Mødedato: 15.05.2014, kl. 17:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Høring af forslag til Kommuneplanstrategi 2014

Se alle bilag
Kultur- og Fritidsudvalget skal tage stilling til forslag til høringssvar vedrørende forslag til kommuneplanstrategi for København 2014

Indstilling og beslutning

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller,

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget godkender denne indstilling som høringssvar til Økonomiforvaltningen vedrørende ”Den sammenhængende by – forslag til kommuneplanstrategi for København 2014”.

Problemstilling

Økonomiforvaltningen besluttede 25. marts 2014 at sende forslag til kommuneplanstrategi for København 2014 ”Den sammenhængende by ” i udvalgshøring (bilag 1).

Indstillingen indeholder Kultur- og Fritidsforvaltningens forslag til høringssvar på en række centrale temaer og principielle udfordringer på kultur- og fritidsområdet, som Kultur- og Fritidsudvalget har drøftet i løbet af 2010-2013, og som kommuneplanen har indflydelse på.

Det er

• afsættelse af areal til kultur- og fritidsfaciliteter.
• fleksibel udnyttelse og udvikling af byens rekreative arealer.
• udviklingen af kultur- og idrætstilbud til borgerne i de nye byområder.

Løsning

De dele af kommuneplanen der har størst betydning for kultur- og fritidslivet i København, findes i strategiens afsnit om ”Bæredygtig anvendelse af arealer og bygninger”.

I afsnittet er en række ”Retninger og indsatser”, der skal foldes ud i det videre arbejde med kommuneplanen, skitseret i kort form.

Især fire af indsatserne er knyttet til de centrale temaer og principielle udfordringer, der er peget på ovenfor. Det er indsatserne:

  • Fremme multifunktionel brug og fleksibel indretning af bygninger og arealer, så tomme faciliteter undgås, kvaliteten optimeres, ressourcer udnyttes bedre og borgernes efterspørgsel efter nære rekreative tilbud imødekommes.
     
  • Fremme etablering af offentligt tilgængelige grønne områder og fritidsfaciliteter mv. som led i byudviklingen blandt andet gennem nytænkende planbestemmelser og dialog med grundejere og andre interesserede parter.
  • Undersøge og udnytte mulighederne for at udvikle og forbedre brugen af de grønne, rekreative arealer og havnens rekreative potentialer.
  • Undersøge mulighederne for midlertidig anvendelse af arealer, som ikke er udlagt til byudvikling.
Der skal i det kommende arbejde med kommuneplanen, derfor tages højde for nedenstående kommentarer.



Kommentarer til indsatser
Kultur- og Fritidsforvaltningen vil gerne kvittere for, at der sættes fokus på rammerne for udviklingen af nye byområder og byens eksisterende arealer og faciliteter.

Kultur- og Fritidsforvaltningen er optaget af at sikre tidssvarende, fleksible og vedkommende kultur- og fritidstilbud til alle Københavnere. Uanset om det sker i foreningsregi eller selvorganiseret, i byens rum eller i en traditionel idrætshal, i et af de ”gamle” bykvarterer, som Valby, eller i et af de nye byområder, som Nordhavn.

Kultur og idræt er i den sammenhæng en af de stærkeste veje til at skabe en sammenhængende by.

Med knap 1.000 nye indbyggere om måneden stiller det store krav til plads, placering og adgang til kultur og idrætsaktiviteter på tværs af byen. Det stiller derfor også store krav til kommuneplanen og de indsatser, der er skitseret.

Det er i Kultur- og Fritidsforvaltningens optik derfor vigtigt, at kommuneplanen, og de skitserede indsatser 
  • gør det muligt at udvikle byens eksisterende rekreative arealer løbende - og ad den vej udvide og optimere de rekreative tilbud, så de svarer til den aktuelle efterspørgsel og at investeringer og faciliteter udnyttes optimalt. Eksempelvis ved at omlægge eksisterende græsarealer til kunstgræsbaner. 
  • sikrer plads til kultur- og fritidsfaciliteter i de nye byområder fra start – så erfaringerne fra eks. Ørestad, hvor det senere har været en udfordring at sikre plads til kultur- og fritidstilbud, bruges konstruktivt. 
  • sikrer, at kultur- og fritidslivet bliver en integreret del af dagliglivet i de nye bydele som eksempelvis Nordhavn. Derfor skal kommuneplanen sikre, at den ujævne fordeling af rekreative områder og faciliteter, der  i dag er kendetegnende for byen, ikke videreføres i udviklingen af de nye byområder, fordi der ikke sikres areal til kultur- og fritidsfaciliteter fra start.


Udvikling af den rekreative havn
For Kultur- og Fritidsforvaltningen er det vigtigt at få integreret udviklingen af havnen i kommuneplanen. Havnen er gennem de sidste år gået fra et være et mellemrum, der fysisk delte København, til at være et rekreativt rum, der fysisk og socialt samler København. At udvikle havnens rekreative potentiale er noget Kultur- og Fritidsforvaltningen arbejder for.

Der er i den sammenhæng brug for en sammenhængende tilgang til udviklingen af havnen, som bl.a. sikrer arealer og multifunktionel brug på de blå arealer. Det skal kommunplanen bidrage til. 


Multifunktionel brug
At arbejde for øget sammenhængskraft handler, i Kultur- og Fritidsforvaltningens optik, også om at skabe sammenhæng for den enkelte, og for børnefamilierne, i den praktiske dagligdag.

I den sammenhæng ligger det fint i tråd med udvalgets arbejde, at sikre øget multifunktionel brug og byggeri ved at samtænke idræts- og kulturfaciliteter sammen med andre servicetilbud som skole og daginstitutioner - eks. af skole- og idrætshaller som Kultur- og Fritidsudvalget arbejder for i Nordhavn, eller gennem samtænkning af skole- og folkebiblioteker. 


Midlertidig anvendelse
Kultur- og Fritidsforvaltningen ser gerne at der, som det foreslås, arbejdes med rammerne for midlertidig anvendelse af arealer, der endnu ikke er udlagt til byudvikling.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.  

Videre proces




Carsten Haurum

                                                                            /Mads Kamp Hansen  

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 15. maj 2014:

Indstillingen blev godkendt.

Økonomiforvaltningen blev anmodet om et notat, der beskriver mulighederne for søernes rekreative anvendelse samt en beskrivelse af projektet på Amager Fælled.

Kultur- og Fritidsudvalget anmodede Kultur- og Fritidsforvaltningen om et overblik over behov for kultur/idræt i de nye byudviklingsområder.
Til top