Ny skole med idrætshal på Sluseholmen
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at Kultur- og Fritidsudvalget anmoder Kultur- og Fritidsforvaltningen om, at der i planlægningen af en ny skole på Sluseholmen arbejdes videre med en klassisk idrætshal uden tillægsfunktioner og et udeareal, der i særlig grad understøtter udendørs idrætsaktivitet og friluftsliv i området.
Problemstilling
Den 19. september 2018 godkendte Kultur- og Fritidsudvalget indstillingen om skoleidrætshaller med profil og lokalt særpræg med en bemærkning om, at udvalget skal inddrages tidligt i hver enkelt sag. På den baggrund orienteres udvalget om planlægningen af en ny skole på Sluseholmen.
Løsning
Med Budget 2019 blev der afsat 461 mio. kr. til en ny 3-sporet skole med idrætshal, madskole og et parkeringshus mv. på Sluseholmen (Bilag 1). Forventet ibrugtagning af skolen med idrætshal er primo 2023.
Frem mod udgangen af 2018 udarbejdes byggeprogrammet som grundsten i kommende udbud til en totalentreprenør. Kultur- og Fritidsforvaltningen bidrager i denne fase med ønsker og krav for at sikre, at stedet bliver et attraktivt samlingssted for fritidslivet efter skoletid.
Som en del af skolebyggeriet etableres en klassisk, fuld størrelse idrætshal uden tillægsfunktioner eller en stedsspecifik profil. Som et særligt element arbejdes der med at styrke skolen som samlingssted for udendørs idræts- og friluftsliv i området, da skolen placeres tæt ved havneløbet, kanaler og Amager Fælled.
Idrætshallen
Idrætshallen etableres som en klassisk skoleidrætshal med en 20 x 40 m. spilleflade uden fordyrende tilvalgsfunktioner. Den multifunktionelle hal imødekommer en bred vifte af idrætsaktiviteter for både børn og voksne.
Intentionen er, at idrætshallen skal medvirke til, at der dannes nye, lokale idrætsfælleskaber i et forenings- og facilitetsfattigt boligområde under udvikling. Samtidig skal hallen imødekomme en efterspørgsel på idrætsfaciliteter i Sydhavn og generelt i København.
Hallen opdeles i tre aktivitetsrum for at muliggøre undervisning af flere klasser samtidig i hallen. Ligeledes indtænkes plads til ophold og undervisning i sammenhæng med den teoretiske idrætsundervisning i praksis.
Projektets stedspecifikke profil
Det kommende byggeri og skolens profil vil tage farve af lokalområdet, som både består af et tæt bebygget, urbant miljø, nærheden til Amager Fælled og det blå element i områdets kanaler og Slusen. Med overskriften ”Grøn Byskole” programmeres stedet derfor ud fra en vision om at tage naturen ind i skolen og skolen ud i naturen.
I et kultur- og fritidsperspektiv er der fokus på at understøtte udendørs idrætsaktiviteter og friluftsliv på skolen og de nærtliggende, rekreative arealer. I bearbejdningen af skolens udeareal tænkes i funktioner, der kan fungere både til undervisning og til aktiviteter efter skoletid, som løb, orienteringsløb, cykling, styrketræning og boldspil. Hvis der etableres let adgang til vand, kan funktionerne eventuelt også være startsted for vandaktiviteter som kajak, stand up paddle og for de lokale søspejdere.
Brugerdialog
I planlægningsfasen er der afholdt et borgermøde med deltagelse af blandt andet repræsentanter fra foreningslivet. Efterfølgende er der nedsat en sparringsgruppe med deltagelse af lokale idrætsinteressenter, DGI Storkøbenhavn, Idrætsforum København og Gymnastiknetværket.
Økonomi
Anlægsøkonomien til skolebyggeriet inklusiv hal er givet på baggrund af maksimalpriser. Byggeri København forventer, at der til Overførselssagen 2018/2019 søges en ekstrabevilling med uforudsete steds- og projektspecifikke udgifter.
Det forventes, at anlægsmidlerne til særlige, stedspecifikke udendørsfunktioner, der understøtter fritidslivet, kan findes inden for den afsatte anlægsøkonomi. Hvis ikke, vil finansieringen indgå som delelement i et budgetønske til Overførselssagen.
Både idrætshallen og de særlige udendørsfunktioner skal driftes af Kultur- og Fritidsforvaltningen inden for den afsatte driftsramme på 2 mio. kr.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Hvis indstillingen godkendes, arbejder Kultur- og Fritidsforvaltningen sammen med Børne- og Ungdomsforvaltningen og Byggeri København videre med skole- og halbyggeriet ud fra ovenstående retning.
Mette Touborg
/ Mads Kamp Hansen
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 15. november 2018:
Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen.