Mødedato: 17.01.2023, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Restfinansiering af Aftenskolernes Hus

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til, om der skal udmøntes i alt 6,48 mio. kr. til etablering af Aftenskolernes Hus i København, grundet ændringer i projektet og fordyrede byggepriser. Midler er fundet dels ved omprioritering inden for aftenskoleområdet 2023, Forenings- og Aftenskolepakkerne og pulje til dækning af stigende byggepriser. Servicemidlerne skal konverteres til anlæg, og der skal tilvejebringes måltal i 2023. Det er forvaltningens vurdering, at måltallet kan findes i forbindelse med revision af tidsplaner for andre projekter.

Med Budget 2020 blev det besluttet at etablere Aftenskolernes Hus i det tidligere kulturhus på Tomsgårdsvej i Københavns nordvestkvarter. Huset skal rumme aftenskoleaktiviteter inden for de mere udstyrskrævende og kreative områder som musik, keramik, madlavning mv.

Folkeoplysningsudvalget besluttede på møde den 6. december 2022 at arbejde videre med etablering af Aftenskolernes Hus.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at 4,28 mio. kr. fra Kultur- og Fritidsudvalgets servicebevilling konverteres til anlæg
  2. at 2,2 mio. kr. fra pulje til stigende byggeudgifter udmøntes til Aftenskolernes Hus
  3. at anlægsmåltal på 6,48 i 2023 anvises af Kultur- og Fritidsudvalget og indarbejdes i 1. anlægsoversigt

Problemstilling

I forbindelse med vedtagelsen af Budget 2020 blev det besluttet at etablere et Aftenskolernes Hus i København, og der blev med budgettet afsat 9,3 mio. kr. til realisering af projektet.

Den 15. november 2022 orienterede Foreningen Aftenskolernes Hus Kultur- og Fritidsforvaltningen om, at der i forbindelse med indhentning af priser til ombygningen af huset til aftenskolebrug, er en budgetoverskridelse på 6,48 mio. kr. i forhold til det oprindeligt afsatte budget.

Budgetoverskridelsen skyldes ændringer i projektet og stigende priser på byggeri.

Folkeoplysningsudvalget besluttede på mødet den 6. december 2022, at udvalget fortsat ønsker etablering af Aftenskolernes Hus, og udvalget godkendte finansieringsforslaget som indstillet her.

Såfremt Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen ikke kan godkende forslaget til finansiering af budgetoverskridelsen, kan projektet ikke fortsætte.

Løsning

Med vedtagelsen af etablering af Aftenskolernes Hus, blev det på Folkeoplysningsudvalgets møde i december 2019 drøftet at indrette hele huset på Tomsgårdsvej 35 til aftenskoleaktiviteter, efter at Socialforvaltningen havde besluttet at fraflytte huset.

Tomsgårdsvej 35 består af i alt 1.850 m2, og forskellige forvaltninger har igennem årene brugt huset til diverse kommunale aktiviteter. Senest har Kultur- og Fritidsforvaltningen og Socialforvaltningen delt lejemålet.

Samrådet for Aftenskoler i København bakker op om etableringen af et Aftenskolernes Hus i København og visionen er, at huset indrettes, så det kan rumme både musiklokaler, værksteder, motionsfaciliteter, undervisnings- og foredragssal samt et undervisningskøkken.

Foreningen Aftenskolernes Hus står for etableringen af huset og den efterfølgende drift. Alle aftenskoler i København har mulighed for at indtræde som medlem af foreningen. På nuværende tidspunkt består foreningen af FOF København og AOF Storkøbenhavn.

Foreningen Aftenskolernes Hus har først i efteråret 2022 kunnet indhente et endeligt tilbud på ombygningen af huset, da projektet blev forsinket under covid-19-nedlukningerne. Forsinkelsen skyldes dels, at aftenskolevirksomheden var lukket ned store dele af tiden, dels at huset blev anvendt som testcenter.

Økonomi

Grundet stigende priser og ændringer i projektet er der efter indhentning af tilbud en budgetoverskridelse på 6,48 mio. kr. (inkl. moms) i forhold til den oprindelige bevilling fra Budget 2020 på 9,3 mio. kr.

Cirka 3 mio. kr. kan tilskrives ændringer i projektet, da flere forhold har vist sig at være i dårligere stand end forventet og eksempelvis nye brandforhold i Bygningsreglementet 2018. 2,2 mio. kr. kan tilskrives både den generelle indeksering af byggepriser samt ekstraordinære stigninger på grund af diverse kriser de seneste par år. 

Dertil mangler der en restfinansiering på 1,28 mio. kr., da der i 2019 dels ikke blev indtænkt tilstrækkelig dækning af moms, dels ikke blev afsat tilstrækkeligt med midler i Forenings- og Aftenskolepakken.

Anlægstilskudsaftalen vil dermed samlet være på 16,75 mio. kr.

Folkeoplysningsudvalget har på møde den 6. december 2022 besluttet, at 3 mio. kr. til ændringer i projektet i 2023 finansieres dels via aftenskolerammen, og at 1,28 mio. kr. finansieres via Forenings- og Aftenskolepakken. Midlerne ligger på drift, hvorfor de skal konverteres til anlæg.

De stigende udgifter på 2,2 mio. kr. inkl. moms i selve byggeriet kan søges finansieret via P/L-puljen til dækning af stigende byggepriser, der blev afsat i forbindelse med Budget 2023.

Tabel 1. Bevillingsmæssige konsekvenser ved konvertering af servicemidler til anlægsmidler

At-punkt

Udvalg

Bevilling

(nr. og navn)

Funktion

Indtægt (I) /
Udgift (U)

Beløb i 1.000 kr.

(2023 p/l)

Varig?
ja/nej

2022

2023

2024

2025

1

KFU

1060 - Kultur og Fritid service

3.38.72

U

 

-4.280

 

 

Nej

1

KFU

2060 - Kultur og Fritid anlæg

3.35.64

U

 

4.280

 

 

Nej

I alt

-

-

-

-

0

0

0

0

-

Der skal for det samlede beløb på 6,48 mio. kr. (inkl. moms) anvises anlægsmåltal. Måltal skal findes inden for Kultur- og Fritidsudvalgets egen anlægsramme. Dette vil ske i forbindelse med 1. anlægsoversigt. Det er forvaltningens vurdering, at måltallet kan findes i forbindelse med revision af tidsplaner for andre projekter.

Videre proces

Hvis indstillingen godkendes, fortsætter ombygningen af huset til aftenskolebrug og merudgifterne finansieres som beskrevet i indstillingen.

 

Søren Tegen Pedersen

                                                                                       /Mads Kamp Hansen

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 17. januar 2023:

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen.

Plan- og tilskudschef Mads Kamp Hansen og kontorchef Rikke Lauritzen deltog under punktets behandling.

Til top