Status på de samlede tryghedsskabende foranstaltninger på Kultur- og Fritidsforvaltningens institutioner
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,
- at Kultur- og Fritidsudvalget tager status på de samlede tryghedsskabende foranstaltninger på Kultur- og Fritidsforvaltningens institutioner til efterretning.
Problemstilling
Der er afsat 6,5 mio. kr. til at øge trygheden på Kultur- og Fritidsforvaltningens institutioner ved at etablere en vagt- og serviceordning, samt implementere andre tryghedsskabende indsatser, jf. herunder Kultur- og Fritidsudvalgets møde den 21. december 2017, pkt. 17.
Den 5. april 2018 blev Kultur- og Fritidsudvalget orienteret om, at bevillingen udmøntes i tre spor: Omlægning af vagtmodel i Kultur- og Fritidsforvaltningen, udvidet servicerundering og andre tryghedsskabende indsatser.
Den 27. september 2018 blev Kultur- og Fritidsudvalget orienteret om de foreløbige resultater for tryghedsskabende indsatser på Blågårdens Bibliotek og Sundby Idrætspark.
Løsning
Denne indstilling giver en status på de samlede tryghedsskabende foranstaltninger.
Spor 1 og 2. Omlægning af vagtmodel og udvidet servicerundering
Formålet med omlægningen af forvaltningens vagtmodel er at sikre og skabe gode og trygge kultur- og fritidstilbud både i den betjente og den selvbetjente åbningstid for borgere og personale. Derfor har det været vigtigt at omlægge til en central vagtmodel, som løbende kan tilpasses på tværs af byen ved et pludseligt ændret behov.
Forvaltningen har, efter en gennemgang af alle institutioners vagtbehov, indgået aftaler på tværs af institutionerne. Herunder er det blevet overvejet om behovet for vagt og service på den enkelte institution bedst kan dækkes med at blive betjent af forvaltningens 16- 24 Serviceteam, Rådhusvagten eller et professionelt vagtfirma.
På 67 institutioner er det skønnet, at forvaltningens 16- 24 Serviceteam kan skabe den nødvendige tryghed for borgere og personale (Se bilag 1). Derfor er 16-24 Serviceteamet udvidet hen over sommeren, og har siden september 2018 kunnet servicere alle interesserede institutioner i Kultur- og Fritidsforvaltningen. Der planlægges sideløbende kompetenceudvikling af Serviceteam 16-24 i konflikthåndtering og i gæsteservicerollen i samarbejde med Roskildefestivalen. Serviceteamets medarbejdere har i dag ingen formelle vagt- eller konflikthåndteringskompetencer, og løfter i dag primært viceværtsopgaver i de selvbetjente aftentimer. Her udfører de typisk kontrol af flugtveje, tjek af nødbelysning, lettere oprydning og klargøring af lokaler i det sene tidsrum. Serviceteamet er derved med til at skabe øget tryghed for borgerne ved en øget synlighed. Samtidig mindskes også uhensigtsmæssige besøg, fordi det ikke er så attraktivt at lave ballade, eller lægge sig til at sove et sted, som har løbende tilsyn. Serviceteamets ruter ændres og koordineres fra dag til dag efter behov.
Primo 2018 blev der indgået en aftale med Rådhusvagten om lukkevagter på institutioner, der stod med akutte problemer, fortrinsvis med hjemløse, der gemmer sig i bygningerne på kolde dage. Fra 20. august 2018 er der indgået en mere fleksibel lukkevagtaftale med Rådhusvagten, der dækker alle forvaltningens lokationer. Kernen i aftalen er lukkevagt af 14 institutioner, med mulighed for at omflytte ydelserne på tværs af byen, hvis der eksempelvis opstår et ønske om mere synlighed i en periode på en lokation. Aftalen er indgået foreløbigt for et år.
Rådhusvagtens indsats suppleres af ydelser fra professionelle vagtselskaber. Hver enkelt aftale revurderes løbende for at sikre, at det er den mest effektive og synlige løsning, der indgås og ellers omlægges aftalen til 16-24 Serviceteam, Rådhusvagten eller ophører helt.
Akut beredskab
Med omlægning af vagtmodellen og udvidelse af 16-24 Serviceteamet kan der nu ageres på akutte opgaver. Samtidig fungerer teamet som den centrale sikkerhedsansvarlige enhed, der visiterer henvendelserne og vurderer, hvordan de skal håndteres.
Evaluering af vagtmodellen og akut beredskab
Siden januar-februar 2018 har der kun været en enkelt akuthenvendelse. Dette kan skyldes det generelt gode vejr eller den større daglige konsekvenshåndtering både lokalt af vagten og af politiet. Den nye vagtmodel evalueres efter vinterperioden med henblik på at se, om modellen skal tilpasses, eller om modellen har skabt den øgede synlighed og tryghed, som har været ønsket. Herunder evalueres på, om det er hensigtsmæssigt at omlægge aftalerne mellem servicerundering, lukkevagt og professionelt opsyn.
Spor 3. Andre tryghedsskabende initiativer
Kultur- og Fritidsudvalget blev den 27. september 2018 orienteret om, at forvaltningen udvikler og tester vedvarende tryghedsskabende initiativer på to lokationer; Blågårdens Bibliotek på Indre Nørrebro og Sundby Idrætspark på Amager. Begge er særligt udfordrede lokationer, så gode erfaringer herfra kan bringes i spil på forvaltningens andre institutioner. De testede initiativer skal virke tryghedsskabende for såvel personalet som for borgerne.
Test på Blågårdens Bibliotek
Der er udviklet og testet en ny fysisk indretning, nye involverende aktiviteter og nye handlemuligheder og dermed ny adfærd for personalet.
Indretning: Biblioteket er åbnet op, så det er nemt at overskue for personale og brugere gennem:
- en tydelig tryghedsskabende belysning og en imødekommende velkomsttavle.
- zoner, der indbyder til både midlertidige og til faste aktiviteter.
- en særlig fordybelseszone til studerende.
- to betjeningsøer i rummet til erstatning af skrankeområde med gitter.
- en nyindrettet lounge med kunst og planter.
- et løft af børnebiblioteket med Halfdans ABC sanseunivers.
Aktiviteter: Der er testet 22 aktiviteter over 4 uger, som blandt andet er snakkeklubber, brætspilsklub, lektiehjælp, børneteater, krea aktiviteter, poesi workshop, koncerter, quizzer, oplæsninger, gymnastik for personalet, in-house vinylkoncert, biograf.
Adfærd: Fokus for næste periode bliver at styrke personalets kompetencer til at understøtte de nyetablerede fysiske forandringer og aktivitetstiltag med særlig fokus på;
- Værtsrollen
- Samarbejdet med byens institutioner og partnere om at udvikle tryghedsskabende aktiviteter
- Generel kompetenceudvikling af personalet på udsatte institutioner med henblik på at kunne indsætte en fast bemanding i aftentimerne, der selv føler sig trygge og som kan skabe tryghed for borgerne.
Evalueringen af tiltagene er stadig under udarbejdelse. De foreløbige tilbagemeldinger fra borgere og personale er positive i forhold til de tryghedsskabende effekter.
Test på Sundby Idrætspark
Der er udviklet en række koncepter til test, som har fokus på velkomsten til hallen ude og inde, wayfinding, samt optimering af opholdsrummet ”den 3. halvleg”, så brugerne har lyst til at opholde sig længere på fællesarealerne før og efter træning. De lokale brugere er blevet inddraget i udviklingen af testen sammen med områdefornyelsen Sundby med henblik på udvikling af kommende tryghedsskabende aktiviteter på tværs af foreninger. Testmiljøet bliver bygget op i løbet af november måned og evalueres hen over vinteren.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Den 3-årige servicebevilling udmøntes efter nedenstående fordeling på de tre spor i 2018 og 2019. Fordelingen af de sidste 1,5 mio. kr. afventer evalueringen af indsatserne i 2018-2019.
Mio. kr. |
2018 (3) |
2019 (2) |
2020 (1,5) |
Vagt |
1,00 |
1,00 |
|
Servicerundering |
1,00 |
0,75 |
|
Andre tryghedsskabende indsatser |
1,00 |
0,25 |
|
Videre proces
Der vil være en særskilt tilbagemelding på spor 3 i foråret, for at vurdere det endelige potentiale af de erfaringer der er gjort på pilotprojekterne. Derfor vil det endelige løsningskatalog for spor 3 blive udsat til foråret 2019. De erfaringer, der allerede nu er høstet fra arbejdet med Blågårdens Bibliotek og Sundby Idrætspark bringes snarest i spil på endnu en institution. Følgende institutioner er i spil: Vigerslev bibliotek, Korsgadehallen, Nørrebrohallen, Lygten Station, Husum Bibliotek, Biblioteket på Rentemestervej, Kvarterhuset, Solvang Bibliotek, Christianshavns Bibliotek og Street Hallen.
Kultur- og Fritidsudvalget forelægges en samlet evaluering af de tryghedsskabende foranstaltninger i efteråret 2019 med henblik på fordeling af midlerne i 2020. Dermed er der mulighed for at evaluere på indsatserne efter et helt år, hvor både vagtmodellerne er indkørt, og institutionerne har haft implementeret øvrige tryghedsskabende initiativer fra løsningskataloget.
Mette Touborg
/ Morten Clausen
Beslutning
Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 15. november 2018:
Kultur- og Fritidsudvalget godkendte indstillingen.
Udvalgets drøftelser og tilkendegivelser indgår i forvaltningens videre arbejde med sagen.