Fritidsforvaltningen. Indsatsen indebærer både en fælles løsning af tværgående opgaver (fx IT-understøttelse, kompetenceudvikling, netværk, frivillighed til større arrangementer, bydækkende partnerskaber) og lokal løsning af opgaver (fx etablering af lokale bylivsgrupper, formidling af frivillige til lokale events, skabe og synliggøre borgernes deltagelsesmuligheder). Scenariet understøtter en inkluderende frivillighed for alle, som udspiller sig i lokale fællesskaber, til byens events og som er tilpasset borgernes livssituation.
2. Tilskudsaftale med en anden aktør
Indsatsen forankres i en forening eller lignende, som modtager et tilskud for at løse opgaven med både bydækkende og lokal frivillighed. Herunder med krav om, at fx vækstlag, mindre aktører, megaevents eller andre særlige fokusområder tilgodeses. Kultur- og Fritidsforvaltningen bevarer fokus på frivillighed i løsningen af kerneopgaven – fx frivillighed i foreninger, på spillesteder og i kulturhusene. Kultur- og Fritidsforvaltningen har tidligere været i dialog med Frivilligcenter VSV og Roskilde Festival om varetagelse af Cph Volunteers' opgave. Begge er eksempler på relevante aktører til opgaven. Kultur- og Fritidsforvaltningen vil opsøge og gå i dialog med relevante aktører forud for et open call, hvor alle aktører kan melde deres interesse. I en overgangsperiode vil forvaltningen varetage frivilligindsatsen og understøtte overgangen, herunder vejledning i forhold til IT-understøttelse, samtykke fra frivillige mv. Således kan en anden aktør hurtigst muligt – gerne inden sommeren 2023 – overtage opgaven og et stærkt netværk af både frivillige og arrangører. Scenariet understøtter en ny toning af frivilligopgaven, fx med fokus på turisme, erhvervsfremme, sociale opgaver og megaevents. Der kan på den baggrund opstå nye muligheder for medfinansiering fx i form af gebyrer fra større arrangementer og fondsstøtte.
Scenarie 1 og 2 forudsætter, at processen gennemføres hurtigt, og at der afsættes frie midler i 2023 til opgaven, for at kunne fastholde frivillige og arrangører i den nuværende indsats, så arrangementer i indeværende år kan afvikles. Et sådant tilskud kan dække indsatsen frem til vedtagelse af Budget 2024 og desuden fungere som en eventuel underskudsgaranti i 2024, hvis ikke sagen løftes i det kommende budget.
3. Opgaven løses på markedsvilkår
Efter offentliggørelsen af Budget 2023 har flere aktører, der rekrutterer frivillige gennem Cph Volunteers, udvist villighed til at betale for Cph Volunteers’ ydelser. Forvaltningen kan gå i dialog med markedsaktører om at drive Cph Volunteers’ opgaver videre på kommercielle vilkår. Scenariet indebærer, at Københavns Kommune fremover ikke vil varetage formidlingen af eventfrivillighed. Samtidig kan en kommercialisering tilføre et nyt perspektiv på opgaveløsningen.
Der er ikke sikkerhed for, at en kommerciel aktør har interesse i at varetage opgaven, hvis scenarie 3 vælges. En kommerciel aktørs interesse i at varetage opgaven med den mere lokalt forankrede kulturelle frivillighed for alle vil skulle have særligt fokus i dialogen med aktøren. Den lokalt forankrede frivillighed kan eventuelt videreføres enten af Kultur- og Fritidsforvaltningen (som i scenarie 1) eller af en anden aktør mod et kommunalt tilskud (som i scenarie 2).
Scenarie 3 forudsætter, at der afsættes midler til at fortsætte indsatsen frem til, at opgaven kan overtages af en kommerciel aktør.
Der redegøres for de nærmere økonomiske rammer for de tre scenarier for frivillighed i bilag 2.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
På baggrund af Kultur- og Fritidsudvalgets stillingtagen til de tre scenarier vender Kultur- og Fritidsforvaltningen tilbage til Kultur- og Fritidsudvalget. Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget beslutter, at Kultur- og Fritidsforvaltningen skal arbejde videre med scenarie 2, så vender Kultur- og Fritidsforvaltningen tilbage til Kultur- og Fritidsudvalget på udvalgets næste møde den 24. februar med et konkret forslag til rammer og indhold for et open call og dialog med relevante aktører, herunder Cph Volunteers’ opgaver i indeværende år.
I perioden indtil Kultur- og Fritidsudvalget tager endeligt stilling til den fremadrettede frivilligindsats, vil det kun i begrænset omfang være muligt for frivillige og arrangører at bruge Cph Volunteers. De nuværende brugerdata på frivillige og arrangører i Cph Volunteers IT-platform bevares, men der er ikke nogen aktivitet. Henvendelser til Cph Volunteers email vil fortsat blive besvaret.
Søren Tegen Pedersen
/Jakob Heide Petersen
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 17. januar 2023:
Kultur- og Fritidsudvalget besluttede, at forvaltningen skal arbejde videre med scenarie 2, så frivillighedsindsatsen forankres i en forening, som modtager tilskud for at løfte opgaven.
Forvaltningen identificerer konkrete aktører med interesse for opgaven, så disse kan sende ansøgninger til udvalget.
Hvis der ikke kan findes en tilfredsstillende løsning under scenarie 2, er udvalget indstillet på at overveje en løsning under scenarie 1.
Analyse- og udviklingschef Jakob Heide Petersen og kontorchef Sara Bech Jakobsen deltog under punktets behandling.