Mødedato: 16.08.2007, kl. 16:00

Udviklingsplan for Fælledparken

Udviklingsplan for Fælledparken

Kultur- og Fritidsudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde torsdag den 16. august 2007

 

Afbud:

·        Karin Storgaard (arbejdsmæssige årsager)

 

 

 

 

15.      Udviklingsplan for Fælledparken

(KFU 376/2007)

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Teknik- og Miljøudvalget har godkendt "Udviklingsplan for Fælledparken". Kultur- og Fritidsudvalget skal drøfte den del af planen, der særligt vedrører parkens tilgængelig-hed for idræts- og motionsaktiviteter.      

 

INDSTILLING OG Beslutn ing

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

1.                  at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter "Udviklingsplan for Fælledparken" og konsekvenserne heraf for det københavnske idrætsliv.

 

 

 

 

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 16. august 2007:

Kultur- og Fritidsudvalget drøftede sagen.

 

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede at rette henvendelse til Teknik- og Miljøudvalget angående

·        Forslag om nedlæggelse af opvisningsbanen på Klosterfælleden (kunstgræsbane i stedet for grusbane)

·        Forslag om at nedlægge kastegården

 

Forvaltningen blev anmodet om til mødet den 30. august 2007 at fremlægge en indstilling der belyser dels muligheden for at indpasse rulleskøjter i det område, hvor der er trafiklegeplads, dels overvejer en overdragelse af skaterparken ved Nørre Alle til Kultur- og Fritidsudvalget.

 

Problemstilling

Teknik- og Miljøudvalget godkendte den 9. august 2006 "Udviklingsplan for Fælled-parken" (TMU 433/2006). Udviklingsplanen indeholder målsætninger for parkens udvikling i de kommende år (2007-2011) og mere specifikt for indsatsområder frem mod Fælledparkens 100 års jubilæum den 28. april 2009 (Bilag 1).

 

Fælledparken er byens mest besøgte park med anslået 11 millioner besøg om året. At gå en tur eller motionere, opleve naturen, fred og ro og frisk luft, er det, der trækker 65 procent af brugerne til parken. En anden stor gruppe (15 procent) bruger parken som legested eller til uorganiseret boldspil. Endelig bruges parken som genvej eller omvej for folk, der færdes i bydelen.

 

Udvikling af attraktive opholdsarealer til bevægelse, leg og rekreation udgør en central del af Udviklingsplanen. Her har udfordringen bl.a. været at finde en balance mellem den selvorganiserede idræt og de etablerede foreningsbrugere.

 

Enkelte af Udviklingsplanens idrætsspecifikke forslag efterlader imidlertid uløste problemer. For eksempel forslaget om at nedlægge den nuværende grusbane og erstatte den med en kunstgræsbane, idet det betyder, at atletikkens kastere står uden trænings- og konkurrencefaciliteter på Østerbro, da en kunstgræsbelægning ikke tåler nedslag fra hammer og diskos.

 

Løsning

Udviklingsplanen for Fælledparken indeholder både langsigtede mål og mål, der kan realiseres inden for en kortere tidshorisont, dvs. frem mod Fælledparkens 100 års jubilæum i april 2009. De forslag, der på kort sigt vedrører idræts- og motionsområdet, er følgende:

 

·        Den nuværende, indhegnede opvisningsbane på Klosterfælleden – der i dag benyttes af Fælledklubbernes 1. hold – nedlægges. I stedet etableres ti 5- og 7-mandsbaner, primært til benyttelse af de uorganiserede brugere. Desuden anlægges en ny stor opholdsplæne (Bilag 2).

 

Som erstatning for den nuværende opvisningsbane etableres en ny kunstgræs-bane på det areal, hvor der i dag ligger en grusbane. Banen sænkes, så der kan indrettes siddepladser på to til tre trin langs opvisningsbanens sider. Af udestå-ende problemstillinger kan nævnes, at der endnu ikke er fremlagt et forslag til, hvordan opvisningsbanen kan "afskærmes" ved turneringskampe – hvilket er et krav fra idrættens (Fælledklubbernes) side.  

 

·        Omlægningen fra grusbane til kunstgræsbane betyder, at banen ikke fremover kan benyttes til hammer- og diskoskast. Dermed står atletikkens kasteaktiviteter reelt uden træningsfaciliteter på Østerbro.

 

Ved nationale og internationale atletikstævner afvikles kastekonkurrencerne på selve stadion. Men der skal forefindes et opvarmningsareal til kasterne – en funktion, som den nuværende kastegård i Fælledparken bl.a. har opfyldt. Hvis kastegården nedlægges, forring es atletikkens vilkår dermed betragteligt. Det gælder både i trænings- og konkurrencesammenhæng. Dette bør yderligere ses i lyset af, at Østerbro Stadion nu opgraderes til et internationalt atletikstadion. 

 

Vej og Park har i brev af 8. marts 2007 meddelt Kultur- og Fritidsforvaltningen, at etableringen af den ny opvisningsbane forventes igangsat i foråret 2008, og at forvaltningen derfor ikke kan disponere over arealet efter 1. marts 2008. Der er ikke p.t. fundet et ledigt areal til etablering af en kastegård.

 

·        Fælledparkens friluftsbad (Fælledbadet) blev midlertidigt overdækket, da renoveringen af Øbro-hallen gik i gang i 1996. Da der er mangel på svømmefaciliteter i København, er badet fortsat – med gentagne dispensationer fra Fredningsnævnet – overdækket med en "boble".

 

Den nuværende dispensation gælder til den 30. juni 2008. Kultur- og Fritidsudvalget besluttede den 1. februar 2007 (KFU 98/2007) at søge dispensa-tionen forlænget med 1 år, dvs. til den 30. juni 2009, hvor Bellahøj Svømmehal kan tages i brug. Der forventes svar fra Fredningsnævnet i løbet af efteråret 2007.  

 

I Udviklingsplanen for Fælledparken åbnes der mulighed for, at der kan opføres en glasoverdækning af friluftsbadet. Dog med det forbehold, at overdækningen skal udformes, så der kan åbnes helt op om sommeren. Med en sådan konstruk-tion vil en overdækning koste i størrelsesordenen 65 mio. kr.

 

Af øvrige idræts- og motionsrelaterede projekter kan nævnes, at det nuværende skater-anlæg udvikles og forbedres, at dansepladsen ved Øster Allé omlægges og udvides med amfiteater, og at stisystemet udvikles. 

 

Økonomi

Indstillingen har ingen umiddelbare økonomiske konsekvenser.

 

VIDERE PROCES

_

 

Bilag

1.      Udviklingsplan for Fælledparken

2.      Temakort 1 b – Parkens fremtidige aktiviteter og rekreative anlæg

 

 

                Carsten Haurum                      

                                                        /Mads Kamp Hansen

 

 


 

Til top