Mødedato: 16.08.2007, kl. 16:00

Mobil havnescene i Københavns Havn

Mobil havnescene i Københavns Havn

Kultur- og Fritidsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 16. august 2007

 

Fraværende

 

 

 

Sager til beslutning

 

7.      Mobil havnescene i Københavns Havn

(KFU 370/2007)

 

 

Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til et forslag fra Nykredit og Fonden Havne-scenen om, at Københavns Kommune overtager Havnescenen. Udgangspunktet er, at Havnescenen anvendes forskellige steder i havnen, og at der ansættes en projektkoordi-nator. Såfremt kommunen overtager scenen, forventes der engangsinvesteringer på ca. 2,00 mio. kr. og årlige driftsudgifter på ca. 1,95 mio. kr.

Nærværende sag blev udsat på Kultur- og Fritidsudvalgsmødet den 21. juni 2007.

 

INDSTILLING OG Beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at Kultur- og Fritidsudvalget beslutter,

at spørgsmålet om, hvorvidt Københavns Kommune skal overtage Havnesce-nen - herunder finansiering af engangsinvesteringer samt drift og vedligehold af scenen - indgår i forhandlingerne om budget 2008.

 

Problemstilling

Nykredit har finansieret etableringen af Havnescenen. Scenen var tiltænkt f.eks. forestil-linger, koncerter og receptioner primært i og omkring Københavns Havn. Prisen for at etablere Havnescenen var ca. 14 mio. kr. Til at varetage driften stiftede interessenterne bag Havnescenen den erhvervsdrivende fond, Fonden Havnescenen, der fra starten har stået for drift og udlejning. Det har ikke været muligt at få lejet scenen ud i et sådant omfang, at det har kunnet dække driftsomkostningerne.

 

Derfor har Nykredit og Fonden Havnescenen henvendt sig til Kultur- og Fritidsforvalt-ningen for at høre, om kommunen er interesseret i at overtage Havnescenen. Hensigten er, at scenen i givet fald overdrages vederlagsfrit til Københavns Kommune, der herefter står for drift og vedligehold. Nykredit har tilkendegivet, at hvis Københavns Kommune ikke er interesseret i at overtage scenen, vil den blive solgt til anden side. Det vil formodentligt betyde, at Havnescenen vil overgå til et helt andet formål.

 

Kultur- og Fritidsudvalget behandlede den 21. juni 2007 en indstilling om Havnescenen (KFU 352/2007). Sagen blev udsat med henblik på en dialog med Københavns Havn om udvikling af kulturelle aktiviteter i hele havnen samt mulighederne for, at Havne-scenen i givet fald ikke placeres permanent, men kan flyttes til forskellige lokaliteter i havnen. På den baggrund forelægges der en revideret indstilling.  

 

Løsning

Placeringsmuligheder

Da havnescenen ligger tæt på vandspejlet, kan scenen umiddelbart anvendes der, hvor der er trapper og fortøjningsmuligheder. Det er ved Amaliehaven, Operaen, Nykredit, Den Sorte Diamant og Nordre Toldbod. Det er imidlertid ikke sikkert, at alle private ejere af kajkanten er indstillet på at have scenen liggende. Ved andre placeringer f.eks. ved Nordatlantisk Brygge, Kulturhuset ved Islands Brygge og "Halvandet" vil der være behov for at "bygge scenen op" i niveau med kajkanten og etablere supplerende fortøj-ninger i vandet.

 

Omkostninger ved at flytte scenen

Ifølge Københavns Havn koster det 30.000 kr. hver gang, scenen flyttes, og 1.300 kr. for hver bro, der skal åbnes. Ved forankring uden fortøjningsmulighed/trapper skal der påregnes udgifter til supplerende fortøjning.

 

Sæsonen for Havnescenen strækker sig fra primo maj til primo september med en relativ "død" periode omkring industriferien. Scenen kan f.eks. anvendes til:

 

·        at foreninger/skoler (inkl. aftenskoler) kan rykke aktiviteter ud i byrummet

·        at indgå som en fast arena ifm. Kulturhavn og Københavns Havneteater

  • at understøtte Københavns Kommunes øvrige gratis tilbud til borgerne, eksem-pelvis som en del af Københavns sommerunderholdning
  • at understøtte aktiviteter i kulturhuse m.m.
  • opvisning af idrætsaktiviteter
  • rytmisk og klassisk musik, lokale bands, musikskoler m.v.
  • at understøtte Københavns Kommunes øvrige projekter – f.eks. sommerdans og aktiviteter i regi af Projektrådgivningen og Kunst og Kultur.
  • at strøgaktiviteter afholdes på scenen (jonglører, jamsessions, musik m.v.)

 

Udgifter til en mobil anvendelse a f havnescenen

Vælger man at bruge scenen mobilt, kunne udgangspunktet være 3 flytninger i forårssæ-sonen og 3 i efterårssæsonen. Omkostninger hertil vil være ca. 0,20 mio. kr.

 

Bruges scenen mobilt, skal der også ansættes en person til at koordinere aktiviteter, skabe opmærksomhed om scenen og tage sig af det praktiske vedrørende flytningerne. Der skal også være et rådighedsbeløb til blandt andet at skabe opmærksomhed omkring scenen. Udgifterne hertil skal ses i sammenhæng med, at scenen hidtil ikke har været anvendt i et ret stort omfang. Hertil kommer, at der skal afsættes midler til opsætning af lys, lyd m.m. De samlede udgifter hertil skønnes at være ca. 0,80 mio. kr.

 

Det skal medregnes, at hvis Havnescenen fortøjes direkte ved kajkanten skal fortøj-ninger tilses døgnet rundt på grund af tidevandet. Trosserne skal løsnes/strammes i takt med, at vandstanden ændrer sig. Sker det ikke, er der risiko for at scenen river sig løs og/eller beskadiger fortøjninger og bolværker. Udgifterne hertil skønnes at være ca. 0,20 mio. kr. årligt.

 

Ved fortøjning i forbindelse med opbevaring, hvor der ikke skal være direkte adgang til scenen, kan der fortøjes med løse trosser, hvilket reducerer behovet for tilsyn.

 

Man skal imidlertid være opmærksom på, at Havnescenen er meget modtagelig for vind- og vejrpåvirkninger, hvilket f.eks. gør det vanskeligt at flytte scenen i perioder med megen blæst. Desuden er der krav om læ i forbindelse med vinteropbevaring. 

 

Hertil kommer udgifter til en vagtperson, der kan hjælpe med lys, lyd m.m., når scenen er i brug. Dette skønnes at koste ca. 0,15 mio. kr. om året.

Udgifterne til vedligehold m.m. vil være betydeligt større, hvis scenen anvendes mobilt. Det skyldes blandt andet den belastning, det er for scenen at blive flyttet, og at risikoen for skader stiger i takt med antallet af flytninger. I vedligeholdelsesbudgettet er indregnet midler til større vedligeholdelsesopgaver, der vil komme på lidt længere sigt - f.eks. maling hvert tiende år. De samlede årlige udgifter hertil skønnes til 0,60 mio. kr.

 

Engangsinvesteringer

I lys, lyd og scenegrej                                                   2,0 mio. kr.

 

Årlige driftsudgifter (ekskl. moms)

Flytninger                                                                      0,20 mio. kr.

Løn/administration                                                       0,80 mio. kr.

Tilsyn i takt med vandstigninger m.m.                        0,20 mio. kr.

Medarbejder til lys/lyd i ved arrangementerne          0,15 mio. kr.

Vedligeholdelse/tilsyn                                                 0,60 mio. kr.

I alt samlede skønnede driftsudgifter                         1,95 mio. kr.

 

Det skal bemærkes, at det er en forudsætning for at kunne anvende scenen som skitse-ret, at der opnås en godkendelse fra Center for Byggeri og fra Søfartsstyrelsen.

 

Mulig anvendelse af scene i Det Kongelige Teater (nyt skuespilhus)

Ved behandlingen af sagen på Kultur- og Fritidsudvalgets møde den 21. juni 2007 blev der rejst et spørgsmål om mulighederne for at anvende Det Kongelige Teaters flydende scene ved det nye skuespilhus.

 

Det Kongelige Teater oplyser, at det ikke har planer om en flydende scene. Derimod vil det nye skuespilhus komme til at rumme en "Portscene" med plads til ca. 200 personer. Scenen vil placeres, så dørene kan åbnes mod Kvæsthusmolen. Det er muligt at etablere en scene uden for porten (på molen), og det er muligt at åbne og optræde for et publi-kum, der sidder på molen.

 

Scenen er forankret på teatret og er derfor ikke mobil. Den skal som udgangspunkt alene bruges af Det Kongelige Teater. Eventuel anden brug skal aftales konkret i hvert enkelt tilfælde.

 

Økonomi

Indstillingen har ingen umiddelbare økonomiske konsekvenser.

 

VIDERE PROCES

Indgår i budgetforhandlingerne 2008.

 

BILAG

Ingen.

 

        

Carsten Haurum            

                                                                  /Mads Kamp Hansen

 

 


 

Til top