Mødedato: 16.06.2020, kl. 15:00
Mødested: Udvalgsværelse D (Rådhuset, 1. sal)

Tennis – mulige initiativer til at udvide banekapaciteten

Se alle bilag

Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til, om der skal henvises en pulje til initiativer med sigte på at øge banekapaciteten til tennis til forhandlingerne om Budget 2021.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, 

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter og eventuelt beslutter, om en pulje på 5 mio. kr. til at øge banekapaciteten til tennis skal henvises til forhandlingerne om Budget 2021.

Problemstilling

Den 26. februar 2020 tog Kultur- og Fritidsudvalget ”Analyse af tennissporten i København” (bilag 1) til efterretning. Udvalget anmodede samtidig Kultur- og Fritidsforvaltningen om at vende tilbage med en indstilling om mulige nye initiativer til gavn for tennissporten. 

Løsning

Tennis er i København en idrætsgren i vækst, og de københavnske klubber har de seneste år haft en positiv medlemsudvikling i alle aldersgrupper. Udviklingen er så positiv, at flere af klubberne tilkendegiver, at de er nødsaget til at indføre medlemsstop.

Det fremgår af analysen, at alle tennisklubber i København peger på et problem med at fastholde medlemmer henover vintersæsonen. Årsagen er blandt andet den høje belægning på indendørsbanerne i vintersæsonen, som ifølge analyse af tennissporten, ligger på ca. 90 %, hvilket gør det vanskeligt for medlemmer at få spilletid.

I analysen af tennissporten i København italesætter tennisklubberne tre løsningsforslag:

  • Forlængelse af udendørssæsonen ved etablering af banebelysning
  • Etablering af flere indendørshaller
  • Etablering af indendørs padel tennis

I en opfølgende dialog om mulighederne for at forbedre rammerne for tennissporten, har Dansk Tennis Forbund peget på, at helårsbaner i en kombination med banebelysning er ideelt til at forlænge udendørssæsonen og dermed frigive indendørs banekapacitet.

På den korte bane kan etablering af banebelysning afhjælpe problematikken med banekapaciteten samt understøtte foreningernes arbejde med at fastholde medlemmerne hen over vintersæsonen.

På den længere bane ønsker tennisklubberne mere indendørs banekapacitet.

I henhold til tennisanalysen ønsker samtlige tennisklubber at bygge en ny hal eller udvide eksisterende haller med flere baner. Det varierer, hvor langt i planlægningen klubberne er, samt hvordan den ønskede facilitet skal finansieres. Status på halprojekter i de seks tennisklubber fremgår af bilag 2.

I det følgende belyses tennisklubbernes løsningsforslag.

Forlængelse af udendørssæsonen ved etablering af banebelysning og udendørs helårsbaner

Udendørssæsonen for tennis er normalt fra april til medio oktober. Da klimaet i Danmark har ændret sig de seneste år, og vintrene er blevet mildere, har nogle tennisklubber valgt at forlænge sæsonen, ofte med et par uger til en måned ekstra i hver ende.

Tennisklubberne er dækket ind på udendørs tennisfaciliteter, og tilkendegiver ikke et behov for flere udendørs baner.

Belysning på flere af banerne kan imidlertid afhjælpe efterspørgsel på indendørs baner i vintersæsonen.

Med lysmaster ved tennisbanerne kan man spille udendørs hele året, så længe det ikke regner, sner eller fryser. Fx har B93 to belyste udendørsbaner, hvor medlemmer spiller frem til kl. 23. B93 oplyser, at disse baner i dag har en belægningsgrad på 75 % i den forlængede del af sæsonen.

Økonomi

Den samlede pris for belysning af to sammenhængende tennisbaner er ca. 200.000 kr. ekskl. opsætning (bilag 3). Beløbet dækker over henholdsvis opsætning til en pris på ca. 80.000 kr. og selve belysningen til ca. 118.000 kr. I den skønnede sum indgår udgifter til lift, tænd- og slukfunktion mm. monteret uden for begge baner.

Hertil kommer stedsspecifikke udgifter til tilpasning af elinstallationer og driften af belysningen.

Tekniske detaljer

Mastehøjden er ca. 7 meter og sikrer minimal blænding og lysforurening til tætboende naboer. Lyset i armaturerne er asymmetrisk og særligt udviklet til udendørs tennisbaner, til dels for at imødekomme anbefalinger til belysning af udendørs tennisbaner fastsat af Dansk Tennis Forbund.

Udendørs helårsbaner

Et alternativ til en traditionel grusbane er at omlægge eller udskifte disse til helårsbaner. For tennisklubber, som enten ikke har indendørs faciliteter eller har få indendørs faciliteter, kan helårsbaner gøre tennis til en helårssport, for derigennem at holde på medlemmerne.

Prisen for en helårsbane skønnes til 375.000 kr. – 475.000 kr. pr. bane afhængig af jordbundsforhold. Vedligeholdelsesarbejdet ved en helårsbane bliver kraftigt reduceret, da der ikke er behov for forårsklargøring, fordi banen er spilleklar året rundt. En traditionel grusbane bruger cirka 1,5 tons grus årligt, hvorimod en helårsbane bruger ca. 300 kg. grus årligt og halvt så meget vand. Materialet er 100% genanvendeligt.

Københavns Kommunes Kultur- og Fritidspolitik

Jævnfør Kultur- og Fritidspolitikken skal byens kultur- og fritidsfaciliteter udvikles i takt med byudviklingen. Visionen om, at alle ressourcer skal i spil og bruges optimalt – eksisterende såvel som kommende - kan understøttes ved, at tennisbaner, som altid har stået ubrugte hen i vinterhalvåret, med etablering af belysning vil kunne aktiveres en større del af både året og døgnets timer.

Belyste udendørs tennisbaner understøtter ligeledes Kultur- og Fritidspolitikkens ambition om, at ingen arealer i Københavns Kommune skal stå ubenyttede hen, at parker og pladser skal åbnes mere op og gøres tilgængelige for flere aktiviteter. Dette skaber også mulighed for at møde hinanden på nye måder, samtidig med at det sikrer bedre kapacitetsudnyttelse på idrætsanlæggene og i naturen.

Københavnerne vil gerne dyrke idræt udenfor, og at forlænge udendørssæsonen for tennis bidrager til at understøtte københavnernes aktive udeliv. En undersøgelse fra Danmarks Idrætsforbund viser, at andelen af voksne borgere, der dyrker idræt og motion i naturen, er steget fra 36 % i 2011 til 44 % i 2016. Det gør naturen til den mest populære idrætsarena i Danmark. Denne tendens kan understøttes ved at etablere belysning på udendørs tennisbaner og derved forlænge den udendørs tennissæson.

Dansk Tennis Forbund

Dansk Tennis Forbund (DTF) ser positivt på muligheden for belysning af udendørs tennisbaner i forhold til at udvide kapaciteten mest muligt i de københavnske tennisklubber. DTF fremfører imidlertid to aspekter, som Forbundet anser som det ideelle mix for udvidelse af banekapaciteten. 

  • Lys

    Det er væsentligt, at man vælger det rette lys og tager højde for lysforurening i forhold tilnaboer og andet. Derudover er der naturligt nogle faktorer i forhold til LUX, blænding og andet, man skal tage højde for, så man sikrer lys af den rigtige kvalitet i forhold til tennissporten. 

     

  • Baner
    Langt de fleste tennisbaner er traditionelle grusbaner, der kræver forårsklargøring, meget løbende vedligehold og som typisk er lukket ned i perioden fra den 15. oktober og frem til den 15. april (eller senere alt efter nattefrost). Derfor kan man med fordel overveje at udskifte eller omlægge nogle baner til keramisk grus, da der reelt så bliver tale om helårsbaner, der kræver minimalt vedligehold.

Pulje

Med en pulje på 5 mio. kr. kan klubberne søge om tilskud til opgradering af faciliteter og selv være ansvarlige for etablering, fx belysning af udendørs tennisbaner, opgradering af grusbaner til helårsgrusbaner eller lignende. Det er muligt at trække på proceserfaringen fra Klubhuspuljen.

Et alternativ til en pulje er at afsætte en særskilt sum til en tematik et givent år i forbindelse med den årlige runde af Klubhuspuljen.

Driftsaftaler på nuværende baner

Samtlige tennisklubber er tilfredse med deres nuværende driftsaftale med Københavns Kommune og ønsker, at denne aftale fortsætter. I forhold til drift af belysning skal det afklares nærmere, hvorvidt denne skal indgå i klubbernes nuværende driftsaftale. Såfremt belysningen skal indgå i deres nuværende aftale, skal der afsættes en ekstra sum til at dække drift og vedligehold af belysningen. Producenten oplyser, at belysning af to baner, som gennemsnitlig er tændt fem timer dagligt året rundt, vil bruge ca. 66.000 KWh., hvilket koster ca. 140.000 kr. årligt afhængig af lokalitet og udbyder.

Planforhold

En del af tennisklubberne ligger i fredede områder eller pladser som fx ATK på Genforeningspladsen. Det betyder, at der nogle steder skal søges dispensation fra fredningen hos Naturfredningsnævnet. Det kan også have den konsekvens, at projektet ikke kan gennemføres i alle tennisklubber. Dette vil blive belyst nærmere i en eventuel videre proces. Se bilag 4 for kort over tennisklubber.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser. 

Videre proces

Godkender Kultur- og Fritidsudvalget indstillingen, vil Kultur- og Fritidsforvaltningen udarbejde et budgetnotat med henblik på forhandlingerne om Budget 2021.

 

Mette Touborg

/Mads Kamp Hansen

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 16. juni 2020:

Kultur- og Fritidsudvalget anmodede om, at der udarbejdes et budgetnotat på en pulje på 5 mio. kr. (inkl. skaleringsmuligheder) med henblik på de kommende forhandlinger om Budget 2021.  

Til top