Mødedato: 16.08.2007, kl. 16:00

Kultur og idræt i Ørestad

Kultur og idræt i Ørestad

Kultur- og Fritidsudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde torsdag den 16. august 2007

 

Afbud:

·        Karin Storgaard (arbejdsmæssige årsager)

 

 

 

 

12.      Kultur og idræt i Ørestad

(KFU 369/2007)

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Ørestad er på vej til at blive en ny bydel med omkring 20.000 indbyggere i 2020. Der er endnu ikke etableret egentlige kultur- og idrætsfaciliteter i bydelen. Kultur- og Fritids-forvaltningen foreslår, at der etableres et nyt bibliotek (34 mio. kr.) og en ny idrætshal (30 mio. kr.), samt at der udarbejdes en kultur- og idrætsplan for bydelen.

 

INDSTILLING OG Beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter,

at spørgsmålet om finansiering af de første egentlige kultur- og idrætsprojekter i Ørestad indgår i forhandlingerne om budget 2008.

at Kultur- og Fritidsforvaltningen i samarbejde med Ørestadsselskabet udarbejder en kultur- og idrætsplan for Ørestad, og at planen herefter forelægges til politisk behandling, så den kan indgå i forhandlingerne om budget 2009.

 

 

 

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 16. august 2007:

Indstillingen blev godkendt. 

 

Problemstilling

Ørestad er på vej til at blive en ny, tæt bebygget bydel. Allerede i 2008 forventes der at være omkring 6.600 beboere i bydelen. Prognoserne peger på, at dette tal vil vokse til cirka 20.000 beboere i 2020. Ud over et par mindre gymnastiksale på Ørestad Gymna-sium er der i dag ikke etableret nogen permanente idræts- og kulturfaciliteter i bydelen.

 

Det er baggrunden for, at Økonomiforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen i samarbejde med Ørestadsselskabet har sat idræt, kultur og biblioteker på dagsordenen.

 

Målet med arbejdet er, at der etableres kultur- og idrætsfaciliteter i Ørestad, og at der prioriteres mellem forslagene til faciliteter i bydelen for ad den vej sikre, at de priori-terede projekter realiseres.

 

Løsning

Biblioteksområdet

Borgerrepræsentationen har vedtaget "Bibliotekspolitisk Redegørelse 2007-2010" (BR 133/2007), der lægger rammerne for de kommende 4 års bibliotekspolitik. Her er børn, unge, uddannelsessøgende og nydanskere satsningsområder. De tre første områder er særlig interessante i forbindelse med Ørestad. I bydelen er der etableret et nyt gymnasium, og der er planer om tre nye folkeskoler. IT-universitetet og Københavns Universitet Amager (KUA) er desuden placeret i bydelen.

 

Forslag om et nyt bibliotek i Ørestad City indgår ydermere i "Strukturanalyse for det fysiske bibliotekstilbud i København", der blev forelagt Kultur- og Fritidsudvalget den 1. marts 2007 (KFU 126/2007).

 

På den baggrund foreslås det, at der etableres et nyt bibliotek i Ørestad City.

 

Et nyt bibliotek kan etableres for i alt cirka 34 mio. kr. Forslag om anlægsbevilling hertil er forelagt Kultur- og Fritidsudvalget og indgår i forhandlingerne om budget 2008. Byggegrunden til bibliotek er tidligere erhvervet for 2,6 mio. kr. og finansieret via byudviklingspuljen. De årlige driftsudgifter til et nyt bibliotek vil cirka være 5 mio. kr., og biblioteket forventes tidligst at være i drift medio 2009.

 

Biblioteket vil kunne etableres i tilknytning til den nye folkeskole i Ørestad City og evt. sammen med borgerservice. Københavns Kommune har allerede indgået en aftale om køb af byggeret til bibliotek og andet offentligt formål (evt. borgerservice) på i alt cirka 2.400 m2. Der er tale om arealet på hjørnet af Arne Jacobsens Allé og Ørestads Boule-vard umiddelbart ved siden af Ørestad Gymnasium og Metrostationen.

 

Hvis der skal etableres et nyt bibliotek i Ørestad City, skal der tages beslutning herom hurtigst muligt. Det skyldes blandt andet, at det er planen, at et evt. nyt bibliotek, en ny folkeskole og evt. borgerservice skal opføres i én og samme bygning.

 

Børne- og Ungdomsforvaltningen planlægger p.t. at forelægge en indstilling til Børne- og Ungdomsudvalget om et forslag til arkitektkonkurrence for den nye folkeskole i Ørestad City, herunder indpasning af nyt bibliotek (og evt. borgerservice) i byggeriet. Arkitektkonkurrencen planlægges p.t. afholdt i 2. halvår af 2007.

 

I budget 2008 skal der således minimum tilvejebringes anlægsmidler til igangsætning, og med en samlet udgiftsprofil for Kultur- og Fritidsudvalget på cirka 34 mio. kr. ser den årlige fordeling af anlægsmidler ud som følger: 8 mio. kr. i 2008, 13 mio. kr. i 2009 og 13 mio. kr. i 2010.

 

Idrætsområdet

Udgangspunktet for prioriteringen på idrætsområdet er, at København - set i forhold til antallet af borgere - er særdeles underforsynet med idrætsfaciliteter, når der sammenlig-nes med andre danske byer (bilag 1). Hertil kommer, at der i ugens fire første dage og i weekenderne er så godt som fuld belægning på samtlige københavnske idrætsanlæg.  

Det indgår samtidig som et element i "Idrætspolitisk Redegørelse 2006", at idrætsfacili-teter fremover skal tænkes ind i planlægningen af nye byområder med samme selvfølge-lighed og strukturelle automatik som f.eks. skole- og daginstitutioner. Redegørelsen er tiltrådt af Borgerrepræsentationen (BR 689/2006).

Der arbejdes p.t. med et forslag om 3 nye folkeskoler i Ørestad med hver deres profil. Skolen i Ørestad Syd skal have profilen "Idræt, sundhed og bevægelse". Et konkret forslag afventer imidlertid en drøftelse i Borgerrepræsentationen om den fremtidige skolestruktur. Denne forventes afklaret i forbindelse med vedtagelsen af budget 2008. Konkurrencen udskrives formentlig i efteråret 2007 med resultat i foråret 2008. Skolen i Ørestad City bygges først, men det forventes, at byggeriet af skolen i Ørestad Syd igangsættes umiddelbart efter.

 

På baggrund af det store behov for idrætsfaciliteter i Ørestad og idrætsprofilen for folke-skolen i Ørestad Syd er der forslag om at etablere en idrætshal i tilknytning til skolen.

 

Kultur- og Fritidsudvalget har i samarbejde med Børne- og Ungdomsudvalget arbejdet på at udbygge de traditionelle, dobbelte gymnastiksale på i alt 800 m2 til en idrætshal på 2.000 m2 til større gavn for både skole, lokal foreningsidræt og lokale brugere (bilag 2).  

 

Der er p.t. ikke taget stilling til, om idrætshallen i Ørestad Syd skal bygges. Vælges dette, skal der tages principbeslutning herom i forbindelse med udarbejdelse af karré-plan, som forventes at blive udarbejdet i efteråret 2007. Første del af anlægsbevillingen behøver først at falde i 2009. Byggeriet forventes at løbe over 2 til 3 år med start i 2009.

 

Med en samlet udgiftsprofil for Kultur- og Fritidsudvalget på cirka 30 mio. kr. giver det følgende årlige udgiftsfordeling: 8 mio. kr. i 2009, 11 mio. kr. i 2010 og 11 mio. kr. i 2011 (anlægsudgift: 24 mio. kr. og udgift til køb af grund: 6 mio. kr. (jf. bilag 2)).

 

Der er endnu ikke tegnet på projektet, og derfor er det vanskeligt at beregne de samlede anlægsudgifter. Ovenstående skøn har afsæt i erfaringer fra bl.a. idrætshallen tilknyttet Vanløse Skole og fra Prøvehallen i Valby. Anlægsudgifterne til hallens første 800 m2 dækkes inden for Børne- og Ungdomsudvalgets ramme og de resterende 1.200 m2 inden for Kultur- og Fritidsudvalgets ramme (bilag 2).

 

På den baggrund foreslår Kultur- og Fritidsforvaltningen, at der etableres en ny idræts-hal i tilknytning til den kommende folkeskole i Ørestad Syd.

 

En kultur- og idrætsplan for Ørestad

En realisering af de to foreslåede projekter vil være et skridt på vejen til at forsyne den nye bydel med kultur- og idrætsfaciliteter. Dog vil antallet af faciliteter i Ørestad set i forhold til befolkningstallet efterfølgende fortsat være væsentlig lavere sammenlignet med både Danmark som helhed og resten af København.

 

Det foreslås derfor, at Kultur- og Fritidsforvaltningen i samarbejde med Ørestadsselska-bet udarbejder en kultur- og idrætsplan for bydelen. Planen skal indeholde konkrete pro-jektforslag inkl. tidsramme, udgiftsprofil, byggeretsforhold m.v.

 

Økonomi

Indstillingen har ingen umiddelbare økonomiske konsekvenser.

 

Videre proces

Forslagene om et bibliotek og en idrætshal indgår i forhandlingerne om budget 2008. Kultur- og idrætsplanen for Ørestad forelægges foråret 2008 med henblik på behandling i Borgerrepræsentationen inden forhandlingerne om budget 2009.

 

Bilag

1.      Oversigt over indbyggertal og offentlige idrætsfaciliteter

2.      Baggrund for etablering af idrætshal (pris, funktionalitet, størrelse m.v.)

             

                      Carsten Haurum                

                                                              /Mads Kamp Hansen

 


 

Til top