Principper for valg af små storbyteatre 2021-2024 og orientering om proces og tidsplan
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at Kultur- og Fritidsudvalget, med afsæt i Kultur- og Fritidsforvaltningens forslag, beslutter at principperne for valget af små storbyteatre for perioden 2021-2024 sendes i høring i Scenekunstudvalget og Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Scenekunst.
- at Kultur- og Fritidsudvalget godkender Kultur- og Fritidsforvaltningens forslag til proces og tidsplan for valg af små storbyteatre for perioden 2021-2024.
Problemstilling
De nuværende aftaler mellem Københavns Kommune og de 12 små storbyteatre udløber den 31. december 2020. Derfor skal Kultur-og Fritidsudvalget i april 2020 vælge små storbyteatre for en ny 4-årig periode gældende fra den 1. januar 2021 til den 31. december 2024.
Kultur- og Fritidsudvalget skal på baggrund af Kultur- og Fritidsforvaltningens forslag tage stilling til, hvilke principper, der skal lægges til grund for udvælgelsen af den kommende periodes små storbyteatre (bilag 1).
Da den økonomiske ramme til de små storbyteatre samfinansieres af Københavns Kommune og staten, vil valget af små storbyteatre for den kommende periode inkludere høringer af Københavns Scenekunstudvalg samt Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Scenekunst jf. proces og tidsplan (bilag 2).
Løsning
De små storbyteatre
De små storbyteatre er en ordning, hvor staten og kommunen sammen yder støtte til en række teatre. De nuværende 12 små storbyteatre modtager driftstilskud på mellem 1,4 og 6,1 mio. kr. årligt. Driftstilskuddene udgør samlet 43,5 mio. kr. Puljen finansieres af Københavns Kommune med 27,9 mio. kr. (ca. 65%) og af staten med 15,6 mio. kr. (ca. 35%) (2019 p/l).
Der indgås 4-årige aftaler, dels mellem Københavns Kommune og Kulturministeriet, dels mellem Københavns Kommune og de enkelte teatre.
Ifølge § 2 i bekendtgørelse om små storbyteatre skal de små storbyteatre fungere som et supplement til landsdelsscenerne i Aarhus, Odense og Aalborg samt teatrene i Det Københavnske Teatersamarbejde og bidrage til at sikre et alsidigt teaterudbud i de store bykommuner. Teatrets aktiviteter kan omfatte egenproduktion, gæstespilsaktivitet og åben scene-virksomhed. En del af teatrets virksomhed bør være stationær.
Principper
På baggrund af tidligere vedtagne principper samt den aktuelle udvikling på scenekunstområdet foreslår Kultur- og Fritidsforvaltningen, at følgende principper skal ligge til grund for valg af små storbyteatre 2021-2024:
- De små storbyteatre skal sammen med hovedstadens øvrige scener sikre et bredt og forskelligartet teaterudbud
- De små storbyteatre skal besidde solid ekspertise - kunstnerisk og organisatorisk
- Tilskuddene til de enkelte teatre skal være bæredygtige
- Der skal sikres åben-scene faciliteter
- Der skal være plads til vækstlaget
- Der skal sikres plads til børne-/familieteater
- Det unge publikum skal tilgodeses
- Teatrenes profiler skal være skarpe
- Teatrene skal nedbryde grænser
- Teatrene skal samarbejde indbyrdes
- Teatrene skal være økonomisk bæredygtige
- De nuværende små storbyteatre skal have overholdt de gældende tilskudsaftaler.
Udkast til principper er uddybet i bilag 1.
Proces og tidsplan
Efter vedtagelse af principper for valg af små storbyteatre i perioden 2021-2024 indkaldes ansøgninger ved offentligt opslag og der indgås rammeaftale med Kulturministeriet, hvorefter der kan indgås aftaler med teatrene for perioden 2021-2024.
Arbejdet med valg af de små storbyteatre strækker sig fra maj 2019 til september 2020. Proces og tidsplan fremgår af bilag 2.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Såfremt Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, sendes principperne i høring i Københavns Kommunes Scenekunstudvalg og i Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Scenekunst med henblik på at principperne kan vedtages endeligt på Kultur- og Fritidsudvalgets møde i august 2019.
Mette Touborg
/ Mads Kamp Hansen
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 16. maj 2019:
Kultur- og Fritidsudvalget drøftede sagen og fremkom med forskellige input til principperne. Kultur- og Fritidsforvaltningen blev anmodet om at sammenskrive justeringerne, og fremsende det gennemskrevne materiale til udvalgets medlemmer. En revideret indstilling om sagen forelægges herefter på Kultur- og Fritidsudvalgets møde den 19. juni 2019.
Kultur- og Fritidsudvalget besluttede, at vurderingen af og stillingtagen til ansøgningerne i den kommende proces skal ske på baggrund af de skriftlige ansøgninger.