Mødedato: 16.06.2020, kl. 15:00
Mødested: Udvalgsværelse D (Rådhuset, 1. sal)

Slutevaluering af Frisættelsesforsøg 2.0

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til slutevaluering af frisættelsesforsøg 2.0.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender slutevaluering af Kultur- og Fritidsforvaltningens Frisættelsesforsøg 2.0 (bilag 1)
  2. at Kultur- og Fritidsudvalget, på baggrund af slutevalueringen, overfor Borgerrepræsentationen anbefaler at ændre barselsfondscirkulæret, så frisættelsesforsøget om fastansættelse af medarbejdere i overnorm til at dække barselsvikariater kan gøres permanent.

Problemstilling

På baggrund af Borgerrepræsentationens beslutning om frisættelsesforsøg 2.0 den 15. december 2016, besluttede Kultur- og Fritidsudvalget den 11. oktober 2018, at der skulle arbejdes videre med frisættelsesforsøg om barselsrefusion i Kultur- og Fritidsforvaltningen (KFF). Forsøget giver frisættelse fra kravet i barselsfondscirkulæret om, at der skal ansættes en midlertidig medarbejder i barselsperioden for at opnå barselsrefusion, således at dette i stedet kan opfyldes gennem ansættelse af en fastansat medarbejder i overnorm. Forsøget er nu i sin afsluttende fase, og der er foretaget en slutevaluering (bilag 1).

I henhold til den samlede procesplan skal der forelægges en slutevaluering for de samlede frisættelsesforsøg for HR-kredsen, CSO, ØU og BR. 

Løsning

Formålet med KFF's frisættelsesforsøg har været at opslå færre tidsbegrænsede barselsvikariater samt at gøre det nemmere for KFF's enheder at sikre hurtig og kvalificeret vikardækning, når en medarbejder går på barsel. 

I forsøget har der været arbejdet med to modeller: 
1) I den første model ansætter enheden en fast barselsvikar i overnorm, som løbende dækker enhedens egne barselsvikariater.
2) I den anden model ansætter enheden en fast barselsvikar i overnorm, som både dækker enhedens egne barselsvikariater og som lånes ud til øvrige enheder i KFF ved behov for barselsdækning.

Deltagende enheder
Alle enheder i KFF er blevet tilbudt at deltage i forsøget. Tre stabsenheder har indvilget i at deltage: CDI (1 barselsvikar), Sekretariat og Byudvikling (2 barselsvikarer) samt HRSØ (3 barselsvikarer). Derudover har bydelsenheden Kultur Ø deltaget.

Gevinster
KFF skal i slutevalueringen forholde sig til de tre indikatorer i frisættelsesforsøgene, som er politisk besluttede: Kvalitet, produktivitet og trivsel.

Den samlede evaluering peger på, at alle disse tre indikatorer påvirkes positivt af ordningen, og at det anbefales at den gøres permanent. Af konkrete positive gevinster kan nævnes, at man fastholder organisatorisk viden, og det bliver nemmere at dække kortere vikariater, fx i forbindelse med mænds barsel. Netop dette kan medvirke til, at mænd, trods kort barselsperiode, fastholder at holde barsel, da der er en god løsning på plads i deres fravær.

Slutevalueringen har været forelagt Hoved-MED.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser, da omkostningerne for faste barselsvikarer afholdes inden for den enkelte enheds lønramme.

Videre proces

Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget godkender nærværende indstilling, sendes slutevalueringen videre til HR-kredsen, CSO, ØU og BR med en anbefaling om, at ordningen videreføres.

 

Mette Touborg

 

                             /Signe Jarvad

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 16. juni 2020:

Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen. 

Kultur- og Fritidsudvalget anmodede om en evaluering om et år. 

Til top