Ansøgning: Tilskud til VM i Ishockey 2018
Indstilling og beslutning
- at Kultur- og Fritidsudvalget henviser ansøgningen om tilskud på op til 10 mio. kr. til VM i ishockey til forhandlingerne om budget 2015
- at Kultur- og Fritidsudvalget henviser et beløb på op til 2 mio. kr. til forhandlingerne om budget 2015. Beløbet skal anvendes til aktivering og udvikling af side-events før, under og efter VM i ishockey 2018
Problemstilling
Af det samlede budget på 97 mio. kr. søges Københavns Kommune om et tilskud på op til 10 mio. kr. Derudover indstiller forvaltningen, at Kultur- og Fritidsudvalget henviser et beløb på op til 2 mio. kr. til budgetforhandlingerne 2015. Det samlede beløb på ialt op til 12 mio. kr. skal medfinansiere både selve eventen samt anvendes til aktivering af foreningslivet og udvikling af side-events i Københavns Kommune før, under og efter VM i ishockey 2018.
Løsning
I forhold til den forventede medie- og tilskuerinteresse fra hele verden må VM i ishockey karakteriseres som en mega-event som kan medvirke til at profilere København som en international metropol og synliggøre Københavns kommende multiarena i Ørestad, Royal Arena, som en oplagt fremtidig facilitet for afholdelse af sports- og kulturbegivenheder. Wonderful Copenhagen (Woco) vurderer, at VM i ishockey 2018 vil kunne generere en udenlandsk turismeomsætning på op til 100 mio. kr.
Letland er eneste modkandidat til VM 2018. Hvis IIHF tildeler Danmark værtskabet skal kampene spilles i henholdsvis Royal Arena i Ørestad (herunder semi- og finalen) og i Jyske Bank Boxen i Herning. Der budgetteres med i alt ca. 300.000 solgte billetter.
Danmark som værtsland for VM i ishockey 2018 vil give øget synlighed for ishockey som sportsgren. DIU planlægger en bred indsats for at aktivere eventen og skabe offentlig opmærksomhed om dansk is-sport, herunder rekruttering af nye medlemmer. DIUs såkaldte ”Legacy Program” vil bl.a. indeholde:
- Master classes og seminarer med deltagelse af verdens bedste trænere. Målgruppen er danske ishockeytrænere fra hele landet.
- Etablering af små rullehockeybaner på kommunale pladser, hvor der spilles både arrangerede kampe og spontanishockey, arrangeres skyd-på-mål med NHL-stjerner, autografskrivning af danske og udenlandske spillere mm.
- Rekrutteringsindsatsen målrettes skoler i lokalområdet og der planlægges bl.a. afholdt et ”Københavnermesterskab i ishockey”, hvor de deltagende hold og skoler tilbydes billetter til eftermiddagskampe, hvor der typisk ikke vil være udsolgt.
Udgifter til legacy-program aktiviteterne er indeholdt i DIUs foreløbige budget.
Eventvurdering
Eventen er vurderet med afsæt i kommunens eventvurderingsmodel (bilag 2). Forvaltningens vurdering af VM i ishockey er generelt positiv. DIUs planer for side-events og aktivering af eventen vurderes af forvaltningen som et aktiv for en fortsat udvikling af is-sporten og talentmassen i Denmark.
Erfaringer fra eksempelvis VM i Landevejscykling 2011, hvor Københavns Kommune tog selvstændigt initiativ til at arrangere side-events under overskriften "Festdage i Cykelbyen", viser at det fulde udbytte af en event i forhold til aktivering af foreningslivet og involvering af borgere og besøgende forudsætter, at der afsættes særskilte ressourcer til formålet. I 2014 har Kultur- og Fritidsforvaltningen samarbejdet med idrætsforbund, kommuner i Hovedstadsregionen, lokale foreninger, skoler og fritidshjem for at sikre outreach og aktivere EM i håndbold, VM i halvmaraton og VM i badminton. Arbejdet har bl.a. resulteret i konkrete aktiviteter som skolehåndboldturneringer, afvikling af "Decimeterhalvmaraton for børn" og DM i skolebadminton. Forvaltningens initiativ og rolle som partner og koordinator har medvirket til at øge opmærksomheden om de enkeltstående sport-events såvel som børn og unges muligheder for et aktivt fritidsliv.
Forvaltningen indstiller derfor, at der afsættes yderligere 2 mio. kr. til udvikling af side-events i Københavns Kommune før, under og efter VM i ishockey 2018. Side-events i forhold til VM i ishockey 2018 skal have fokus på aktivering af børn og unge og ske i tæt samarbejde med de københavnske klubber. Det foreslås, at Kultur- og Fritidsforvaltningen, indenfor den afsatte økonomiske ramme, påtager sig en dagsordenssættende og koordinerende rolle for at sikre, at eventen forankres bedst muligt og for at styrke eksisterende og nye netværk inden for is-sporten.
VM i ishockey 2018 indgår i Wonderful Copenhagens (WoCo) eventkatalog 2014-2020 og er i tråd med kommunens eventhandleplan og idrætspolitiske sigte: at København skal kunne tiltrække og afvikle store internationale idrætsevents (bilag 4.).
Økonomi
Det samlede budget er på 97 mio. kr. På nuværende tidspunkt har Sport Event Denmark og Herning Kommune tilkendegivet at ville støtte eventen med hver op til 10 mio. kr.
Store, internationale idrætsevents i København samfinansieres normalt i et samarbejde mellem Staten (Sport Event Denmark), Region Hovedstaden og Københavns Kommune. I følge DIU og Woco vil også Region Hovedstaden få forelagt en formel ansøgning om tilskud til VM i ishockey 2018. Frem mod budgetforhandlingerne 2015 vil Københavns Kommune derfor arbejde videre med at afklare en eventuel fordeling af det ansøgte tilskud fra DIU med Region Hovedstaden.
DIU søger Kultur- og Fritidsudvalget om en tilkendegivelse af tilskud på op til 10 mio. kr., som kan indgå i forhandlingerne om budget 2015.
Derudover indstiller forvaltningen, at udvalget henviser et beløb op til 2 mio. kr. til forhandlingerne om budget 2015. Beløbet skal anvendes til udvikling af side-events og aktivering af foreningslivet før, under og efter VM i ishockey 2018.
Det kan angives i bevillingsbrevet fra Københavns Kommune, at et eventuelt overskud fra VM i ishockey 2018 skal tilbagebetales med en fordelingsnøgle, som svarer til de bevilligede tilskudsbeløb.
Videre proces
Carsten Haurum
/ Mads Kamp Hansen
Beslutning
Indstillingen blev godkendt.