Tre scenarier for sammentænkning af servicerunderingerne og halinspektørordningen på Kultur- og Fritidsforvaltningens faciliteter
Kultur- og Fritidsudvalget skal prioritere tilstedeværelsen i den selvbetjente åbningstid på faciliteter. Den samlede bevillingsramme til serviceteam og halinspektørordning er sammensat af fire forskellige bevillinger, der i 2023 tilsammen udgør 10,8 mio. kr. To af bevillingerne udløber i henholdsvis 2023 og 2024.
Forvaltningen har udarbejdet tre fremtidige scenarier. Scenarie 1 med overskriften en proaktiv tryghedsindsats, hvor der skrues op for halinspektørordningen fra seks faciliteter i dag til syv eller otte idrætsfaciliteter med fuld tilstedeværelse mellem kl. 15-24 på hverdage og kl. 7-24 i weekender. Dette scenarie medfører en afvikling af 15-24-serviceteamet i sin nuværende form.
Scenarie 2 med overskriften mobil tryghedsindsats, hvor der skrues op for bydækkende servicerunderinger. Der kan genindføres runderinger fra kl. 7.00 i weekender, og der kan samtidig oprettes en bemandet driftscentral. I denne model kan runderingerne prioriteres efter tryghedsvurderingen og efter, hvor der er akut behov. Dette scenarie medfører, at der bliver skruet ned for halinspektørordningen med fuld tilstedeværelse på anlæg.
Scenarie 3 er muligheden for status qua eller en opprioritering af både runderinger og halinspektørordningen. En opprioritering forudsætter en øget bevilling.
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til, hvilket af de tre scenarier forvaltningen skal belyse yderligere frem mod forhandlingerne om Budget 2024.
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter, hvilket af de tre scenarier forvaltningen skal belyse yderligere med henblik på at fremlægge en samlet budgetsag frem mod forhandlingerne om Budget 2024.
Problemstilling
I forbindelse med Budget 2023 blev Kultur- og Fritidsforvaltningen bedt om at udarbejde et oplæg til Kultur- og Fritidsudvalget om, hvordan de samlede afsatte bevillinger til 15-24-servicerunderinger og halinspektørordningen bedst kan udnyttes til at skabe gode og trygge rammer for brugerne på byens faciliteter. Bevillingerne giver samlet en økonomisk ramme på 10,8 mio. kr., der finansierer 20,6 årsværk, som kan sættes i spil med mange forskellige kombinationsmuligheder.
Løsning
Besøgsdata viser i dag, at langt de fleste kultur- og fritidsfaciliteters belægning peaker mellem kl. 15.00-21.00 i hverdagene. I det tidsrum er en overvejende del af forvaltningens faciliteter selvbetjente (bilag 1). De selvbetjente faciliteter drives ved to forskellige betjeningskoncepter indenfor bevillingsrammen på samlet 10,8 mio. kr.: Halinspektørordningen på seks forskellige idrætsfaciliteter med stor tilstedeværelse og en proaktiv værtskabsprofil, og/eller det mobile 15-24-serviceteam på 110 forskellige kultur- og idrætsfaciliteter med punktvis tilstedeværelse og en mobil værtskabsprofil.
Tabel 1: Nuværende bevillinger i 2023-2025:
1.000 kr., 2023 p/l |
2023 |
2024 |
2025 |
Budget 2020: Halinspektørordningen (udløb 2023) |
6.543 |
|
|
Budget 2021: Halinspektørordningen (udløb 2024) |
1.584 |
1.584 |
|
Budget 2023: 15-24-serviceteam (udløb 2026) |
2.500 |
2.500 |
2.500 |
Budget 2023: Ekstra rundering på Kløvermarkens Idrætsanlæg (udløb 2027) |
200 |
200 |
200 |
Bevillinger i alt: |
10.827 |
4.284 |
2.700 |
Den samlede bevillingsramme til 15-24-serviceteam og halinspektørordningen er i 2023 sammensat af fire forskellige 4-årige bevillinger, der tilsammen udgør 10,8 mio. kr. De to bevillinger til halinspektørordningen udgør ca. 75 pct. af den samlede bevillingsramme, hvor der er bevillingsudløb i 2023 og 2024. De to bevillinger til 15-24-serviceteam udgør ca. 25 pct. af den samlede bevillingsramme. De blev forlænget med Budget 2023 årligt frem til 2026 med den serviceforringelse, at der ikke længere fortages runderinger mellem kl. 07.00-15.00 i weekenderne.
De nuværende værtskabsprofiler i den selvbetjente åbningstid mellem kl. 15.00-24.00 på hverdage og kl. 07.00-24.00 i weekenderne kan inddeles som følger:
- Værtskab med proaktiv profil: Denne værtskabsprofil er baseret på, at den enkelte medarbejder (fx en halinspektør) som udgangspunkt er til stede på den samme idrætsfacilitet over en længere periode, så medarbejderen får mulighed for at arbejde udadvendt og lærer brugerne og deres behov godt at kende. Det giver mulighed for proaktivt at opbygge relationer, skabe målrettede aktiviteter, opdyrke det lokale netværksarbejde og dermed det tidlige forebyggende tryghedsarbejde. Ulempen ved denne værtskabsprofil er, at den i udgangspunktet er stationær og omkostningstung. Ordningen koster årligt ca. 1.350 t. kr. pr. omfattet facilitet. Det er indenfor bevillingsrammen kun muligt at udvide ordningen til at omfatte 8-12 faciliteter med denne værtskabsprofil, afhængig af om den enkelte medarbejder dækker en eller to faciliteter.
- Værtskab med mobil profil: Denne værtskabsprofil er baseret på, at et mobilt serviceteam på to medarbejdere kører rundt mellem faciliteterne og er tilstede i korte intervaller (fx 15-24-serviceteam). Det gør det muligt at dække mange faciliteter på tværs af hele byen. Serviceteamet yder afhjælpende service fra facilitet til facilitet bl.a. på baggrund af henvendelser fra brugerne via et servicetelefonnummer, som er oplyst på alle faciliteter. Derudover beror serviceteamets runderinger på en løbende vurdering af, hvor behovet er størst i forhold til tryghedsudfordringer. Ulempen ved denne værtskabsprofil er, at den ikke proaktivt opbygger relationer til brugerne og dermed heller ikke forebygger uhensigtsmæssig adfærd. Ordningen koster årligt ca. 25 t. kr. pr. deltagende facilitet. Der er et uudnyttet potentiale for øget anvendelse af fx fjernbetjente låse og fjernkommunikation indenfor området.
- Ad hoc brug af vagter: Rådhusvagten varetager vagtopgaver for Kultur- og Fritidsforvaltningen med henblik på at sikre tryghed på udvalgte faciliteter med udtalte udfordringer i spidsbelastningsperioder, som fx på Vesterbro Bibliotek og Kulturhus ved lukketid. Her er opgaven at sikre, at der ikke er borgere, der bliver på faciliteten for at tage ophold, overnatte eller holde fest. Rådhusvagten påtager sig ikke service- eller værtskabsopgaver og tilkøbes ad hoc, når der er behov. Tilkøb af Rådhusvagten bunder ofte i kombinationen af, at opgaven er ren vagtbetinget, og at 15-24-serviceteamet ikke har ressourcer til at udføre opgaven med den nødvendige intensitet.
Forslag til fremtidige scenarier:
Der er i dag afsat en samlet bevillingsramme på 10,8 mio. kr. til værtskab, service og tryghed i den selvbetjente åbningstid mellem kl. 15.00-24.00 på hverdage og kl. 07.00-24.00 i weekenderne.
Fælles for hvert af scenarierne er, at det skal belyses nærmere, hvorledes forvaltningen via forsøg i forskellig skala kan understøtte øget anvendelse af faciliteterne i ydertimerne, bl.a. ved at løfte andelen af faste brugere i tidsrummet. Tilstedeværelse og nærværet af andre mennesker kan både være tryghedsskabende og reducere risikoen for uhensigtsmæssig adfærd.
Nedenfor er beskrevet tre scenarier, som Kultur- og Fritidsudvalget kan vælge imellem:
Scenarie 1: Proaktiv tryghedsindsats
Med dette scenarie foretages en omprioritering inden for bevillingsrammen på 10,8 mio. kr., så der skrues op for den proaktive tryghedsindsats med halinspektørordningen, som i dag udgør 75 pct. af den samlede bevilling, og ned for den mobile tryghedsindsats med 15-24-servicerunderingerne, som i dag udgør 25 pct. af den samlede bevilling. I dag er der en halinspektørordning på fuld tid mellem kl. 15.00-24.00 på hverdage og kl. 07.00-24.00 i weekenden på seks idrætsfaciliteter. Med flere ressourcer kan halinspektørordningen indføres på yderligere en til to idrætsfaciliteter. Der kan desuden skabes mulighed for en mere fleksibel halinspektørordning, hvor halinspektørerne også står for runderingerne på forvaltningens øvrige 110 faciliteter på tværs af byen. 15-24-serviceteam vurderes ikke at få en vagtplan til at kunne hænge sammen med mindre end den nuværende bevilling. Dette scenarie medfører derfor en afvikling af 15-24-serviceteam i sin nuværende form.
Scenarie 2: Mobil tryghedsindsats
I dette scenarie omprioriteres indenfor bevillingsrammen på 10,8 mio. kr., så der skrues op for den mobile tryghedsindsats med 15-24-servicerunderingerne, som i dag udgør 25 pct. af den samlede bevilling, og ned for den proaktive tryghedsindsats med halinspektørordningen, som i dag udgør 75 pct. af den samlede bevilling. I dag udfører 15-24-teamet bydækkende servicerunderinger på 110 faciliteter på tværs af biblioteker, kulturhuse og idrætsfaciliteter mellem kl. 15.00-24.00 alle ugens dage. Med tilførsel af flere ressourcer kan 15-24-teamet genindføre runderinger fra kl. 07.00 i weekenderne, og der kan samtidig oprettes en bemandet driftscentral, som anvender teknologi som digitale låsesystemer og tv-overvågning. Derudover kan en mere aktiv overvågning sikre, at planlagte servicerunderinger omprioriteres til de faciliteter, hvor der er et akut behov. Udover øget servicetid og anvendelse af ny teknologi kan udvalgte medarbejdere placeres på faciliteter med særlige udfordringer på tværs af hele byen. Medarbejderne flyttes rundt alt efter tryghedsvurderingen, og deres indsats koordineres tæt med det mobile 15-24-team.
Scenarie 3: Mere proaktiv og mobil tryghedsindsats
Dette scenarie åbner både mulighed for en status qua eller for en opprioritering af både den proaktive og den mobile værtskabsindsats. Dette forudsætter en udvidelse af den eksisterende bevillingsramme på 10,8 mio. kr. til fx følgende:
- Flere faciliteter med halinspektører, mens den nuværende ordning med15-24-serviceteamet fortsætter på nuværende niveau.
- Flere ressourcer til 15-24-serviceteam til genindførelse af rundering mellem kl. 07.00-15.00 i weekenderne og bemanding af driftscentral, mens den nuværende halinspektørordning fortsætter på nuværende niveau.
- Flere halinspektører og flere ressourcer til 15-24-serviceteam.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Kultur- og Fritidsforvaltningen vil med udgangspunkt i udvalgets tilkendegivelser udarbejde et konkret forslag til model. Den endelige model behandler både den organisatoriske sammensætning og inddragelse af enkeltaktører på specifikke anlæg. Modellen fremlægges for Kultur- og Fritidsudvalget i april/maj 2023 med henblik på henvisning til de kommende forhandlinger om Budget 2024.
Søren Tegen Pedersen
/Christian Biel Knudsen
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 17. januar 2023:
Kultur- og Fritidsudvalget besluttede, at forvaltningen skal arbejde videre med modeller for værtsskab med en proaktiv profil.
Det Konservative Folkeparti ønskede følgende protokolbemærkning: "Det Konservative Folkeparti er glade for vagtrunderingsordningen og halinspektørordningen. Vi må ikke gå på kompromis med trygheden. Men vi mener, at en del af problemet kan afhjælpes med tilstedeværelse af personale på fx bibliotekerne, samt at foreninger, der bruger kulturhuse, spillesteder, værksteder og idrætsanlæg også er med til at sørge for tilstedeværelse, så alle kommunens anlæg ikke behøver at blive patruljeret med så høj frekvens, men i stedet mere præventivt og i højere grad kan kaldes ud, hvis der er brug for det."
Facilitetschef Christian Biel Knudsen, kontorchef Hannah Schierup og aktivitetschef Christina Midjord deltog under punktets behandling.