Udnyttelsesgrad af idrætsanlæg
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til det videre arbejde med undersøgelsen af udnyttelsen af de kommunale idrætsanlæg.
Indstilling og beslutning
at Kultur- og Fritidsudvalget (KFU) godkender, at KFF tilrettelægger undersøgelsen som beskrevet i indstillingens løsningsafsnit.
Problemstilling
På baggrund af et medlemsforslag og udkast til undersøgelsesdesign drøftede KFU den 11. oktober 2012, hvordan tiden udnyttes bedre i KFFs faciliteter, jf. bilag 1. Det blev besluttet, at KFF og ØKF skal arbejde videre med undersøgelsen.
Undersøgelsen er forankret i en styregruppe, der går på tværs af de to forvaltninger. KFF udfører det praktiske registreringsarbejde, og ØKF orienteres løbende på styregruppemøder.
For så vidt angår undersøgelse af brugen af Børne- og Ungdomsudvalgets idrætsfaciliteter på folkeskoler inddrages Børne- og Ungdomsforvaltningen.
Løsning
Målet med undersøgelsen er at afdække i hvor stor en del af tiden, der er aktivitet på de enkelte faciliteter. Undersøgelsen skal bl.a. klarlægge om foreningerne bruger den tid, de har fået tildelt, og om der således er overensstemmelse mellem centrale bookinger og det faktiske fremmøde. Heri indgår også i hvilket omfang ubenyttet tid stilles til rådighed for andre brugere og for spontan idræt.
I forhold til det udkast til undersøgelsesdesign, der blev forelagt KFU den 11. oktober 2012 (bilag 1), er der sket følgende væsentlige konkretiseringer eller ændringer:
-
Følgende idrætsfaciliteter indgår i undersøgelsen: idrætsanlæggenes indendørs idrætsfaciliteter, udendørs kunstgræsbaner, alm. græsbaner, offentlige svømmehaller, skolesvømmehaller, skoleidrætshaller og gymnastiksale på folkeskoler.
-
Undersøgelsens kernedata er time for time-registreringer af aktiviteter og antal deltagere pr. bane i de enkelte idrætsfaciliteter.
-
Dataindsamlingen sker i én uge i tidsrummet kl. 16 - 23 og i den fulde åbningstid i weekenden. Det giver et øjebliksbillede med overvejende fokus på foreningerne, da de er de primære brugere af idrætsfacilteterne i disse tidsrum.
På hovedparten af de kommunale indendørs idrætsfaciliteter, herunder også offentlige svømmehaller, er der allerede daglige registreringer af aktiviteter og antal deltagere.
Aktiviteter på udendørs kunstgræsbaner og alm. græsbaner, skolesvømmehaller, skoleidrætshaller og gymnastiksale på folkeskoler registreres ikke på samme systematiske måde, og det er her nødvendigt at tælle op.
Dataindsamlingerne på idrætsanlæggenes indendørs idrætsfaciliteter, udendørs kunstgræsbaner, offentlige svømmehaller og skolesvømmehaller sker i uge 5, dvs. den 28. januar - 3. februar 2012.
Dataindsamlingerne i skoleidrætshaller og gymnastiksale på folkeskoler sker i uge 9, dvs. den 25. februar - 3. marts 2013.
Dataindsamlingerne på de alm. græsbaner sker i uge 20, dvs. den 13. - 19. maj 2012. Den del afventer, at udendørssæsonen først for alvor går i gang i løbet af foråret.
Prioriteringerne betyder, at følgende idrætsfaciliteter i første omgang ikke indgår i undersøgelsen: specialanlæg og øvrige udendørs idrætsfaciliteter, jf. bilag 2. Dette afventer resultaterne af den første fase af undersøgelsen.
Økonomi
Videre proces
/Mads Kamp Hansen
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalget præciserede,
- at dataindsamlingen skal ske over hele døgnet/i hele åbningstiden, og ikke kun i tidsrummet kl. 16-23,
- at dataindsamlingen foregår i vilkårlige uger, der fastsættes af forvaltningen,
- at andre forvaltninger skal bidrage til undersøgelsen, der er besluttet af Borgerrepræsentationen,
- at Kultur- og Fritidsforvaltningen hurtigst muligt til budgetseminaret beskriver mulige fremadrettede løsninger med henblik på at opfylde målsætningen om en højere reel udnyttelsesgrad.
Indstillingen blev godkendt med disse ændringer.